Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανείπωτη τραγωδία στο Αιγαίο με 18 μετανάστες, εκ των οποίων 16 γυναίκες, ένας άνδρας και ένας έφηβος, να χάνουν τη ζωή τους σε ναυάγιο ανατολικά της Λέσβου, ενώ την ίδια ώρα συγκλονίζουν οι εικόνες από ένα άλλο ναυάγιο στα Κύθηρα, όπου επέβαιναν 95 μετανάστες και οι επιχειρήσεις συνεχίζονται για τον εντοπισμό τους. Στη Λέσβο ανετράπη βάρκα στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στα ανατολικά του νησιού με αποτέλεσμα να ανασυρθούν νεκρές 16 γυναίκες αφρικανικής καταγωγής και ένα παιδί, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης εντοπίστηκε η σορός και ενός άνδρα.

Διαβάστε ακόμη: Ναυάγιο: Στους 18 οι νεκροί στη Λέσβο - Σκληρές εικόνες από τα Κύθηρα

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, η βάρκα αναχώρησε από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, εν μέσω θαλασσοταραχής και επέβαιναν τουλάχιστον 53 άτομα. Συγκλονιστικά είναι και όσα περιγράφουν οι διασωθείσες στο Star. «Από τη μία η βάρκα μας τραβούσε προς τα μέσα, από την άλλη τα κύματα μας έσπρωχναν πάλι προς τα βράχια. Αυτό έγινε δυο τρεις φορές και κάποιοι ήταν πολύ μακριά από το πλοίο. Μετά το πλοίο χωρίστηκε στα δύο. Οπότε εγώ χτύπησα στα βράχια και τραυματίστηκα στο πόδι. Όλοι άρχισαν να πηδούν στη θάλασσα, γιατί πλέον το σκάφος βυθιζόταν», είπαν συγκλονισμένες, η Άμινα και η Ισμαχάν, που κατάφεραν να σωθούν. Σοκαριστική είναι και η μαρτυρία γυναίκας που είπε ότι κατάφερε να σωθεί χάρη στο σωσίβιο ενός πνιγμένου ανθρώπου που βρισκόταν στο ίδιο πλοίο με την ίδια.

Δεκάδες αγνοούμενοι στα Κύθηρα

Στο ναυάγιο στα Κύθηρα οι εικόνες σοκάρουν με προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων να επιπλέουν στα νερά της θάλασσας. Το βράδυ της Τετάρτης (5/10), ένα ιστιοφόρο με 95 ανθρώπους βρέθηκε στο έλεος των καιρικών συνθηκών και διαλύθηκε στα Κύθηρα. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρχές και στήθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, ενώ από την πρώτη στιγμή τα τοπικά μέσα έκαναν λόγο για πτώματα στη θάλασσα, καθώς και για εγκλωβισμένους.

Τουλάχιστον 80 πρόσφυγες - μετανάστες είχαν διασωθεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης μετά την πρόσκρουση του ιστιοφόρου σε βράχια σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή, στο Διακόφτι Κυθήρων, κοντά στο λιμάνι. Στο σκάφος επέβαιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις αρχές, μετανάστες με καταγωγή κυρίως από το Αφγανιστάν. 11 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού για τις πρώτες βοήθειες και 69 σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος του νησιού. Δεκαοκτώ από τους διασωθέντες είναι παιδιά, 55 είναι άνδρες και επτά είναι γυναίκες.

Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των 15 με 16 αγνοουμένων συνεχίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 10 μποφόρ. Οι πιθανότητες να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί είναι περιορισμένες δεδομένου ότι το ιστιοφόρο προσέκρουσε βράχια με μαρτυρίες να θέλουν ανθρώπους να πέφτουν πάνω σε αυτά. Μάλιστα ο δήμαρχος του νησιού, Στράτος Χαρχαλάκης είχε κάνει λόγο για νεκρούς από νωρίς. Σύμφωνα με τη συγκλονιστική μαρτυρία του, είδε να πεθαίνουν μπροστά του 5 άτομα. Πρόσθεσε ότι οι άτυχοι μετανάστες παρασύρθηκαν από τα κύματα και το σκάφος τους προσέκρουσε και διαλύθηκε πάνω σε κάθετα βράχια που έχουν ύψος 15 - 20 μέτρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA