Μενού
  • Α-
  • Α+

Βαδίζοντας στα μέσα Ιουλίου, το οποίο πρακτικά σημαίνει, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, τα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού ξεπερνούν, πλέον, τις 25.000 με τους ειδικούς να υπολογίζουν πως τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι περίπου 200.000!

Το ενθαρρυντικό είναι πως η ραγδαία αυτή αύξηση στα κρούσματα δεν έχει το ανάλογο αποτύπωμα στους σκληρούς πανδημικούς δείκτες. Δηλαδή στους θανάτους και τις νοσηλείες στις ΜΕΘ. Αυτός είναι και ο μόνος λόγος, άλλωστε, που μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει νέα μέτρα. Πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό; Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει.

Διαβάστε ακόμη: Θεμιστοκλέους: Μόνο σύσταση για μάσκες - Καμία ανησυχία για τα νησιά

«Δεν έχουμε αύξηση σε νοσηλείες εντατικής θεραπείας και δεν αναμένουμε μεγάλη αύξηση. Σε όλα τα προηγούμενα κύματα η αύξηση στις ΜΕΘ ακολούθησε κάπου 14 μέρες μετά την αύξηση των κρουσμάτων. Είμαστε κοντά στον ένα μήνα και δεν έχουμε δει ακόμα αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούσης.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δίνει τη δική του απάντηση για τις εικόνες με νεαρούς να μην τηρούν τα μέτρα προστασίας στην Αττική. «Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Σε ένα μεγάλο βαθμό χρησιμοποιείται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος πρόσθεσε: «Είμαστε χώρα που κρατάμε τα περισσότερα μέτρα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες και μάλιστα καθυστερήσαμε πολύ στην άρση τους». «Η λύση σε αυτό θα ήταν η υποχρεωτική μάσκα παντού», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν τίθεται προς το παρόν στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς πρέπει να μπούμε σε μια καινούργια καθημερινότητα, στην οποία θα συνυπάρξουμε με τον ιό, ακόμη και με αυτή την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός για την εξέλιξη του έκτου πανδημικού κύματος εστιάζοντας στις παραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 που δεν δίνουν μεγάλο αριθμό νοσηλειών.

Δεν εμπνέει ανησυχία η αύξηση των κρουσμάτων στις τουριστικές περιοχές

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να δημιουργηθούν ή όχι ξενοδοχεία πανδημίας στα νησιά όπου και παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πλέον η Πολιτεία μπορεί να το διαχειριστεί. «Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταργήσει την απομόνωση. Ο κορονοϊός θα πρέπει να ενταχθεί στην κοινωνική μας ζωή», ανέφερε.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών στους οποίους συνέστησε να κάνουν την τέταρτη δόση καθώς και στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που πρέπει να φοράνε μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός.

Έκτακτη αποστολή αντιιικών φαρμάκων σε νησιά

Για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης με την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και κυρίως στα νησιά, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να αποστείλει ποσότητα αντιιικών φαρμάκων, τα οποία βοηθούν τους ασθενείς με Covid-19 να γλιτώσουν το νοσοκομείο.

Η μεγαλύτερη έξαρση καταγράφεται στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του νοτίου Αιγαίου, την Κρήτη και την Αττική, όπως ανέφερε συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, οποίος τόνισε πως υπάρχει συνεχόμενη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, με τα ενεργά περιστατικά να υπολογίζονται σε 150.000-200.000, στην ομάδα 18-24 ετών.

Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με την «Καθημερινή», περιλαμβάνει δύο σκέλη:

  1. εκτέλεση συνταγών για αντιικά φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε συγκεκριμένο ωράριο καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού
  2. αποστολή των σκευασμάτων σε Κέντρα Υγείας νησιών με μεγάλη τουριστική κίνηση και επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Ανάμεσα στα νησιά, στα οποία θα αποσταλούν κατά προτεραιότητα αντιιικά φάρμακα, συγκαταλέγεται η Μύκονος, η Μήλος, η Ίος και η Πάτμος.

Είναι αποδεδειγμένο πλέον πως η χορήγηση αντιικής θεραπείας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού έχει αποδειχθεί σωτήρια για την αποτροπή της εισαγωγής στο νοσοκομείο και τις ΜΕΘ, ένας δείκτης πίεσης που εάν εκτραπεί οδηγεί συνήθως στη λήψη μέτρων.

Γιατί δεν χρειάζεται να γίνει τώρα υποχρεωτική η μάσκα - Η εξήγηση Μαγιορκίνη

Με μία ανάρτηση στο Facebook, ο Γκίκας Μαγιορκίνης απαντά σε όσους ζητούν λήψη νέων μέτρων για τον κορονοϊό, με φόντο το έκτο κύμα της πανδημίας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

«Κάθε φορά που έχουμε έξαρση του κορονοϊού ακούγονται "φωνές" για την λήψη μέτρων. Αυτό που ο ευρύς κόσμος έμαθε ως "μέτρα" είναι οι λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (π.χ. lockdown, κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας). Κεντρικός ρόλος των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (ΜΦΠ) είναι η μείωση του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής (γνωστό και ως Rt) μέσω της πλήρους αποφυγής της μόλυνσης των ατόμων.

Ο ρόλος των ΜΦΠ στις πρώτες φάσεις της πανδημίας ήταν καταλυτικός γιατί μας βοήθησε να επιπεδώσουμε την καμπύλη της επιδημίας με αποτέλεσμα να έχουμε μία πιο διαχειρίσιμη πίεση στα νοσοκομεία. Επίσης μας βοήθησε να κερδίσουμε χρόνο ώστε να αναπτύξουμε επαρκείς φαρμακευτικές παρεμβάσεις, δηλαδή τα εμβόλια και τα φάρμακα.

Η χρήση των ΜΦΠ στην φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε, όπου η εκρίζωση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ, έχει παρερμηνευθεί από πολλούς. Κάποιοι νομίζουν ότι η έξαρση της πανδημίας είναι "μπόρα που έρχεται και φεύγει", απλά να προφυλαχθούμε μέσω ΜΦΠ και θα περάσει.... Αυτό δεν ισχύει.... Η λήψη ΜΦΠ κυρίως επιπεδώνει την καμπύλη, δεν μειώνει δραματικά τον αριθμό των μολύνσεων σε βάθος χρόνου καθώς με την αναστροφή των ΜΦΠ, που αργά η γρήγορα πρέπει να γίνει, αμέσως θα δούμε πάλι έξαρση μέχρι να επιτευχθεί το προσωρινό τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει τελικά την έξαρση σε ύφεση. Ο λόγος που εγκαταλείπονται ως οριζόντια μέτρα πλέον είναι διότι αυτή την στιγμή δεν διαφαίνεται να υπάρχει ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης.

Επίσης όσοι ασχολούμαστε με θέματα δημόσιας υγείας γνωρίζουμε ότι σε βάθος χρόνου οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις που μειώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων δεν έχουν παρατεταμένη συμμόρφωση. Το να βάζουμε απέναντι τον κόσμο που έχει "κουραστεί" μετά από 2 χρόνια και να τον "πυροβολάμε" δεν βοηθάει καθόλου σε αυτή τη φάση.

Από την άλλη το μεγάλο πλεονέκτημα των φαρμακευτικών παρεμβάσεων είναι ότι επιταχύνουν την ύφεση μίας έξαρσης καθώς: 1) μείωνουν την πιέση στο σύστημα υγείας, ενώ 2) επιταχύνουν και ενισχύουν το απαραίτητο (έστω και προσωρινό) τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει σε ύφεση την έξαρση.

1) οι εξάρσεις της επιδημίας δεν είναι καιρικά φαινόμενα ή "κύματα που σπάνε και μας περνάνε". Η ύφεση έρχεται κυρίως όταν δημιουργηθεί ένα έστω και παροδικό τείχος ανοσίας. Ο καιρός βοηθάει, αλλά παροδικά.

2) οι ΜΦΠ σε αυτή τη φάση θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στοχευμένα για να προστατεύσουν τους ευάλωτους και όχι οριζόντια καθώς η συνεισφορά τους δεν είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA