Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο άνθρωπος-σύμβολο των Κύπριων αντιεμβολιαστών τελικά σήκωσε το μανίκι και έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης (ο Κύπριος Φαίδων Βόβολης κατά πολλούς), ο οποίος από την αρχή που τα εμβόλια κυκλοφόρησαν είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του και είχε πρωτοστατήσει κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, εμβολιάστηκε και, μιλώντας στο Reader.gr, αναφέρει ότι «πλέον έχουν γίνει σχεδόν 6 δισ. εμβολιασμοί σε όλον τον κόσμο και τα εμβόλια έχουν αποδείξει ότι είναι ασφαλή». 

Οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον εμβολιασμό δεν έχουν μπολιάσει μονάχα την ελληνική κοινωνία καθώς και στην Κύπρο υπάρχει ένα ισχυρό κίνημα αντιεμβολιαστών που πιστεύουν ότι το εμβόλιο είναι το μέσο για να μπει ο «σατανάς στο σώμα» τους ή ότι θα αλλοιωθεί το DNA τους. Οι απόψεις του Μάριου Ματσάκη χρησιμοποιήθηκαν από όλους όσοι θέλησαν να αμφισβητήσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Μεγαλονήσου, αφού στο πρόσωπό του βρήκαν την επιστημονική κάλυψη που τους έλειπε. 

Διαβάστε ακόμη: Τράπεζες τροφίμων για να μην πεινάσουν οι αντιεμβολιαστές – Μηνύματα απόγνωσης στον Φαίδωνα Βόβολη

Μάριος Ματσάκης: Γιατί αποφάσισα να κάνω το εμβόλιο κατά του κορονοϊού 

Ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης έπειτα από καιρό έκανε στροφή 180 μοιρών και αποφάσισε να εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Pfizer, δημοσιοποιώντας μάλιστα και τα... πεπραγμένα στα social media. Αυτό προκάλεσε την έντονη οργή των αρνητών της Κύπρου, με κάποιους να τον απειλούν. Ο ίδιος, μιλώντας στο Reader.gr, εξήγησε τους λόγους που προχώρησε στον εμβολιασμό του και το γιατί στην αρχή είχε επιφυλάξεις για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μάριος Ματσάκης, ποτέ δεν είχε ταχθεί κατά των εμβολίων, αλλά είχε ταχθεί κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

«Δεν ήμουν ποτέ δογματικά ενάντια στον εμβολιασμό, απλά εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου καθώς τα εμβόλια στην αρχή δεν είχαν δοκιμαστεί αρκετά. Πλέον, έχουν γίνει σχεδόν 6 δισ. εμβολιασμοί σε όλον τον κόσμο και τα εμβόλια έχουν αποδείξει ότι είναι ασφαλή», αναφέρει ο κ. Ματσάκης. Και συνεχίζει: «Οι παρενέργειες που μπορεί να δημιουργήσουν τα εμβόλια είναι πολύ μικρές σε σχέση με τον κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό».

Ο Μάριος Ματσάκης εξηγεί ότι ένας ακόμα λόγος που τον έκανε να επισπεύσει τον εμβολιασμό του ήταν και η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία είναι μεταδοτικότερη και φονικότερη σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη. «Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα ήταν ένας ακόμη παράγοντας που με έκανε να κάνω το εμβόλιο καθώς είδα ότι αρρώσταιναν πιο πολλοί και πέθαιναν άνθρωποι, ο οποίοι βρίσκονταν στην ηλικία μου» σημειώνει ο Κύπριος ιατροδικαστής.

«Να μην ακούει τα fake news ο κόσμος»

Παρά την απόφασή του να κάνει το εμβόλιο ο κ. Ματσάκης, θεωρεί ότι ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού είναι μια προσωπική απόφαση για τον καθέναν. «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι όταν ο κόσμος ακούει έναν επιστήμονα, να αναφέρεται κατά του εμβολίου θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν άλλοι 999 που υποστηρίζουν το αντίθετο», σημείωσε χαρακτηριστικά προτρέποντας παράλληλα τον κόσμο να μην πέφτει θύμα των fake news που διαβάζει στο διαδίκτυο.