Μενού
giatroi-nosokomeio
Νοσοκομείο | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οριστικά ανεμοβλογιά έδειξαν τα αποτελέσματα του Βρετανού που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αττικόν, καθώς εισήχθη το Σάββατο ως το πρώτο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα. Ο τουρίστας που παραθέριζε στην Κεφαλονιά και νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, είχε συμπτώματα πυρετού και εξανθήματα σε όλο του το σώμα, όμως, ο ΕΟΔΥ το βράδυ της Κυριακής εξέδωσε ανακοίνωση για... λήξη συναγερμού! 

Διαβάστε ακόμη: Ευλογιά των πιθήκων: Ανεμοβλογιά δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα του ύποπτου κρούσματος στην Ελλάδα

Ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ: Επιβεβαιώνεται και από τον ΕΟΔΥ, ύστερα από την ανάλυση και του δεύτερου δείγματος, ότι ο 29χρονος Βρετανός, που είχε ταξιδέψει στην Κεφαλονιά και εισήχθη στο «Αττικόν» ως ύποπτο κρούσμα, δεν είναι φορέας της ευλογιάς των πιθήκων αλλά τα δερματικά εξανθήματα που εμφάνισε οφείλονται σε ανεμοβλογιά στην οποία βρέθηκε θετικός.

Αναλυτικά: «Σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ δεν ανιχνεύθηκε ιός Ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της Ανεμοβλογιάς (varicella - chickenpox). Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για Ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ. Ο ιός της Ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τον ιούς που προκαλούν Ευλογιά ή Ευλογιά των πιθήκων.

Υπάρχει συνάφεια αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την Ανεμοβλογιά και την Ευλογιά, Ευλογιά των πιθήκων. Η Ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό από το 1980 ενώ η Ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου 4 εκατομμύρια λοιμώξεις σε παιδιά. Για την Ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την Ευλογιά», επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. 

Σε καλύτερη κατάσταση ο ασθενής

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ασθενής που χθες είχε πυρετό, σήμερα ήταν απύρετος και... ευδιάθετος. Ο τουρίστας παρουσίασε μια σειρά ήπιων συμπτωμάτων μεταξύ αυτών και κάποια εξανθήματα που τον κατέστησαν ύποπτο κρούσμα και για λόγους ασφαλείας μπήκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και μεταφέρθηκε με C-130 στην Αθήνα μαζί με τη σύντροφό του που παραμένει ασυμπτωματική.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Βρετανός τις πρώτες ώρες που διαπίστωσε τα συμπτώματα είχε υψηλό πυρετό και εξανθήματα σε όλο του το σώμα. Η σύντροφός του, ωστόσο, παραμένει ασυμπτωματική. Ο άνδρας διακομίστηκε αεροπορικώς το βράδυ του Σαββάτου (21/5) μέσα σε ειδική αποστειρωμένη κάψουλα μεταφοράς, ενώ το ιατρικό προσωπικό που τον συνόδευσε φόρεσε τις ειδικές στολές, όπως και στα περιστατικά κορονοϊού.

Υπό την επιτήρηση Τσιόδρα

Το περιστατικό έχει αναλάβει ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου και τον καθηγητή Παθολογίας – Ρευματολογίας Δημήτρη Μπούμπα. Ωστόσο, οι νεότερες πληροφορίες από τον ΕΟΔΥ δείχνουν ότι ο άνδρας δεν αποτελεί κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, καθώς υποβλήθηκε σε επαναληπτικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν ότι πρόκειται για… λάθος συναγερμό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA