Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενώ το πρόβλημα με το φυσικό αέριο από τη Ρωσία έχει -σε κάποιο βαθμό- λυθεί, η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει και τη διακοπή ροής του ντίζελ από τη Ρωσία, η οποία τροφοδοτούσε την Ευρωπαϊκή Ενωση με περίπου 200 εκατ. βαρέλια τον χρόνο. Η εφαρμογή των κυρώσεων από τον Φεβρουάριο σημαίνει ότι θα απαγορευτεί η ροή όλων των διυλισμένων πετρελαιοειδών από τη Ρωσία, μεταξύ τους και του ντίζελ. Αυτός είναι ένας ακόμη πονοκέφαλος που προστίθεται στους Ευρωπαίους. Τα στοιχεία δημοσιεύει το Bloomberg, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως «...καθώς ο χρόνος τελειώνει, εν μέσω μιας περιόδου ακραίας στενότητας της αγοράς, οι έμποροι θα πρέπει να προχωρήσουν σε δραματικές περικοπές».

Διαβάστε ακόμη: O Ερντογάν «πέταξε» στη φυλακή την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου επειδή μίλησε για χρήση χημικών όπλων από το στρατό

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Παράλληλα, επισημαίνει πως από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο οι εισαγωγές μειώθηκαν σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa Ltd. που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αλλά πλέον είναι ξανά σε άνοδο και φτάνουν περίπου τα 500.000 βαρέλια ημερησίως. Για να τηρηθεί η προθεσμία διακοπής της εισαγωγής, από την 1η Νοεμβρίου οι εισαγωγές πρέπει να μειώνονται κατά 5.000 βαρέλια την ημέρα, χωρίς παρέκκλιση από το πρόγραμμα. 

Το γράφημα του Bloomberg (η Ελλάδα είναι με γκρι) δείχνει ότι το ποσοστό της Ελλάδας είναι στις πρώτες θέσεις της πεντάδας. Κάποιους από τους μήνες, μέσα στο 2022 και οι ποσότητες ανάλογες είναι ανάλογες με αυτές που εισάγει η Γερμανία ή η Γαλλία.

Ωστόσο, η διακοπή της ροής δεν θα είναι εύκολη από την πλευρά της Ευρώπης σχολιάζει το Bloomberg η οποία φέρνει ως παράδειγμα τη Γαλλία, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στην Ευρώπη, η οποία είχε πρόσφατα μειώσει τη δική της παραγωγή ντίζελ λόγω απεργιών στα διυλιστήρια πετρελαίου της και αναγκάστηκε να προμηθεύεται περισσότερα. Η εγχώρια παραγωγή στη Γερμανία, χώρα όπου η ζήτηση ντίζελ στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερη, κινδυνεύει επίσης επειδή το διυλιστήριο Schwedt πρόκειται να χάσει την πρόσβαση σε αργό πετρέλαιο μέσω του αγωγού Druzhba.

Η ΕΕ θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις και όπως αναφέρει το ρεπορτάζ αναμένεται να αντισταθμίσει τη χαμένη ρωσική προσφορά εισάγοντας περισσότερες από περιοχές παραγωγής όπως η Μέση Ανατολή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.