Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζεται η έρευνα για την καταστροφική φωτιά στη Βαρυμπόμπη το καλοκαίρι του 2021. Στην Αττική υπολογίζεται πως κάηκαν πέρυσι 100.000 στρέμματα, σε μία πρωτοφανή οικολογική καταστροφή στον πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας. 

Διαβάστε ακόμη: Σήφης Βαλυράκης: Στη φυλακή οδηγούνται οι δύο ψαράδες που κατηγορούνται για τη δολοφονία του

Το πόρισμα της Πυροσβεστικής απέδιδε την φωτιά σε βραχυκύκλωμα πυλώνα του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με το MEGA και πλέον οι δικαστικές αρχές καλούν 107 αξιωματικούς του σώματος για λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στην καταστροφή. Σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, στη δικογραφία υπάρχουν πορίσματα πραγματογνωμόνων που αναφέρουν ότι την ημέρα της πυρκαγιάς δεν υπήρχε εναέρια επιτήρηση και υπήρξε καθυστερημένη αντίδραση των πυροσβεστών. Ταυτόχρονα αποδίδονται ευθύνες και για τη μεγάλη αναζωπύρωση της επόμενης ημέρας που είχε και ως συνέπεια τη μεγάλη καταστροφή. Πρόκειται για την πρώτη φορά που καλείται τόσο μεγάλος αριθμός στελεχών της Πυροσβεστικής ως ύποπτοι για πυρκαγιά. 

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Το πόρισμα και η οργισμένη ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ

Υπενθυμίζεται πως στο πόρισμα που παρουσίασε η εφημερίδα Τα Νέα, αναφέρεται πως η φωτιά ξεκίνησε από πυλώνα «ΧΑ 44» του δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ που βρίσκεται σε απόσταση 520 μέτρων από το εστιατόριο «Λεωνίδας» στη Βαρυμπόμπη. Από την πλευρά του ο ΑΔΜΗΕ σε ανακοίνωση υποστήριξε πως η φωτιά και οι καπνοί προκάλεσαν το βραχυκύκλωμα στο δίκτυο. Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ: 

«Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μεγάλη απόσταση από τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ, όπως προκύπτει από όλο το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό, και ακολούθως άρχισε να πλησιάζει το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και να θέτει διαδοχικά εκτός λειτουργίας τα κυκλώματά του. Όταν το τεχνικό προσωπικό του ΑΔΜΗΕ εντόπισε οπτικά την πρώτη εστία και ειδοποίησε αμέσως την Πυροσβεστική, δεν είχε καταγραφεί ακόμη λειτουργία των ηλεκτρονόμων και του διακοπτικού υλικού.

Όταν η φωτιά πλησιάζει, λόγω των καυσαερίων που προσεγγίζουν τους πυλώνες και τους αγωγούς, δημιουργείται ιονισμός ο οποίος παράγει ηλεκτρικά τόξα και άρα βραχυκυκλώματα στο δίκτυο. Το πρώτο βραχυκύκλωμα στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ σημειώθηκε τουλάχιστον μισή ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς το μεσημέρι της 3/8/2021, γεγονός που οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η φωτιά και οι καπνοί προκάλεσαν το βραχυκύκλωμα στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και όχι το αντίθετο.

Ο ΑΔΜΗΕ διεξάγει όλες τις απαραίτητες συντηρήσεις στο δίκτυό του, σύμφωνα με  τις προβλεπόμενες διαδικασίες και διαθέτει πιστοποιημένα συστήματα για τον άμεσο εντοπισμό και την αποκατάσταση τυχόν βλαβών. Οι πυλώνες του ΑΔΜΗΕ άντεξαν τη φωτιά, λόγω της καλής συντήρησής τους, με αποτέλεσμα να επανέρχονται τακτικά σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της φωτιάς και να διατηρηθεί η ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου Αττικής.

Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ και φέτος, όπως και όλες τις προηγούμενες χρονιές, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα καθαρισμών ώστε να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακόμη και σε περίπτωση πυρκαγιών. Ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, που συνεχίζουν να διεξάγουν έρευνα για το θέμα της περυσινής πυρκαγιάς και τους παρέχει όλα τα στοιχεία που διαθέτει.

Οι εισαγγελικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν δεν έχουν αποδώσει τις πυρκαγιές που αναφέρονται στο δημοσίευμα (σ.σ. της εφημερίδας Τα Νέα), στο δίκτυο μεταφοράς ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΑΔΜΗΕ ουδέποτε ενημερώθηκε από την εφημερίδα για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με την περυσινή πυρκαγιά, ενώ η εφημερίδα δεν ζήτησε την άποψή του, όπως θα όφειλε, πριν από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ. Ως εκ τούτου ο ΑΔΜΗΕ επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του». 

Οι φωτιές στην Αττική το 2021 

Ηταν Τρίτη 3 Αυγούστου όταν εκδηλώθηκε λίγο πριν από τη 13:25 πυρκαγιά στην Ανω Βαρυμπόμπη. Κατά την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς και κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 ωρών εξάπλωσής της πυρκαγιάς (13:30 - 15:30), στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν άνεμοι με μέσες εντάσεις 2 - 4 μποφόρ και ριπές στα 5 μποφόρ, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Με σχετική ενημέρωση από το πυροσβεστικό σώμα (στις 15:12), ανακοίνωσε πως επιχειρούν 104 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), 5 Ε/Π και 4 Α/Φ. Νέα ενημέρωση υπήρξε ξανά το πρωί της επόμενης ημέρας (στις 06:49) λέγοντας πως επιχειρούν 350 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ καθώς και 5 Ε/Π και 5 Α/Φ. Τέλος, στο βραδινό δελτίο τύπου που εξέδωσε το πυροσβεστικό σώμα (στις 23:02), ανακοίνωσε πως επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Η πυρκαγιά επεκτάθηκε στις γύρω περιοχές στις περιοχές των βορείων προαστίων της Αθήνας (Ιπποκράτειος Πολιτεία, Αδάμες Κηφισιάς, Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες και Τατόι). Στο Τατόι, η πυρκαγιά απείλησε να κάψει τα τέως Βασιλικά Ανάκτορα, ενώ στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και τις Αδάμες Κηφισιάς, τους Θρακομακεδόνες, στην Δροσοπηγή και το Κρυονέρι καταστράφηκαν δεκάδες κατοικίες.

Στην Βαρυμπόμπη, η φωτιά έφτασε εντός της πόλης μέσα στην κεντρική πλατεία, καίγοντας σπίτια και επιχειρήσεις, άλλα και την δασική έκταση γύρω της. Αντίστοιχα και ο Ιππικός Όμιλος Βαρυμπόμπης καταστράφηκε ολοκληρωτικά. Τα άλογα μεταφέρθηκαν έγκαιρα στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Άνω Βαρυμπόμπη είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο τις πρωινές ώρες της Πέμπτης στις 5 Αυγούστου. Παρόλα αυτά, εκείνη την ημέρα (5 Αυγούστου), νέα δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας του δήμου Αχαρνών Αττικής και σε συνδυασμό με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις από την προηγούμενη πυρκαγιά στην ίδια περιοχή (Άνω Βαρυμπόμπη) πήρε πολύ γρήγορα μεγάλες διαστάσεις καθώς οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδιναν την μεγαλύτερη προσοχή στις πυρκαγιές της βόρειας Εύβοιας και της Ηλείας με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρκετές δυνάμεις για να περιοριστεί άμεσα. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε στις γρήγορα γύρω περιοχές οι οποίες είχαν ήδη δοκιμαστεί την προηγούμενη μέρα.

Η πυρκαγιά επεκτάθηκε στις Αφίδνες και έκαψε όλη την δασική έκταση γύρω από την κωμόπολη, φτάνοντας μέχρι την Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, (η οποία ήταν κλειστή καθ' όλη την διάρκεια των πυρκαγιών) την οποία και διέσχισε (λίγο πριν τις 22:00 της ίδιας μέρας) περνώντας προς τον Άγιο Στέφανο, την λίμνη Μαραθώνα και το Καπανδρίτι περίπου στο ύψος των διοδίων. Το πυροσβεστικό σώμα με σχετικό δελτίο τύπου στις 6 Αυγούστου (06:35) ανακοίνωσε πως επιχειρούν 490 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7 Α/Φ.

Η πυρκαγιά επεκτάθηκε και στην Μαλακάσα και έκαψε όλη την δασική έκταση γύρω από την κωμόπολη, φτάνοντας ακόμη και στις γραμμές του ΟΣΕ και τον σιδηροδρομικό της σταθμό, κοντά στην Σφενδάλη με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στον σιδηρόδρομο. Στον Άγιο Στέφανο και στην Σταμάτα, οι πυρκαγιές κατέστρεψαν δεκάδες κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ κάηκε ολοσχερώς και ένα εργοστάσιο με πλαστικά, κοντά στον Άγιο Στέφανο. Στην Ανατολική Αττική, πυρκαγιές σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές (Μαλακάσα, Άγιος Στέφανος και Σταμάτα), καθώς και στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας ενώ υπήρξαν συνεχείς αναζωπυρώσεις και σε άλλες περιοχές.

Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου, στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ξεπέρασαν ακόμα και τους 850 συνεχόμενους πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 225 οχήματα καθώς υπήρξε μεγάλη συνδρομή καθημερινά με πολλά ελικόπτερα και αεροσκάφη. Επιπλέον συνδρομή παρείχαν, ως πεζοπόρα τμήματα, 126 πυροσβέστες από τη Κύπρο, τη Γαλλία και το Ισραήλ. Τις επόμενες μέρες επιχείρησαν περιοδικά ακόμα 2 αεροσκάφη από την Σουηδία, καθώς και επιπλέον πυροσβέστες από το Κατάρ και το Κουβέιτ για την διασφάλιση της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Εκκενώσεις στην Αττική σημειώθηκαν στις εξής περιοχές:

  • Βαρυμπόμπη (3 και 6 Αυγούστου) 
  • Αδάμες (3 Αυγούστου) 
  • Τατόι (3 Αυγούστου)
  • Θρακομακεδόνες (3 και 6 Αυγούστου) 
  • Ολυμπιακό Χωριό (3 Αυγούστου) 
  • Ιπποκράτειος Πολιτεία (5 Αυγούστου) 
  • Δροσοπηγή (5 Αυγούστου) 
  • Κρυονέρι (5 Αυγούστου) 
  • Κοκκινόβραχος (5 Αυγούστου) 
  • Αφίδνες (5 Αυγούστου) 
  • Πολυδένδρι (6 Αυγούστου) 
  • Καπανδρίτι (6 Αυγούστου) 
  • Άγιος Στέφανος (6 Αυγούστου)
  • Βόθωνας (6 Αυγούστου) 
  • Μαλακάσα (6 Αυγούστου) 
  • Σφενδάλη (6 Αυγούστου) 
  • Λίμνη Μαραθώνα (6 Αυγούστου) 
  • Καλέτζι Μαραθώνος (6 Αυγούστου) 
  • Ροδόπολη (6 Αυγούστου) 
  • Σταμάτα (6 Αυγούστου) 
  • Δροσιά (6 Αυγούστου) 
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA