Μενού
  • Α-
  • Α+

Σοκ και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει το νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στη Μεσσηνία, με θύμα ένα βρέφος 4 μηνών που βρίσκεται διασωληνωμένο στο νοσοκομείο. Ο πατέρας του μωρού στην προσπάθειά του να ηρεμήσει το παιδί από το κλάμα, φέρεται να το ταρακούνησε βίαια προκαλώντας του το λεγόμενο «σύνδρομο της ανατάραξης» του μωρού. Τι είναι όμως αυτό το σύνδρομο και ποιες είναι οι σοβαρές βλάβες που μπορεί να προκληθούν στα βρέφη; Το μωρό έφερε μώλωπες στο σώμα του και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σύνδρομο είναι μια σοβαρή μορφή κακοποίησης. Συνήθως συμβαίνει όταν ένας γονέας ή κάποιος που φροντίζει το μωρό κουνάει ένα μωρό από θυμό ή απογοήτευση, συχνά επειδή το μωρό δεν σταματά να κλαίει.

Διαβάστε ακόμη: Μεσσηνία: «Ηταν ατύχημα, ή λάθος του ΕΚΑΒ, δεν το έκανε ο γαμπρός μου», λέει η γιαγιά του βρέφους

Ετσι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης στην εκπομπή Live News του MEGA, αρκούν μόλις 5 δευτερόλεπτα ταρακουνήματος για να προκαλέσει κακό σε ένα βρέφος: «Ο ανθρώπινος εγκέφαλος βρίσκεται μέσα σε ένα υγρό το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο κρανίο ώστε να προστατεύει από αναταράξεις, ή από πιθανά χτυπήματα πάνω στο κρανίο και να αποφευχθούν σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες. Εάν όμως, ένα βρέφος ταρακουνηθεί με δύναμη, τότε τραυματίζεται αρχίζει να αιμορραγεί και αρκούν μόλις 5 δευτερόλεπτα για να επέλθει το σύνδρομο. Οι αιμορραγίες που θα προκληθούν μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα άμεσα, αλλά μπορεί και να μη φανεί εκείνη τη στιγμή, όταν κάποιος τραυματίζεται και να μην παρουσιάσει αμέσως συμπτώματα, όπως υπνηλία, εμετούς, επιληπτικές κρίσεις. Δεν είναι όπως όταν παίζει ένα παιδί και χτυπήσει, όπου θα δούμε μία μελανιά ή ένα καρούμπαλο στο κεφάλι του. Από το σύνδρομο ανατάραξης, τα αποτελέσματα μπορούν να φανούν αν γίνουν εξετάσεις, όπως είναι μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες» ανέφερε αρχικά ο κ. Μαζάνης. 

Οσο για τον αυχένα του μωρού και το κατά πόσο μπορεί να προκλήθηκε βλάβη τετραπληγίας στο βρέφος ο γιατρός ανέφερε: «Τα μωρά όπως γνωρίζουμε είναι πολύ ευαίσθητα, άρα φυσικά και μπορεί πολύ πιο εύκολα από ό,τι σε έναν ενήλικα να προκληθεί βλάβη στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης από όπου περνάνε τα νεύρα τα κινητικά που πάνε στα χέρια και στα πόδια. Μπορούν να τραυματιστούν ή και να κοπούν από το σύνδρομο της ανατάραξης. Εξάλλου είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνδρομο εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά κάτω από 2 ετών που είναι αρκετά χαλαρά αυτά τα νεύρα και συνήθως μεταξύ 4 μηνών και 8 μηνών. Τότε δηλαδή που τα μωρά κλαίνε και οι γονείς είναι νέοι και άπειροι και ταρακουνούν το παιδί προκειμένου να ηρεμήσει από το κλάμα του παιδιού. Περίπου 1.500 τέτοιες περιπτώσεις το χρόνο καταγράφονται στις ΗΠΑ».  

Τι είναι το σύνδρομο

Τα μωρά διαθέτουν αρκετά αδύναμους μύες του λαιμού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποστηρίξουν σε ύψιστο βαθμό το αναλογικά μεγάλο κεφάλι τους. Το έντονο κούνημα κάνει το κεφάλι του μωρού να κινείται βίαια μπρος - πίσω, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες εγκεφαλικές βλάβες. Οι βλάβες θα είναι πιο σοβαρές αν το κεφάλι του μωρού κατά το κούνημα προσκρούσει βίαια σε κάποια επιφάνεια.

Τι μπορεί να προκαλέσει το έντονο κούνημα;

Αυτή η ανατάραξη του μωρού είτε χτυπήσει το κεφάλι του σε κάποια επιφάνεια είτε όχι, μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμες. Αναλυτικότερα, μια τέτοια ενέργεια μπορεί να προκαλέσει άμεσο τραύμα στην ίδια την εγκεφαλική ουσία, που προκαλείται όταν ο εγκέφαλος χτυπά τις εσωτερικές επιφάνειες του κρανίου. Ακόμα, μπορεί να προκληθεί διάτμηση ή θραύση κλάδων νευρικών κυττάρων (άξονες) στον φλοιό και βαθύτερες δομές του εγκεφάλου που προκαλούνται από βίαιη κίνηση στον εγκέφαλο. Επιπλέον, το έντονο κούνημα μπορεί να κάνει το παιδί να σταματήσει να αναπνέει, με αποτέλεσμα η έλλειψη οξυγόνου να προκαλέσει μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη.

Ωστόσο, το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού μπορεί να προκαλέσει και άλλους σοβαρότατους τραυματισμούς σε ένα βρέφος. Είναι πολύ συνηθισμένο σε τέτοιες περιπτώσεις, να παρατηρούνται στα μωρά κατάγματα στο κρανίο τους, που προκαλούνται από την βίαιη πρόσκρουση όταν το μωρό εκτινάσσεται σε μια σκληρή ή μαλακή επιφάνεια. Επίσης, κατάγματα σε άλλα οστά, συμπεριλαμβανομένων των πλευρών, της κλείδας και των άκρων, μώλωπες στο πρόσωπο, το κεφάλι και ολόκληρο το σώμα είναι τα αποτελέσματα αυτής της ανατάραξης.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου;

Συχνά δεν υπάρχουν εμφανή εξωτερικά στοιχεία τραυματισμού ή σωματικά σημάδια βίας, με αποτέλεσμα να μην εύκολη η διάγνωση αυτού του συνδρόμου. Οι φροντιστές ακόμη και οι γιατροί που δεν γνωρίζουν τι έχει συμβεί σε ένα μωρό μπορεί να μην εντοπίσουν τραυματισμούς που είναι κυρίως εσωτερικοί, αποδίδοντας τη φασαρία του μωρού σε μια υποκείμενη αιτία, όπως ένας ιός. Τα συμπτώματα ποικίλλουν και προκαλούνται από γενικευμένο οίδημα του εγκεφάλου που οφείλεται σε τραύμα. Μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά το έντονο ταρακούνημα και συνήθως φτάνουν στο μέγιστο εντός 4-6 ωρών. Υπάρχουν μερικά σημεία και συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού. Για παράδειγμα, η υπνηλία που μπορεί να συνοδεύεται από έντονη ευαισθησία, το κώμα και οι σπασμοί είναι μερικά από τα πιο εμφανή συμπτώματα του συνδρόμου. Επίσης, αν παρατηρήσουμε ότι μετά από έντονο κούνημα, το βρέφος κάνει εμετό ή έχει μειωμένη όρεξη είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει υποστεί το συγκεκριμένο σύνδρομο. Σε ποιο ακραία περιστατικά, τα συμπτώματα μπορεί να είναι καρδιακό επεισόδιο ή ακόμα και θάνατος.

Πρόγνωση και πρόληψη

Η πρόγνωση για την πορεία της υγείας των παιδιών που πάσχουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις που οδηγούνται σε θάνατο ή έχουν σοβαρά νευρολογικά προβλήματα. Ο θάνατος συνήθως προκαλείται από ανεξέλεγκτη αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση από εγκεφαλικό οίδημα, αιμορραγία εντός του εγκεφάλου ή ρήξεις στον εγκεφαλικό ιστό. Ωστόσο, ακόμα και περιστατικά πιο ήπιας μορφής, ενδέχεται να παρουσιάσουν αναπτυξιακές δυσκολίες όπως νοητική καθυστέρηση, επιληψία, εγκεφαλική παράλυση, απώλεια όρασης ή ακόμα και τύφλωση.

Το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού μπορεί να αποφευχθεί πλήρως. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να προσέχουν το πώς φέρονται στα παιδιά τους διότι οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά που θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία του βρέφους, αποτελεί ποινικό αδίκημα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε ούτε να κουνάμε με έντονο τρόπο το μωρό, ούτε να υπάρχει κακομεταχείριση απέναντι του για να το κάνουμε να σταματήσει το κλάμα. Αν παρατηρούμε ότι το κλάμα του μωρού μας είναι συνεχόμενο και δεν σταματάει, είναι καλό να απευθυνόμαστε στον παιδίατρο, διότι μπορεί να υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που προκαλούν το κλάμα του. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA