Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ενεργειακή κρίση που δοκιμάζει την Ευρώπη, έφερε μεταξύ άλλων ως μέτρο για την εξοικονόμηση ενέργειας στην Ελλάδα την «επιχείρηση θερμοστάτης» για εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 10%. Από την κυβέρνηση ορίστηκε πως σε όλα τα δημόσια κτήρια πρέπει να συντηρούνται τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, ενώ ορίστηκε η εσωτερική θερμοκρασία των κτηρίων γραφείων του δημόσιου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, η οποία κατά τη θερινή περίοδο θα είναι στους 27οC και κατά τη χειμερινή στους 19 βαθμούς. Ορίστηκε επίσης και «ενεργειακός υπεύθυνος» ο οποίος θα ελέγχει για κάθε οργανισμό την κατανάλωση.

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: «Βλέπω Netflix και Μουντιάλ» - Τα viral ντολμαδάκια και το ringtone από τα Star Wars

Ο ορισμός του «ενεργειακού υπευθύνου» είναι το πρώτο βήμα για να μπει ένα κτήριο στην «επιχείρηση θερμοστάτης». Ομως από τον Ιούλιο του 2022 μόλις 3 στους 10 δημόσιους φορείς και ΟΤΑ έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο. Ουσιαστικά οι φορείς αγνόησαν μία Κοινή Υπουργική Απόφαση, μία επικαιροποίηση της ΚΥΑ και τρεις εφαρμοστικές εγκυκλίους. Αξιο αναφοράς είναι πως φορείς του δημοσίου όχι μόνο δεν μείωσαν κατά 10% την κατανάλωση ρεύματος αλλά ζητούν από την κεντρική διοίκηση επιπλέον 300 - 400 εκατομμύρια για λογαριασμούς ρεύματος. Σύμφωνα με το OPEN, ενεργειακός υπεύθυνος δεν έχει οριστεί, μεταξύ άλλων: 

  1. Βουλή
  2. Προεδρία της κυβέρνησης 
  3. Γενική γραμματεία ενημέρωσης 
  4. Εθνική επιτροπή UNSECO 
  5. ΟΑΕΔ 

Η υπουργική απόφαση για την επιχείρηση θερμοστάτης προβλέπει τα εξής:

  1. Καθορισμό εσωτερικής θερμοκρασίας (μέγιστης/ελάχιστης) τόσο σε θερμαινόμενα/ κλιματιζόμενα όσο και σε μη κτήρια βάσει των προδιαγραφών του προτύπου ΕΛΟΤ EN 15251:2007. Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του δημόσιου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά τη θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά τη χειμερινή στους 19ο C.
  2. Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
  3. Απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
  4. Συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μονάδων, τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος. Ειδικά για το τρέχον έτος, η προληπτική συντήρηση για τα συστήματα ψύξης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022 και για τα συστήματα θέρμανσης μέχρι 31 Οκτωβρίου 2022.
  5. Χρήση του νυχτερινού αερισμού των κτιρίων, όπου αυτό είναι δυνατό.
  6. Σκίαση του κτιρίου προς βελτίωση της ενεργειακής του συμπεριφοράς, εφόσον αυτό δεν μειώνει σε μη ανεκτό επίπεδο τον φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων.
  7. Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% τουλάχιστον, ενδεικτικά μέσω βελτιστοποίησης του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και εξορθολογισμού του καλλωπιστικού/διακοσμητικού φωτισμού.
  8. Δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των αντλιοστασίων (π.χ. τοποθέτηση inverter).
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA