Μενού
  • Α-
  • Α+

Το τελευταίο διάστημα, o Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύει συνεχώς επιθέσεις στο Ισραήλ αναφορικά με την πολιτική που ακολουθεί στη Μέση Ανατολή. Ο Τούρκος πρόεδρος, με αφορμή τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και τους Παλαιστίνιους, τόνισε ότι διεθνείς οργανισμοί και χώρες που κάνουν κήρυγμα για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα απλώς παρατηρούν τις εξελίξεις σωπαίνοντας.

Διαβάστε ακόμη: Μπάιντεν – Ερντογάν: Πώς η σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστινίων βαθαίνει το χάσμα στη σχέση τους

«Αυτοί που αγνοούν τις κραυγές των αθώων υπό τις διώξεις του Ισραήλ στην πραγματικότητα ετοιμάζουν το έδαφος για την ίδια τους την καταστροφή», είπε σχετικά και πρόσθεσε: «Αν παραμείνουμε σιωπηλοί στην καταπίεση στην Παλαιστίνη, τη Συρία, τη Λιβύη, του Τουρκεστάν, το Καραμπάχ σήμερα, ξέρουμε ότι αυτοί οι καταπιεστές μπορεί κάποια στιγμή να βρεθούν στο κατώφλι μας».

Τσαβούσογλου: Στόχος μας η κυβέρνηση του Ισραήλ, όχι οι Εβραίοι

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί αντισημιτισμού του Ερντογάν:

«Απορρίπτουμε παντελώς τους ισχυρισμούς εναντίον του Προέδρου μας στη σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Στόχος των επισημάνσεων που έκανε ο πρόεδρος μας δεν είναι οι Εβραίοι, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία προκάλεσε το θάνατο πολλών αθώων Παλαιστινίων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά, γυναίκες και νέοι, με τις επιθέσεις που πραγματοποιεί επί μέρες χωρίς διάκριση εις βάρος της Παλαιστίνης. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος μας υπενθύμισε τις δηλώσεις ενός πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ. Η έννοια του αντισημιτισμού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να εξαιρέσει από την κριτική τις εθνοτικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές πολιτικές κάθαρσης που εφαρμόζει η σημερινή ισραηλινή διοίκηση εναντίον του παλαιστινιακού λαού, καθώς και τις συστηματικές πολιτικές της στα κατεχόμενα εδάφη».

«Ιστορικά αμφιλεγόμενα τα γεγονότα του 1915»

Αναφερόμενος στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, είπε πως «αποτελεί σοβαρή αντίφαση το ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, περιγράφει τα γεγονότα του 1915 ως “γενοκτονία” για πολιτικούς και λαϊκιστικούς λόγους, τα οποία είναι ιστορικά αμφιλεγόμενα και δεν περιέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες, έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία».