Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη διαδικασία της επίταξης των απεργών στα διυλιστήρια ανακοίνωσε πως προχωρά η Γαλλίδα πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, προκειμένου να δοθεί τέλος στο χάος που επικρατεί στη χώρα και που έχει οδηγήσει τουλάχιστον το ένα τρίτο των πρατηρίων να στερέψουν από καύσιμα. Οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας για το ύψος των μισθών που απαιτούν τα συνδικάτα δεν καταλήγει σε συμφωνία, οπότε η πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως προχωρά στην επίταξη των διυλιστηρίων της Exxon Mobil Corp.

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Τα... 112 του Ζελένσκι που κρατούν όρθια τη χώρα - Πώς προειδοποιείται ο λαός με sms για τις ρωσικές επιδρομές

«Οι διαφωνίες για τους μισθούς δεν αιτιολογεί το μπλόκο σε όλη τη χώρα» υποστήριξε η πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή. «Οι προτάσεις που έχουν βάλει στο τραπέζι οι εργοδότες είναι σημαντικές. Οπότε ζήτησα τη διαδικασία (της επίταξης) να ξεκινήσει, όπως ορίζει ο νόμος». Υπολογίζεται πως τουλάχιστον το 60% των πρατηρίων έχουν αδειάσει από καύσιμα (κυρίως βενζίνη), με αποτέλεσμα σε όσα έχουν ακόμη κάποιες ποσότητες να δημιουργούνται ουρές χιλιομέτρων από απελπισμένους οδηγούς.

Αντιδράσεις από τα συνδικάτα

Σε κάθε περίπτωση, τα συνδικάτα δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Μάλιστα σε ψήφισμα τους οι εργαζόμενοι στο διυλιστήριο της TotalEnergies, στη Νορμανδία, ψήφισαν υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων. Το κορυφαίο συνδικάτο του CGT υποστήριξε πως η απόφαση της κυβέρνησης είναι «παράνομη», οπότε και παύει τη συμμετοχή του σε συναντήσεις με την κυβέρνηση ή τις εταιρείες.

Κάλεσε δε, τα μέλη ενός ακόμη διυλιστηρίου, στη δυτική Γαλλία, να συμμετέχουν από το πρωί της Τετάρτης στην απεργία. Από την πλευρά τους οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις είχαν κλιμακώσει τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση απαιτώντας δυναμική ανάληψη δράσης για την ανατροφοδότηση των πρατηρίων και την επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα.