Μενού
  • Α-
  • Α+

Eντονη παραμένει η σεισμική δραστηριότητα στο νότιο κομμάτι της Εύβοιας όπου το πρώί της Τρίτης, 29 Νοεμβρίου, σημειώθηκαν τρεις σεισμοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τον ισχυρότερο να είναι έντασης 4,7 Ρίχτερ και να εκδηλώνεται στις 6:32 το πρωί. Ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί με τους ισχυρότερους να είναι να τους «δίδυμους» μεγέθους 4,1 και 4,2 Ρίχτερ με χρονική απόσταση ενός λεπιού.

Διαβάστε ακόμη: Σεισμός στην Εύβοια: Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι - Περιμένουν να εξελιχτεί το φαινόμενο

Συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί παρουσιάστηκαν από την πρώτη στιγμή οι σεισμολόγοι περιμένοντας αφενός να δουν αν ήταν ο κύριος σεισμός, αφετέρου γιατί η συγκεκριμένη περιοχή δεν είχε «δώσει» στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς. Σημειώνεται πως το επίκεντρο ήταν από την πλευρά του Αιγαίου και όχι του Ευβοϊκού, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το  χωριό Ζάρακες. Σε δηλώσεις του στο OPEN, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με ενεργά ρήγματα και εκτίμησε ότι έγινε αισθητός και στην Αττική, τόσο λόγο του μικρού εστιακού βάθους όσο και της απόστασης του Λεκανοπεδίου από το επίκεντρο της δόνησης, κοντά στα Στύρα της Εύβοιας.

O σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας από την πλευρά του μιλώντας στο evima.gr, ανέφερε ότι «στο σημείο εκείνο δεν έχουμε κάποιο εμφανές ρήγμα. Το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε εκεί ήταν μία έκπληξη. Δεν το περιμέναμε, γιατί δεν είναι μία περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς. Περιμένουμε την εξέλιξη της σεισμικότητας προκειμένου να κάνουμε πιο σωστές εκτιμήσεις».

Οι διαδοχικοί σεισμοί στην περιοχή

Δεν υπάρχουν ζημιές

Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί και στην Αττική, ωστόσο προς ώρας δεν έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερες ζημιές στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο. Τόσο στην Κάρυστο όσο και στα Στύρα δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα ενώ στους Ζάρακες ο κόσμος βγήκε από τα σπίτια του. «Σε κάποια σπίτια μόνο έχουμε δει ρωγμές, δεν έχουμε διαπιστώσει μέχρι στιγμής κάποιο μεγάλο πρόβλημα. Εδώ βρέχει, ο κόσμος έχει βγει από τα σπίτια του, δεν έχουμε ανησυχήσει πάντως. Προσπαθώ να ενημερωθώ από τις γειτονιές στα σπίτια και αισθάνομαι τους μετασεισμούς και στο αυτοκίνητο» ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας, Χρήστος Τρανός στον ΑΝΤ1.

Κλειστά τα σχολεία στη Νότια Εύβοια

Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας οι Δήμοι Καρύστου αλλά και Κύμης - Αλιβερίου (που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος στα κεντρικά και νότια του νησιού) αποφάσισαν τουλάχιστον για σήμερα να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Αυτό άλλωστε είχε προτείνει και οι σεισμολόγοι από την πρώτη στιγμή, καθαρά για προληπτικούς λόγους μέχρι να περάσει και το χρονικό διάστημα που είναι σε... επιφυλακή.

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη του σεισμού. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA