Μενού
  • Α-
  • Α+

Θέμα ημερών είναι πλέον η «πτώση» της πρωτεύουσας της  Ουκρανίας, μπροστά στις ρωσικές επιθέσεις που σφυροκοπούν τη χώρα από το πρωί, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Newsweek. Τρεις αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι περιμένουν την «πτώση» του Κιέβου σε διάστημα ημερών. Η αντίσταση που προβάλλει η χώρα απέναντι στο ρωσικό πόλεμο θα εξουδετερωθεί αμέσως μετά την πτώση της πρωτεύουσας, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Ο στόχος του  Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Newsweek, είναι η περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων ώστε να τις εξαναγκάσει να παραδοθούν -ή να τις συνθλίψει. Η κατάληψη του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις αναμένεται μέσα σε 96 ώρες και έπειτα αναμένεται ο «αποκεφαλισμός» της ηγεσίας της χώρας μέσα σε μία εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Στόχος του Πούτιν να εγκαταστήσει στο Κίεβο δική του διοίκηση, λέει η Ουάσινγκτον

Κατά τις εκτιμήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, οι επιθέσεις της  Ρωσίας σε εγκαταστάσεις της κυβέρνησης και του στρατού της Ουκρανίας, μαζί με τις αναφορές για επιθέσεις πεζικού που απέφεραν την κατάληψη στρατηγικών σημείων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο πρώην πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ, αποτελούν το πρώτο βήμα της εισβολής που αναμένεται να επεκταθεί στο ουκρανικό έδαφος.

Οι Ρώσοι βρίσκονται στο Κίεβο με Αμερικανούς αξιωματούχους να θεωρούν πως η ουκρανική πρωτεύουσα θα μπορούσε να πέσει μέσα στις επόμενες τέσσερις μέρες. Τη συγκεκριμένη άποψη εξέφρασε ένας πρώην ανώτερος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ με μεγάλη εμπειρία σε σχέση με τη Ρωσία.

«Αφού τελειώσουν οι εναέριες επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί, και αρχίσει πραγματικά ο χερσαίος πόλεμος, νομίζω ότι το Κίεβο θα πέσει το πολύ σε τέσσερις μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, πηγή κοντά στην κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, η οποία επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί, συμφώνησε με την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι το Κίεβο θα μπορούσε να έχει παραδοθεί εντός 96 ωρών, αλλά δεν θεωρεί ότι η κυβέρνηση του Ζελένσκι θα καταρρεύσει.

Ερωτηθείσα από το Newsweek εάν η κυβέρνηση ήταν σίγουρη ότι θα μπορούσε να «σπάσει» μια πιθανή ρωσική περικύκλωση, η πηγή είπε πως «...νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε. Λένε ότι η Ουκρανία κρατά καλύτερα από ό,τι περίμεναν». Διπλωματικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος επίσης δεν θέλησε να κατονομαστεί καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει δημόσια για το θέμα, είπε στο Newsweek για την αξιολόγηση των ΗΠΑ πως «η προσωπική μου άποψη: δυστυχώς, ακούγεται μάλλον πιστευτό. Ωστόσο, νομίζω τώρα οι πρώτες 24 ώρες είναι οι πιο κρίσιμες».

Η Ρωσία έτοιμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης του Κιέβου

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι δραματικές με τον πόλεμο που κήρυξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Και τώρα - έπειτα από 14 ώρες της ρωσικής επέλασης στην Ουκρανία - ο Ρώσος πρόεδρος είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί με το Κίεβο τους όρους παράδοσης της χώρας, όπως δήλωσε ο Πέσκοφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, μετέφερε την επιθυμία του Βλαντίμιρ Πούτιν να ξεκινήσει συζητήσεις με την ουκρανική πλευρά, υπό την προοπτική των εγγυήσεων ότι η Ουκρανία θα διατηρεί πλέον «ουδέτερη στάση» και ότι δεν θα αναπτύξει όπλα στο έδαφός της. «Με την τήρηση αυτών των όρων θα επιτευχθεί η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανία, ώστε να πάψει η Ρωσία να τη θεωρεί ως απειλή για την ασφάλειά της και τον λαό της», σημείωσε.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το RT, ο Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, με επίκεντρο την απόκτηση εγγύησης ουδέτερου καθεστώτος και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφός του.

Πρόκειται για όρους που, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, θα επιτρέψουν την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας και την εξάλειψη αυτού που η Ρωσία θεωρεί σήμερα ως απειλή για την ασφάλεια του κράτους και του λαού της. «Ο πρόεδρος Πούτιν διατύπωσε το όραμά του για το τι θα περιμέναμε από την Ουκρανία προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα που έχουμε θέσει ως «κόκκινη γραμμή». Αυτό είναι το ουδέτερο καθεστώς και αυτό είναι η άρνηση ανάπτυξης όπλων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Ο γραμματέας Τύπου πρόσθεσε ότι ο Πούτιν θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, αλλά έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει μόνο «αν η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να μιλήσει γι’ αυτό».

Κραυγή αγωνία από Ζελένσκι: «Φοβάμαι για τη ζωή μου»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, δεν έκρυψε την αγωνία του ακόμη και για την ίδια του τη ζωή: «Φοβάμαι για τη ζωή μου αλλά και για την τύχη της χώρας μου». Αυτά φέρεται να ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, μετά την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να κηρύξει τον πόλεμο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκίνησε να μιλά στον Καρλ Νεχάμερ, μεταφέροντάς του την εικόνα για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Μία χώρα που, όπως είπε, δεν ξέρει πλέον πόσο καιρό θα υπάρχει ακόμη ενώ τόνισε ότι δεν ξέρει για πόσο ακόμη ο ίδιος θα είναι ζωντανός. «Στη διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, μου ζήτησε να βοηθήσουμε τη χώρα του», σημείωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε κατά την δραματική του συνομιλία με τον Καρλ Νεχάμερ ότι στην Ουκρανία σημειώνονται σφοδρές μάχες. «Υπάρχουν πολλοί τραυματίες και νεκροί» είπε και ζήτησε την βοήθεια της Ευρώπης αλλά και της διεθνούς κοινότητας. «Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «άκρως δραματική... Η Αυστρία καταδικάζει σθεναρά τις ενέργειες της Ρωσίας και υποστηρίζει τις σκληρές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης», κατέληξε ο Καρλ Νεχάμερ. Τόσο ΝΑΤΟ όσο και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη καταδικάσει τις ρωσικές ενέργειες ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα όλους τους πολίτες που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα έναντι των ρωσικών δυνάμεων να παρουσιαστούν, λέγοντας ότι το Κίεβο θα διανείμει όπλα σε όποιον τα ζητήσει.

Εξάλλου, ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε δηλώσει ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία αλλά και στις περιοχές του Σούμι, του Χαρκόβου, της Χερσώνας, της Οδησσού και σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε, μάλιστα, ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να καταλάβουν το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.