Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Οκτωβρίου του 1918. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος τέλειωνε, αλλά στα πεδία των μαχών μαινόταν ακόμα. Και τα πεδία της μάχης ήταν το πιο περίεργο μέρος για να βρεθεί ένας ειρηνιστής. Σκαρφάλωνε πάνω από συντρίμμια, βούλιαζε στη λάσπη, έσκυβε καθώς οι σφαίρες των πολυβόλων έσκιζαν τον αέρα και έπεφτε να καλυφθεί ενώ έβρεχε γύρω του οβίδες, Κι όμως ο 27χρονος Μπιλ Κόλτμαν δεν βρισκόταν εκεί για να πολεμήσει αλλά για να σώσει τραυματίες!

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 17 Ιουλίου του 1918: O τσάρος Νικόλαος Β’ Ρομανώφ της Ρωσίας και η οικογένειά του σφαγιάζονται σ' ένα υπόγειο

https://www.youtube.com/watch?v=M-l3BWg5q4Y

Οι στρατιώτες της πρώτης γραμμής γνώριζαν ελάχιστα για τις διαπραγματεύσεις στα μακρινά παλάτια της Ευρώπης. Ο Μεγάλος Πόλεμος γι’ αυτούς συνεχιζόταν με αμείωτη ένταση. Ο γερμανικός στρατός υποχωρούσε, όμως εξακολουθούσε να είναι μία τρομακτική πολεμική μηχανή. Έπειτα από μια αποτυχημένη βρετανική έφοδο οι τραυματίες κείτονταν ουρλιάζοντας στη νεκρή ζώνη.

Ο Κόλτμαν ήταν μέλος μιας μικρής ευαγγελικής σέκτας η οποία είχε ως κεντρικό πιστεύω τον φιλειρηνισμό. Δεν ήταν αντιρρησίας συνείδησης όμως το τουφέκι του το είχε πάντα κρεμασμένο στον ώμο.. Παρόλα αυτά είχε καταταγεί ως εθελοντής τραυματιοφορέας και είχε κερδίσει έναν εκπληκτικό αριθμό παρασήμων ανδρείας για τις αμέτρητες φορές που είχε απομακρύνει τους τραυματίες από το πεδίο της μάχης.

Αρχίζοντας το απόγευμα της Τρίτης Οκτωβρίου και επί 48 ώρες ο Κόλτμαν έκανε αυτό που γνώριζε καλύτερα πιο θαρραλέα από ποτέ.

Ξανά και ξανά σερνόταν ανάμεσα στα συρματοπλέγματα, πάνω στη λάσπη για να φροντίσει τους τραυματίες, δένοντας τραύματα, κάνοντας αιμοστατικές επιδέσεις και τραβώντας τους στρατιώτες πίσω στην ασφάλεια των βρετανικών γραμμών.

Λίγο καιρό αργότερα έμαθε πως θα λάμβανε το «Σταυρό της Βικτόριας» για τη γενναιότητα του. Ο βασιλιάς Γεώργιος E’ καρφιτσώσετε το παράσημο στο στήθος του, το 1919 στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Δίπλα σ’ αυτό το πιο πρόσφατο παράσημο κρέμονταν δύο ακόμα ανδρείας και δύο στρατιωτικά παράσημα καθιστώντας τον υποδεκανέα Γουίλιαμ (Μπίλ) Κόλτμαν ως  τον πιο παρασημοφορημένο στρατιώτη της βρετανικής αυτοκρατορίας. Ο γενναιότερος και πιο τιμημένο στρατιώτης στον πιο αιματηρό πόλεμο που είχε λάβει μέρος η Βρετανία, ήταν εκείνος που δεν είχε πυροβολήσει ούτε μία φορά και δεν είχε αφαιρέσει ούτε μία ζωή!

Μετά τον πόλεμο Κόλτμαν συνέχισε τη ζωή του ως κηπουρός και ήταν τόσο σεμνός ώστε πάντοτε απέφευγε το θέμα της στρατιωτικής του καριέρας. Πέθανε το 1974 σε ηλικία 82 χρονών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA