Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενταση επικράτησε στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό όταν γονείς εισέβαλαν στον χώρο «ζητώντας τα παιδιά τους πίσω». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γονείς από τη Συρία μαζί με τον πρόεδρο των Σύρων Ελλάδος, μπήκαν στον χώρο σπάζοντας την πόρτα και ζήτησαν τα τέσσερα παιδιά τους. Οπως υποστήριξαν υπήρχαν κακοποιητικές συμπεριφορές κατά των παιδιών τους ενώ εκσφενδόνισαν και αντικείμενα κατά μελών του προσωπικού. Ένας άνδρας μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι «τους έχουν πάρει τα παιδιά» για να τα «πουλήσουν» και ότι «πρέπει να γίνουν υιοθεσίες».

Διαβάστε ακόμη: Κιβωτός του Κόσμου - Καταγγελία: «Στο φαγητό, ομαδάρχες έδερναν τους μικρότερους, ήταν μια κανονικότητα»

Οι καταγγελίες για τη ΜΚΟ έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας με παιδιά που είχαν φιλοξενηθεί να υποστηρίζουν πως η βία αποτελούσε... κανονικότητα. Μια τέτοια «κανονικότητα» περιέγραψε και μία εθελόντρια, η κυρία Γιώτα, η οποία μίλησε στο MEGA και αποκάλυψε την δική της εμπειρία, η οποία την απέτρεψε από το να ασχοληθεί ξανά με τις δομές της Κιβωτού. Η καταγγέλλουσα πήγε ως εθελόντρια στην Κιβωτό του Κόσμου στον Κολωνό πριν από 11 χρόνια και έφυγε άρον άρον με όσα αντίκρισε. «Ζήτησα να προσφέρω εθελοντική εργασία στον Κολωνό. Ξεκίνησα την πρώτη μου μέρα – και μοναδική – βοηθώντας στην προετοιμασία του μεσημεριανού γεύματος. Αρχισαν κάποια στιγμή να έρχονται τα παιδάκια σε μία μεγάλη αίθουσα με πολλά τραπέζια. Ηρθαν και κάποιοι ιερωμένοι και κάποιοι άλλοι μεγάλοι άνδρες με πολιτικά ρούχα. Εγινε η προσευχή, ξεκίνησε το φαγητό και κάποια στιγμή είδα ένα παιδί, που ίσως να μην ήταν πάνω από 15 ετών, να χαστουκίζει ένα μικρότερο παιδάκι», είπε.

«Σοκαρίστηκα. Ρώτησα τη μαγείρισσα και μου εξήγησε ότι σε κάθε τραπέζι υπάρχει ένα μεγαλύτερο παιδί που ελέγχει όλα τα υπόλοιπα, κάτι σαν ομαδάρχης. Αυτό το σκηνικό δεν θυμάμαι πόσες φορές επαναλήφθηκε το ίδιο μεσημέρι. Δύο; Τρεις; Ηταν μία κανονική κατάσταση... Συνέβαινε σε διάφορα τραπέζια» είπε η κυρία Γιώτα, η οποία ήταν και η μοναδική στην αίθουσα που αυτό που συνέβαινε της έκανε εντύπωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι υπόλοιποι τα έβλεπαν, και συνέχιζαν απλά τη δουλειά τους...

«Ο πατέρας Αντώνιος ήξερε»

Στο μεταξύ, η Ελένη που είχε φιλοξενηθεί στη δομή της Κιβωτού στη Χίο, υποστήριξε πως ο πατέρας Αντώνιος γνώριζε τι συνέβαινε και πως τα παιδιά μάζευαν κουκουνάρια. Μάλιστα κατήγγειλε και ένα ακραίο περιστατικό όπου μία κοπέλα αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει μετά από ξυλοδαρμό. «Ολα όταν πήγα στην αρχή ήταν μία χαρά, μετά κάτι συνέβη, δεν κατάλαβα και έγιναν πολύ αυστηροί. Δεν έδωσα σημασία, ξαφνικά όμως άρχισαν να απλώνουν χέρι, να βάζουν τιμωρίες, να κόβουν φαγητό, να γίνονται πολλά πράγματα όπως ξυλοδαρμοί, να μας μιλάνε άσχημα, να μας βάζουν να δουλεύουμε. Γίνονταν πολλά. Εγώ είχα ζητήσει να μένω στο δωμάτιο μόνη μου, έκανα διαφορετικό πρόγραμμα από τα άλλα παιδιά. Ξαφνικά όμως άρχισαν και εκεί πέρα να μου φέρονται άσχημα, ότι τα άλλα παιδιά λένε γιατί δεν βγαίνεις έξω, τους άκουγα εγώ γενικά, αλλά άπλωνα χέρι γιατί μου άπλωναν και αυτοί» είπε η Ελένη στο OPEN και ισχυρίστηκε πως είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού, διευκρινίζοντας πως βιαιοπραγούσαν σε βάρος της «όταν δεν τους άκουγα. Και τιμωρίες χωρίς να βλέπεις καν την ημέρα έξω, δεν σου έφεραν φαγητό. Μία ημέρα ο διευθυντής, είχα τσακωθεί με μία κοπέλα και την είχα χτυπήσει και αυτός με τράβηξε, με πήγε στην κουζίνα και του είπα "με πονάς άσε με ήσυχη, δεν θα ξαναπλώσω χέρι", συνέχιζε και ξαφνικά εγώ πήρα ότι βρήκα μπροστά μου, του το κοπάνισα στο κεφάλι και έφυγα».

«Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα εκεί μέσα και αν δεν λέμε στους δημοσιογράφους ότι περνάμε καλά μας τιμωρούν άσχημα. Θυμάμαι ότι μία κοπέλα στην Κιβωτό την είχα χτυπήσει, ήταν ένας ο οποίος δεν είναι ακριβώς παιδαγωγός, απλώς δουλεύει, της είχε σκάσει σφαλιάρα. Αυτή η κοπέλα τώρα πάει στα 18, είναι 17 και μισό και της είχε σκάσει τότε σφαλιάρα επειδή τσακωνόταν με την αδερφή της» είπε η Ελένη. Κατήγγειλε πως υπήρχε απομόνωση και είπε πως τα παιδιά έμεναν μέχρι και 6 μήνες, «έβλεπες μόνο τέσσερις τοίχους, απαγορευόταν να σου μιλήσουν οι υπόλοιποι». Σε ερώτηση για το αν δούλευαν απάντησε: «ισχύει, μαζεύαμε κουκουνάρια και αν δεν γίνονταν αυτό δεν μας τάιζαν και έμπαινε και τιμωρία». Είπε πως το μεγαλύτερο διάστημα που ένα παιδί δεν είχε φάει ήταν 3 με 4 ημέρες. Ο πατέρας Αντώνιος «ήξερε και δεν έκανε τίποτα απολύτως», είπε η Ελένη και ισχυρίστηκε πως του είχε μιλήσει η ίδια «άπειρες φορές και μου έλεγε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, έτσι είναι οι κανόνες. Και όταν του έλεγα τι συνέβη με τους παιδαγωγούς δεν με πίστευε ποτέ και με βγάζανε τρελή». Σε ερώτηση για το αν υπήρξε κάποιο ακραίο περιστατικό απάντησε: «μία κοπέλα της είχε φερθεί μία παιδαγωγός πολύ άσχημα και πήγε και την άγγιξε και φώναξε έναν κύριο και την χτύπησαν και πήγε αυτή η κοπέλα στο μπάνιο και πήγε να αυτοκτονήσει».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA