Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Πολωνία διοργανώνει στις αρχές Δεκεμβρίου την υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ και όπως ανακοίνωσε αρνήθηκε την είσοδο του Σεργκέι Λαβρόφ στο έδαφός της! Μόλις μερικές μέρες μετά το αιματηρό περιστατικό στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία, όπου πύραυλος έπεσε σε μονάδα επεξεργασίας σιτηρών και σκότωσε δυο ανθρώπους, η Βαρσοβία ανακοίνωσε ότι δεν δέχεται την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών κάτι που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας. Ο Λαβρόφ σκόπευε να παραστεί σε Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, όμως, ο Ρώσος υπουργός είναι στη λίστα με τα πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ε.Ε. μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη: Χιλή: Μήνυμα ισότητας από τον Μπόριτς στον Σι Τζινπίνγκ - Συναντήθηκαν με όλες τις γυναίκες υπουργούς του

Ο πύραυλος που έπεσε στο έδαφος της Πολωνίας εκτοξεύτηκε, κατά τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, από την Ουκρανία, η οποία εκείνες τις ημέρες δεχόταν ανελέητα χτυπήματα από τη Ρωσία, καθώς η αποχώρηση της τελευταίας από τη Χερσώνα ήταν ισχυρό πλήγμα και επιχείρησε να «απαντήσει» στην ουκρανική αντεπίθεση με επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές. Η απόφαση της Πολωνίας να απαγορεύσει στον Σεργκέι Λαβρόφ την είσοδο στο έδαφός της έγινε γνωστή σήμερα (19.11.2022), με τη Ρωσία να εκφράζει την οργή της που απαγορεύεται στον υπουργό Εξωτερικών της να παραβρεθεί στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ.

«Πλήγμα στην Ασφάλεια και Συνεργασία της Ευρώπης»

«Η απόφαση της Πολωνίας (…) είναι προκλητική και δεν έχει προηγούμενο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματία. «Η Βαρσοβία όχι μόνο δυσφημίσθηκε με αυτόν τον τρόπο, αλλά επέφερε και ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στο κύρος ολόκληρου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. 

«Αναμένουμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να επιλέγει τα μέλη της αντιπροσωπείας της σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της εκ περιτροπής προεδρίας του Οργανισμού, που ασκεί φέτος η Βαρσοβία. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η ρωσική αντιπροσωπεία δεν πρέπει να «περιλαμβάνει άτομα σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, περιλαμβανομένου του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ολέθριες αποφάσεις των Πολωνών»

«Είμαστε βέβαιοι πως όλοι οι λογικοί πολιτικοί μοιράζονται την άποψη της ρωσικής πλευράς ότι τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ. «Αυτές οι ολέθριες αποφάσεις των Πολωνών (…) σπρώχνουν τον ΟΑΣΕ στην άβυσσο», ανέφερε, κατηγορώντας τον ΟΑΣΕ ότι μετατρέπεται σε '«πεδίο' για αντιρωσικές ασκήσεις».

Η σύνοδος των 57 υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ θα διεξαχθεί την 1η και 2α Δεκεμβρίου στο Λοτζ, μα πόλη στην κεντρική Πολωνία. Της ρωσικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, σύμφωνα με τη Μόσχα. Από την ίδρυσή του το 1975 στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου για την προώθηση του διαλόγου Αναταολής-Δύσης, ο ΟΑΣΕ εδρεύει στη Βιέννη, στην Αυστρία. Η ετήσια υπουργική σύνοδος του ΟΑΣΕ, στην οποία μετέχει συνήθως ο Λαβρόφ, είναι το κεντρικό όργανο του διεθνούς οργανισμού, που είναι αρμόδιο για τις αποφάσεις του. Είναι η ευκαιρία για τους υπουργούς Εξωτερικών να εξετάσουν την εργασία του ΟΑΣΕ σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του.