Μενού
  • Α-
  • Α+

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης της Όμικρον BA.5, την Όμικρον BA.5.2.1, που ανίχνευσαν οι υγειονομικές αρχές στη Σαγκάη, εκεί όπου εντοπίστηκε το κρούσμα του νέου κορονοϊού. Το γεγονός επιβεβαίωσε σε ενημέρωση του Τύπου αξιωματούχος, σηματοδοτώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κίνα για να διαχειριστεί τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού, καθώς εφαρμόζει την πολιτική των «μηδενικών κρουσμάτων».

Διαβάστε ακόμηΚορονοϊός: Το σύμπτωμα που δείχνει μετάλλαξη Ομικρον και εμφανίζεται στον ύπνο

Το κρούσμα, το οποίο εντοπίστηκε στη συνοικία Πουντόνγκ στις 8 Ιουλίου, συνδέεται με ένα κρούσμα του εξωτερικού, είπε ο Ζάο Νταντάν, ο υποδιευθυντής της υγειονομικής επιτροπής της πόλης. Η Σαγκάη στην ανατολική Κίνα βγήκε από lockdown, το οποίο διήρκεσε περίπου δύο μήνες, στις αρχές Ιουνίου αλλά συνέχισε να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς βάζοντας σε καραντίνα κτίρια και συγκροτήματα κατοικιών καθώς εμφανίζονταν νέες πιθανές αλυσίδες μετάδοσης. «Η πόλη μας συνεχίζει να καταγράφει περισσότερα θετικά κρούσματα από μετάδοση στην κοινότητα και ο κίνδυνος της επιδημιολογικής εξάπλωσης μέσω της κοινωνίας παραμένει πολύ υψηλός», προειδοποίησε ο ίδιος.

Επιταχυνόμενος ρυθμός μετάδοσης

Σύμφωνα με τον Ζάο, κάτοικοι σε αρκετές κεντρικές συνοικίες της Σανγκάης θα υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό σε δύο γύρους-από τις 12 ως τις 14 Ιουλίου-σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν νέα πιθανά ξεσπάσματα του ιού. Η παραλλαγή Όμικρον BA.5, στην οποία οφείλεται ένα νέο κύμα κρουσμάτων στο εξωτερικό, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στις 13 Μαΐου σε έναν 37χρονο ασθενή, ο οποίος είχε μεταβεί αεροπορικώς στη Σαγκάη από την Ουγκάντα, σύμφωνα με το Κινεζικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.

Η παραλλαγή BA.5 αποδείχτηκε ότι έχει επιταχυνόμενο ρυθμό μετάδοσης και βελτιωμένη ικανότητα ανοσολογικής διαφυγής, δήλωσε ο Γιουάν Ζενγκάν, ένα μέλος της επιτροπής ειδικών για την πρόληψη του κορονοϊού στην πόλη αυτή, μιλώντας κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου. Αλλά πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός παραμένει αποτελεσματικός για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης ή του θανάτου από την BA.5.

«Πιο μεταδοτικός, αλλά δεν σκοτώνει...»

Ο κορονοϊός μπορεί να έχει γίνει πιο μεταδοτικός, αλλά είναι λιγότερο θανατηφόρος και πλέον δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση. Αυτό σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Γουργουλιάνης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Όπως είπε «το καλό νέο για τον κορονοϊό έρχεται από τη Νότια Αφρική και το έχουμε δει στην πατρίδα μας τους τελευταίους 6 μήνες.

Αυτές οι μεταλλάξεις δεν κάνουν πνευμονίες που σημαίνει ότι δεν προκαλούν βαριά νόσο, δε χρειάζεται οι άνθρωποι να μπουν στο νοσοκομείο, να διασωληνωθούν και δεν πεθαίνουν». Μάλιστα, σημείωσε πως ο αριθμός των κρουσμάτων ή των μολύνσεων από μόνος του δε λέει τίποτα. Έσπευσε να σημειώσει ότι υπάρχουν άνθρωποι με προβλήματα υγείας και με μια απλή λοίμωξη ταλαιπωρούνται.

«Από τον Ιανουάριο και μετά έχουμε στα νοσοκομεία ανθρώπους που η μέση ηλικία τους είναι πάνω από 80 χρονών και οι συνοσηρόττητες που έχουν είναι το βασικό πρόβλημα. Αυτή είναι η πλειονότητα των ασθενών που έχουμε και αυτούς πρέπει να προστατεύσουμε» σημείωσε και κάλεσε τους πολίτες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες να εμβολιαστούν.

Ο ίδιος προέβλεψε πως μέσα στον Ιούλιο θα τελειώσει το πανδημικό κύμα που ξεκίνησε την 1η Ιουνίου στη χώρα μας, όπως συνέβη και στην Πορτογαλία. Τέλος, σημείωσε πως θα έχουμε συνεχώς καινούριες μεταλλάξεις με ολοένα και πιο αυξημένη μεταδοτικότητα, η οποία βέβαια θα συνοδεύεται με ελαφρύτερη νόσο. «Όταν ο ιός γίνεται μεταδοτικότερος, δε σκοτώνει. Γιατί αν σκότωνε τους ανθρώπους, δε θα επιβίωνε», κατέληξε.

«Απόλυτα διαχειρίσιμη κατάσταση»

Καθησυχαστικός απέναντι στην αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, το τελευταίο διάστημα, εμφανίστηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε και να πανικοβαλόμαστε. Αυτή την στιγμή η πανδημία έχει ενδημικά χαρακτηριστικά. Οι περισσότεροι το περνάνε στο σπίτι με λίγη κακουχία» δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «με νέα ματιά» ο Nίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης «η κατάσταση είναι πολύ διαχειρίσιμη ιδίως στις ΜΕΘ και η πανδημία δείχνει τάσεις ενδημικότητας».

Όπως δήλωσε ο ειδικός, η μάσκα είναι το μόνο μέσο που μας προστατεύει από τη μόλυνση όταν θέλουμε να συγχρωτιστούμε με άγνωστο κόσμο. «Τα μέτρα (προστασίας) είναι το κλειδί που θα μας επιτρέψουν να κρατήσουμε το πανδημικό κύμα χαμηλά» επισήμανε ο κ. Τζανάκης. Σχετικά με τον ΕΟΔΥ τόνισε ότι η καθημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό είναι απαραίτητη ασχέτως αν εκδίδει την εβδομαδιαία έκθεσή του. Mιλώντας για την Κρήτη, όπου ζει και εργάζεται, τόνισε ότι το νησί βράζει από τον ιό και ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι έχουνε μειωθεί τα τεστ για τον έλεγχο της πανδημίας.

«Ωφέλεια η 4η δόση για τους άνω των 60»

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, την 4η δόση του εμβολίου και την χαλάρωση που επικρατεί - λόγω του καλοκαιριού - μίλησε στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Σε σχετική ερώτηση που του έγινε για τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού, ο κ. Βασιλακόπουλος απάντησε πως η κάθε παραλλαγή μετά την άλλη θα είναι μεταδοτικότερη καθώς ο ιός, λόγω της ανοσίας πολλών, δυσκολεύεται να επιβιώσει, όποτε γίνεται πιο μεταδοτικός. «Χαλαρώσαμε σε μία φάση που τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά, σε μια φάση έντονης αποκλιμάκωσης, μάλιστα χαλαρώσαμε αργότερα από άλλες όμορες με εμάς χώρες, που είναι επίσης τουριστικοί προορισμοί», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, αυτό που συνέβη στη χώρα μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ήταν πως η χαλάρωση στα μέτρα προστασίας συνέπεσε με την επικράτηση των μεταδοτικότερων παραλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον.

Κληθείς να σχολιάσει το αν οι πολίτες πρέπει να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε πως η ωφέλειά της για τους άνω των 60 ετών είναι ξεκάθαρη και έχει αποδειχθεί με αντίστοιχες μελέτες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν βοηθά και τους νεότερους και τόνισε πως δεν κάνει κακό σε κανέναν. «Θα μειώσει κατά 50% την πιθανότητα να κολλήσει, και σε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό να νοσήσει βαριά και να πεθάνει», απάντησε χαρακτηριστικά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA