Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει τον κόσμο, όπως τουλάχιστον τον γνωρίζαμε έως την 24η Φεβρουαρίου, πριν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοινώσει την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» εκτοξεύοντας από εκείνη τη στιγμή έως και σήμερα συνεχείς απειλές για πυρηνικό χτύπημα. Το απειλητικό μήνυμα του Κρεμλίνου ελήφθη αυτόματα από την Ουάσινγκτον με την αντίδραση της να αποτυπώνεται στο αναθεωρημένο δόγμα εθνικής ασφάλειας και πυρηνικής αποτροπής των ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι η Κίνα εξακολουθεί να παραμένει ο κύριος στρατηγικός αντίπαλος των Αμερικανών οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας και το ενδεχόμενο ο Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία δημιουργούν εκ των πραγμάτων ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον ασφάλειας με το αμερικανικό Πεντάγωνο να προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια. 

Διαβάστε ακόμη: To ταξίδι ξεκίνησε! Το πρωτοποριακό Tips by Markos κάνει πρεμιέρα από την Αρκαδία

Στο πλαίσιο αυτό, για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο κύριος στρατηγικός ανταγωνιστής της χώρας του θεωρώντας ότι το Πεκίνο επιδιώκει την αναμόρφωση της παγκόσμιας τάξης επιστρατεύοντας για το σκοπό αυτό την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική ισχύ του. Για το λόγο αυτό, η νέα Εθνική Αμυντική Στρατηγική των ΗΠΑ επικεντρώνεται στην Κίνα με στόχο από τη μία πλευρά να αποτρέψει την κυριαρχία της σε βασικές γεωγραφικές περιοχές και από την άλλη να μην υιοθετήσει την επιθετικότητα ως βιώσιμο μέσο προώθησης σχεδιασμών, που απειλούν τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Παρά την εστίαση της αμερικανικής στρατηγικής στην κινεζική απειλή, η απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα αναβαθμίζοντας το επίπεδο συναγερμού σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους από την απρόβλεπτη συμπεριφορά του Βλαντίμιρ Πούτιν την ώρα, που η Ουάσιγκτον παραμένει σε επαγρύπνηση έναντι των σχεδιασμών της Βόρειας Κορέας και του Ιράν. 

«Πιο σοβαρή πρόκληση η Κίνα»

Οπως αναφέρεται στην Εθνική Αμυντική Στρατηγική των ΗΠΑ για το 2022, «η πιο ολοκληρωμένη και σοβαρή πρόκληση για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ είναι η καταναγκαστική και ολοένα πιο επιθετική προσπάθεια της Κίνας να αναδιαμορφώσει την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και το διεθνές σύστημα ώστε να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και τις αυταρχικές προτιμήσεις της. Η Κίνα επιδιώκει να υπονομεύσει τις συμμαχίες και τις εταιρικές σχέσεις ασφαλείας των ΗΠΑ στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού και να αξιοποιήσει τις αυξανόμενες δυνατότητες της, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής της επιρροής και της αυξανόμενης δύναμης και στρατιωτικής ισχύος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) για να εξαναγκάσει τους γείτονες της και να απειλήσει τα συμφέροντα τους». 

Από την άλλη πλευρά, ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση του αμερικανικού αμυντικού δόγματος έναντι της Ρωσίας μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο της Ουκρανίας. «Τα πρόσφατα γεγονότα υπογραμμίζουν την οξεία απειλή, που θέτει η Ρωσία. Περιφρονώντας την ανεξαρτησία των γειτόνων της, η κυβέρνηση της Ρωσίας επιδιώκει να χρησιμοποιήσει βία για να επιβάλει αλλαγές στα σύνορα και να επιβάλει εκ νέου μια αυτοκρατορική σφαίρα επιρροής... Αν και οι πολιτικές και στρατιωτικές ενέργειες των ηγετών της, που είχαν σκοπό να διασπάσουν το ΝΑΤΟ απέτυχαν δραματικά, ο στόχος παραμένει. Η Ρωσία παρουσιάζει σοβαρούς, συνεχείς κινδύνους σε βασικούς τομείς. Αυτοί περιλαμβάνουν πυρηνικές απειλές για την πατρίδα μας και τους συμμάχους των ΗΠΑ, απειλές πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο και στον τομέα των πληροφοριών, αντιδιαστημικές απειλές, χημικά και βιολογικά όπλα... Η Ρωσία έχει ενσωματώσει αυτές τις δυνατότητες και μεθόδους σε μια συνολική στρατηγική που, όπως και η Κίνα, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα της γεωγραφίας και του χρόνου προωθώντας ένα μείγμα απειλών για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους και εταίρους μας». 

Οι δύο άξονες που θα κινηθεί η Ουάσινγκτον

Είναι κοινή διαπίστωση στην Ουάσινγκτον ότι το εύρος και η κλίμακα των απειλών έχουν αλλάξει ριζικά με την Κίνα και τη Ρωσία  να θέτουν πλέον πιο επικίνδυνες προκλήσεις για την παγκόσμια ασφάλεια αλλά και για την εδαφική ακεραιτότητα των ΗΠΑ. Λόγω των κινήσεων αυτών στη διεθνή γεωστρατηγική σκακιέρα, οι Αμερικανοί στρέφουν πλέον την προσοχή τους σε δύο κατευθύνσεις. Στην αποτροπή της επιθετικότητας της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και στην πρόκληση της Ρωσίας στην Ευρώπη αναπτύσσοντας νέα επιχειρησιακά σχέδια και ενισχύοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες του αμερικανικού στρατού. Το αμερικανικό Πεντάγωνο για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων αποδίδει μεγάλη σημασία στην εμβάθυνση της συνεργασίας με τους συμμάχους του μέσα από τη διεξαγωγή πολυμερών ασκήσεων, στην από κοινού ανάπτυξη τεχνολογιών και στην ανταλλαγή πληροφοριών.

Ειδικότερα, στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού οι Αμερικανοί σκοπεύουν να ενισχύσουν τη συμμαχική σχέση τους με την Ιαπωνία. Επιπρόσθετα, θα διευρύνουν το πλαίσιο της συμμαχίας τους με την Αυστραλία ενώ προγραμματίζουν να προωθήσουν αμυντική σύμπραξη με την Ινδία με στόχο την αύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας έναντι της επιθετικότητας της Κίνας. Οσον αφορά στη ρωσική απειλή, οι δρομολογούμενες παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον περιλαμβάνουν την αύξηση της ετοιμότητας και τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα των αεροπορικών δυνάμεων του αλλά και άλλων κρίσιμων τομέων όπως οι πληροφορίες, η επιτήρηση, οι πλατφόρμες αναγνώρισης και ο ηλεκτρονικός πόλεμος, κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας στην Ευρώπη.

«Θα διατηρήσουμε τα πυρηνικά»

Στο μεταξύ, μέσα στις υπό διαμόρφωση παγκόσμιες ισορροπίες, η τελική μορφή των οποίων θα προκύψει από τον βαθμό επιτυχίας των ανταγωνιστικών στρατηγικών των μεγάλων δυνάμεων, η Ουάσινγκτον ξεκαθαρίζει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι «για το άμεσο μέλλον, τα πυρηνικά όπλα θα συνεχίσουν να παρέχουν μοναδικά αποτρεπτικά αποτελέσματα, που κανένα άλλο στοιχείο της στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ δεν μπορεί να αντικαταστήσει. Για να αποτρέψουμε την επιθετικότητα και να διατηρήσουμε την ασφάλεια μας στο τρέχον περιβάλλον θα διατηρήσουμε πυρηνικές δυνάμεις, που ανταποκρίνονται στις απειλές, που αντιμετωπίζουμε. Τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ αποτρέπουν την επιθετικότητα, διαβεβαιώνουν τους συμμάχους και εταίρους μας και μας επιτρέπουν να επιτύχουμε τους προεδρικούς στόχους εάν αποτύχει η αποτροπή. Σε ένα δυναμικό περιβάλλον ασφαλείας, ένα ασφαλές και αποτελεσματικό πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο είναι θεμελιώδες για την ευρύτερη αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ και τις εκτεταμένες δεσμεύσεις αποτροπής που έχουμε αναλάβει έναντι συμμάχων και εταίρων». 

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι αρχιτεκτονικές ασφαλείας στις περιοχές του Ευρω-Ατλαντικού και του Ινδο-Ειρηνικού παρέχουν ένα κρίσιμο στρατηγικό πλεονέκτημα για τις ΗΠΑ έναντι της Κίνας την ώρα, που «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογραμμίζει ότι οι πυρηνικοί κίνδυνοι παραμένουν και θα μπορούσαν να αυξηθούν σε ένα ολοένα πιο ανταγωνιστικό και ασταθές γεωπολιτικό τοπίο. Η απρόκλητη και παράνομη εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία το 2022 είναι μια έντονη υπενθύμιση του πυρηνικού κινδύνου στη σύγχρονη σύγκρουση…Επικαλούμενοι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας σε μια προσπάθεια εκφοβισμού της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες της Ρωσίας έχουν καταστήσει σαφές ότι βλέπουν αυτά τα όπλα ως ασπίδα πίσω από την οποία μπορούν να ασκήσουν αδικαιολόγητη επίθεση εναντίον των γειτόνων τους. Οι ανεύθυνες ρωσικές δηλώσεις και ενέργειες εγείρουν τον κίνδυνο εσκεμμένης ή ακούσιας κλιμάκωσης. Η ηγεσία της Ρωσίας δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία σχετικά με την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να αντισταθούν στον πυρηνικό εξαναγκασμό και να ενεργήσουν ως υπεύθυνη πυρηνική δύναμη». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA