Μενού
  • Α-
  • Α+

Λίγη ώρα αφότου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διεμήνυσε μετά στόμφου ότι η Τουρκία υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τη Λιβύη, βάσει του οποίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι έρευνες στην ΑΟΖ της τελευταίας, το λιβυκό κοινοβούλιο, όπως ήταν αναμενόμενο, απέρριψε τη συμφωνία με την Αγκυρα και την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως παράνομη. Οπως μεταδίδει χαρακτηριστικά το «The Libya Update», «το λιβυκό Κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας».

Η συμφωνία αυτή απορρίπτεται από το κοινοβούλιο ως «παράνομη» καθώς δεν διαθέτει την έγκριση του λιβυκού νομοθετικού σώματος, δηλαδή του Κοινοβουλίου. Οπως κατέστησε, ακόμη, σαφές το Κοινοβούλιο «η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες αφαιρεί από την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής δικαίωμα για το πετρέλαιο». Υπενθυμίζεται πως το λιβυκό Κοινοβούλιο, το μοναδικό εκλεγμένο σώμα στη χώρα, έχει άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά και κατά συνέπεια δεν αναγνωρίζει καμία πράξη του.

Νωρίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θριαμβολογούσε κάνοντας λόγο για μία «ιστορική συμφωνία». Οπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Νέκλα Μανγκούς, «συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου. Ελπίζω ότι θα επιστρέψουμε στην Τρίπολη για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης και στον τομέα του φυσικού αερίου».

«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά. «Εργαζόμαστε επίσης για να ξεκινήσει ξανά πτήσεις η ΤΗΥ. Χαιρετίζουμε τα βήματα που έγιναν από τη λιβυκή πλευρά σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα στα αεροδρόμια» συμπλήρωσε. Στην Τρίπολη βρέθηκε και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Παρακολουθεί στενά η Ελλάδα 

Σχολιάζοντας την υπογραφή των συμφωνιών, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα ανέφεραν ότι το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά. Σημείωσαν, ακόμη, ότι θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της, ενώ υπογράμμισαν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. «Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στη Μεσόγειο», τονίζουν χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Ανοιχτή η Αθήνα για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν 

Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται αν και εφόσον υποβληθεί αίτημα από την πλευρά της γείτονος για να υπάρξει τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Πράγα, στο πλαίσιο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η Αθήνα να ανταποκριθεί θετικά. «Αν ο Τούρκος πρόεδρος, που είναι αυτός που έχει δυναμιτίσει το κλίμα, επιδιώξει μια συνάντηση, η ελληνική πλευρά θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά» είπε ο Γιάννης Οικονόμου και απάντησε στους παραλογισμούς του Χουλουσί Ακάρ για δήθεν παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης. «Ο πρωθυπουργός πάντοτε ενημερώνει με υπευθυνότητα τους εταίρους και συμμάχους μας για την προκλητικότητα της Τουρκίας που έχει αποκτήσει εξωφρενικά χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα αντιδρά με ψυχραιμία αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση μιας χώρας που έχει το δίκιο με το μέρος της».