Μενού
  • Α-
  • Α+

Η κρατική αεροπορική εταιρεία της Ιταλίας απέλυσε έναν πιλότο, ο οποίος φέρεται να αποκοιμήθηκε στο πιλοτήριο με αποτέλεσμα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με το αεροσκάφος για 10 ολόκληρα λεπτά. Και οι δύο πιλότοι της πτήσης AZ609 της ΙΤΑ που εκτελούσε την πτήση Νέα Υόρκη – Ρώμη στις 30 Απριλίου είχαν αποκοιμηθεί στο πιλοτήριο του Airbus 330, σύμφωνα με την Telegraph. 

Διαβάστε ακόμη: Παρίσι: Ανδρας ντυμένος γυναίκα, σε καροτσάκι πέταξε τούρτα στη Μόνα Λίζα

O συγκυβερνήτης ξεκουραζόταν, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο της διαδικασίας, ωστόσο ο κυβερνήτης του αεροσκάφους υποχρεούνταν να είναι ξύπνιος και διαθέσιμος, κάτι που δεν συνέβη εκείνη την ημέρα. Το συμβάν προκάλεσε συναγερμό για ενδεχόμενο τρομοκρατίας, με τις γαλλικές αρχές να προειδοποιούν τους Ιταλούς συναδέλφους τους ότι μια περίπτωση αεροπειρατείας ίσως βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο ίδιος ο πιλότος επικαλέστηκε προβλήματα στο σύστημα επικοινωνίας, ωστόσο η εταιρεία αποκάλυψε ότι η συμπεριφορά του «δεν ήταν σύμφωνη με τη διαδικασία» τόσο κατά τη διάρκεια της πτήσης όσο και μετά την προσγείωση. Η πτήση κινούνταν στον αυτόματο πιλότο με σταθερή ταχύτητα και ύψος και δεν εξετράπη ποτέ από την πορεία της. Η ασφάλεια των επιβατών δεν διακυβεύτηκε ποτέ, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Νταβίντ Ντ΄Αμίκο.

Η αξιοσημείωτη λεπτομέρεια ότι το γεγονός πως οι δύο πιλότοι μάλλον αποκοιμήθηκαν στη δουλειά μπορεί να μην είχε αποκαλυφθεί ποτέ, αν δεν είχαν σημάνει συναγερμό οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Μασσαλίας. Θορυβημένοι για ενδεχόμενο αεροπειρατείας, οι Γάλλοι επικοινώνησαν με τους συναδέλφους τους στη Ρώμη.