Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε απόψε και επίσημα τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες για την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «τρομοκρατική». «Οι δράστες, οι αυτουργοί και οι εντολείς είναι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες», είπε ο Πούτιν σε μια συνάντηση με τον επικεφαλής της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Διαβάστε ακόμη: Γέφυρα του Κερτς: Ο Πούτιν συγκάλεσε Συμβούλιο Ασφαλείας για την έκρηξη

«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Πρόκειται για μια τρομοκρατική πράξη που στόχευε στην καταστροφή μιας πολιτικής υποδομής κρίσιμης σημασίας» ανέφερε, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Κρεμλίνου στο Telegram. Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, τον επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής, ο οποίος του παρουσίασε το πόρισμα της έρευνας που διενεργήθηκε για την έκρηξη και την πυρκαγιά στη γέφυρα. Η Μόσχα δεν είχε κατηγορήσει μέχρι τώρα ευθέως το Κίεβο για την έκρηξη του παγιδευμένου φορτηγού από την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.

«Είναι μια τρομοκρατική ενέργεια που σχεδίασαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Ο στόχος ήταν να καταστραφεί μια μεγάλη πολιτική υποδομή, πολύ σημαντική για τη Ρωσία» είπε ο Μπαστρίκιν σε αυτή τη συνάντηση. Η γέφυρα, που εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Πούτιν το 2018, χρησιμοποιείται και για τον ανεφοδιασμό των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία.

Συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας 

Στο μεταξύ, να συγκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, στον απόηχο της φονικής έκρηξης στη γέφυρα της Κριμαίας, με τρεις νεκρούς και μεγάλες ζημιές στην υποδομή αποφάσισε ο Πούτιν. Το συμβούλιο θα συγκληθεί τη Δευτέρα (10/10) την ώρα που κορυφαίοι προπαγανδιστές ζητούν «εκδίκηση» από τον Ρώσο πρόεδρο. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι «...ο πρόεδρος θα έχει αύριο συνάντηση με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας». Εξάλλου, ο Πούτιν συναντά συχνά τα μέλη του Συμβουλίου, ωστόσο η αυριανή συνεδρίαση δεν θα είναι σαν τις προηγούμενες, καθώς θα αναλυθεί η έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς.

 

Στην FSB ο έλεγχος της γέφυρας

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (8/10) ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για ενίσχυση της ασφάλειας στη γέφυρα καθώς και των υποδομών που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στη Κριμαία και έδωσε εντολή να ξεκινήσει έρευνα. Σε διάταγμα που εξέδωσε λίγες ώρες μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στη γέφυρα, ο Πούτιν αναφέρει ότι η υπηρεσία ασφαλείας FSB θα αναλάβει να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας.

Δύτες θα ελέγξουν τη ζημιά

Μετ' εμποδίων γίνεται η κυκλοφορία στη γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία μετά τη χθεσινή έκρηξη φορτηγού παγιδευμένου με εκρηκτικά που στοίχισε τη ζωή σε 3 ανθρώπους και κατέστρεψε μέρος της γέφυρας η οποία είναι και η μοναδική σύνδεση της Κριμαίας με τη Ρωσία. Η κυκλοφορία των επιβατικών και εμπορευματικών τρένων μέσω της μοναδικής γέφυρας που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία συνεχίζεται και πάλι, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας στο Telegram. Η γέφυρα ωστόσο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, τις οποίες θα ελέγξουν δύτες αναφορικά με την στατικότητά της. 

Η γέφυρα, κρίσιμη για το Κρεμλίνο για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεών του στην Κριμαία και στην περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας, άνοιξε ξανά λίγες ώρες μετά τη μερική κατάρρευσή της. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ορισμένες διελεύσεις οχημάτων μέσω των άλλων δύο οδοστρωμάτων έχουν επαναληφθεί, αλλά η χωρητικότητα θα είναι σοβαρά υποβαθμισμένη», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ενημέρωση στο Twitter. «Οποιαδήποτε σοβαρή διαταραχή της χωρητικότητάς του θα έχει πολύ πιθανό σημαντικό αντίκτυπο στην ήδη τεταμένη ικανότητα της Ρωσίας να στηρίξει τις δυνάμεις της».