Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης, 8 Αυγούστου του 1963, ένα βρετανικό ταχυδρομικό τρένο που κατευθυνόταν από τη Γλασκώβη στο Λονδίνο έκοψε ταχύτητα όταν άναψε το κόκκινο σήμα κοντά στο Τσέντινγκτον, περίπου 36 μίλια βορειοδυτικά του προορισμού του.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα 22 Ιουλίου 1934: Ο Τζον Ντίλινγκερ, Νο1 δημόσιος κίνδυνος, σκοτώνεται από αστυνομικούς - Τον πρόδωσε μια γυναίκα

Όταν ο Β’ μηχανικός Ντέιβιντ Γουίτμπι άφησε τη θέση του στη μηχανή για να ερευνήσει το τι προκαλούσε την καθυστέρηση, είδε ότι ένα παλιό δερμάτινο γάντι που κάλυπτε τη συνδεσμολογία του φαναριού. Κάποιος το είχε συνδέσει σε μια συστοιχία μπαταριών, προκαλώντας αλλαγή του σήματος. Ένα χέρι έπιασε τον Γουίτμπι από πίσω.

«Αν φωνάξεις, θα σε σκοτώσω», είπε μια φωνή.

Άνδρες που φορούσαν πλεκτές μάσκες οδήγησαν τον Γουίτμπι σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Οι άνθρωποι με τις μάσκες αποκόλλησαν γρήγορα τα δύο πρώτα από τα 12 βαγόνια του τρένου, δίνοντας οδηγίες στον αρχιμηχανικό Μιλς, αφού τον είχαν χτυπήσει στο κεφάλι με λοστό. Μέσα στα δέκα βαγόνια που άφησαν πίσω τους οι ληστές, ήταν ξαπλωμένοι ράθυμα 75 ταχυδρομικοί υπάλληλοι, χωρίς να αντιλαμβάνονται το παραμικρό πρόβλημα, έχοντας μόνο έναν εκνευρισμό για την καθυστέρηση.

Οι ληστές έδεσαν τους δυο μηχανικούς και τους ξάπλωσαν στο έδαφος. «Για όνομα του Θεού», είπε ένας από τους ληστές, «μην μιλάτε, γιατί υπάρχουν ανάμεσά μας κάποια καθάρματα…».

Εκατομμύρια λίρες σε σάκους

Στο δεύτερο βαγόνι, τέσσερις ταχυδρομικοί υπάλληλοι φύλαγαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια λίρες σε μικρά χαρτονομίσματα. Λόγω του Σαββατοκύριακου και το κλείσιμο των τραπεζών στη Σκωτία, υπήρχε έντονη ρευστότητα. Εκτός από τους άοπλους φύλακες, το μοναδικό εμπόδιο που χώριζε τους ληστές από το στόχο τους ήταν μια σφραγισμένη πόρτα, προσβάσιμη μόνο από το εσωτερικό της. Οι κακοποιοί την έσπασαν με σιδερένια εργαλεία και πέταξαν 120 ταχυδρομικούς σάκους στο ανάχωμα όπου περίμεναν δύο Range Rovers και ένα παλιό στρατιωτικό φορτηγό.

Την επόμενη ώρα, ένας φύλακας παρατήρησε την καθυστέρηση και έσπευσε στον πλησιέστερο σταθμό ενημερώνοντας πως κάτι έχει συμβεί. Συναγερμός σήμανε σε ολόκληρο το Τσέντινγκτον. 

Η αστυνομία αφιέρωσε μια μέρα στο να ψάχνει σε αγροκτήματα και σπίτια πριν επικοινωνήσει με τη Σκότλαντ Γιάρντ. 

Κινητοποιείται ολόκληρος ο αστυνομικός μηχανισμός

Όταν ενημερώθηκε η Σκότλαντ Γιάρντ , άρχισε έρευνα μέσω του ευρετηρίου του αρχείων των ποινικών, που κατηγοριοποιούσαν 4,5 εκατομμύρια εγκληματίες, βάσει των μεθοδολογιών και των φυσικών χαρακτηριστικών τους. Έστειλε επίσης στο Τσέντινγκτον την «Flying Squad», μια ομάδα ελίτ από ερευνητές ληστειών.

Οι «New York Times», χαρακτήρισαν τη ληστεία ως «Βρετανικό γουέστερν» και τη συνέκριναν με εκείνες των των συμμοριών του Τζέσε Τζέιμς και των αδελφών Ντάλτον.... Οι βρετανικές εφημερίδες επέκριναν την απουσία της αστυνομίας, λέγοντας ότι η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των τμημάτων οδήγησε στην εύκολη διαφυγή των ληστών. 

Η αστυνομία γνώριζε καλά ότι η ληστεία για να πετύχαινε απαιτούσε τη βοήθεια ειδικού με γνώση των λεπτομερειών των ταχυδρομικών τρένων. Κάποιος που θα γνώριζε για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, το υπέρογκο χρηματικό ποσό, τη θέση του βαγονιού που μετέφερε τα χρήματα και το ιδανικό μέρος για να σταματήσετε το τρένο.

Αργότερα και οι 15 ληστές θα συλληφθούν, αλλά ο άνθρωπος που έδωσε τις πληροφορίες παραμένει ακόμη άγνωστος. 

Το παιχνίδι Μonopoly που πρόδωσε τους ληστές

Η Σκότλαντ Γιαρντ έφτασε σε μια σημαντική ανακάλυψη για την υπόθεσή πέντε μέρες μετά τη ληστεία, όταν ένας κτηνοτρόφος είπε στην αστυνομία να ερευνήσει την Leatherslade Farm, μια ιδιοκτησία περίπου 20 μίλια μακριά από τον τόπο του εγκλήματος. Στον κτηνοτρόφο είχε τραβήξει την προσοχή μια ασυνήθιστα αυξημένη κίνηση γύρω από το αγρόκτημα. Όταν έφτασε η αστυνομία, βρήκε 20 άδειες σακούλες και ένα φτυάρι. Τα οχήματα που χρησίμευσαν για τη διαφυγή ήταν καλυμμένα εκεί κοντά. Μέσα στο σπίτι, υπήρχαν γεμάτα ράφια με τρόφιμα. Οι ληστές είχαν σκουπίσει τα δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά η αστυνομία κατάφερε να ξεχωρίσει κάποια από ένα κουτί με παιχνίδι Monopoly και ένα μπουκάλι κέτσαπ. Μια εβδομάδα αργότερα, η αστυνομία συνέλαβε έναν ανθοπώλη με το όνομα Roger Cordrey στο Bournemouth. Τις επόμενες δύο εβδομάδες, η ομολογία του οδήγησαν στη σύλληψη των συνεργών του.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 1964, οι αρχές είχαν αρκετά στοιχεία για να δικάσουν 12 από τους εγκληματίες.

Βαριές ποινές στους ληστές

Τον Μάρτιο το δικαστήριο καταδίκασε τους για ληστεία και συνωμοσία και τους ανακοίνωσε την ποινή του λίγες εβδομάδες αργότερα. «Θα ήταν προσβολή αν επρόκειτο να μείνετε ελεύθεροι γρήγορα και να απολαύσετε τα αθέμιτα κέρδη σας», τους είπε ο δικαστής. Έντεκα από τους 12 καταδικάστηκαν από 20 έως 30 χρόνια φυλάκισης. Στα επόμενα πέντε χρόνια η αστυνομία είχε συλλάβει ακόμα τρεις ληστές: Τον «εγκέφαλο» της ληστείας Μπρους Ρέινολντς, τον Ρόναλντ «Buster» ‘Εντουαρτς και τον Τζέιμς Χουάιτ. Πολλοί από τους ληστές - λέγεται ότι -δεν συνελήφθησαν ποτέ.

Ρόνι Μπιγκς, ο σταρ της ληστείας!

Ανάμεσά στους συλληφθέντες και καταδικασμένους σε πολυετή φυλάκιση ήταν και ο 34χρονος Ρόνι Μπιγκς, που αναδείχτηκε σε σταρ της συμμορίας και ο αγαπημένος των ταμπλόιντς του Λονδίνου.

Το 1965 ο Μπιγκς απέδρασε από τις φυλακές, μαζί με τον εγκέφαλο της ληστείας Μπάστερ Ρέινολντς, χρησιμοποιώντας μια ανεμόσκαλα. Με αλλαγμένο πρόσωπο και πλαστό διαβατήριο πέταξε αρχικά στην Αυστραλία και στη συνέχεια στη Βραζιλία. Η Σκότλαντ Γιαρντ, που εντόπισε τα ίχνη του 11 χρόνια αργότερα, δεν μπόρεσε να πετύχει την έκδοσή του, λόγω της εγκυμοσύνης της βραζιλιάνας φίλης του.

«Θέλω να μπω σε μία παμπ και να πιώ μια μπύρα», είπε ένα πρωί ο Μπιγκς και το 2001, 38 χρόνια μετά τη ληστεία, με αεροσκάφος που του έστειλε η εφημερίδα «SUN», ο 70χρονος πλέον Μπιγκς έφτασε στο Λονδίνο απένταρος και σε κακή κατάσταση από την υγεία του. Ο Μπιγκς οδηγήθηκε στη φυλακή, για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, που ανερχόταν σε 28 χρόνια. Το 2009 ο Μπιγκς απελευθερώθηκε λόγω ανηκέστου βλάβης και πέθανε το 2013 σε οίκο ευγηρίας σε ηλικία 84 χρονών.

Η αστυνομία ανέκτησε περίπου το 10% των χρημάτων, αν και μέχρι το 1971, τα περισσότερα από τα μετρητά που είχαν κλέψει οι ληστές δεν ήταν πλέον νόμιμα διαθέσιμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA