Μενού
ergazomenos katar
Εργαζόμενος στο Μουντιάλ του Κατάρ | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Ένας 24χρονος εργαζόμενος με καταγωγή από την Κένυα έχασε τη ζωή του ενώ εργαζόταν ως security σε γήπεδο όπου διεξάγονται αγώνες του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ. Το νέο εργατικό ατύχημα έρχεται σε μια περίοδο όπου διεθνώς αυξάνονται οι επικρίσεις σε βάρος του κρατιδίου του Κόλπου, με αφορμή τις εκτιμήσεις για 6.500 θανάτους μεταναστών εργατών στα γήπεδα και στις άλλες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, ο John Njue Kibue έπεσε από τον όγδοο όροφο του σταδίου Lusail αργά το βράδυ μετά τη νίκη της Αργεντινής επί της Ολλανδίας, στον προημιτελικό του Σαββάτου (10/12).

Η Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης και Κληρονομιάς, ο φορέας διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, ανέφερε ότι ο Kibue πέθανε μετά από νοσηλεία στην εντατική και ότι θα διενεργηθεί «επειγόντως» έρευνα για τις συνθήκες της πτώσης του.

«Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, ο John Njau Kibue, φρουρός ασφαλείας στο στάδιο Lusail, υπέστη σοβαρή πτώση ενώ εκτελούσε τα καθήκοντά του», ανέφερε η Επιτροπή. «Με λύπη μας ανακοινώνουμε ότι, παρά τις προσπάθειες της ιατρικής ομάδας, δυστυχώς απεβίωσε στο νοσοκομείο την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, αφού βρισκόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για τρεις ημέρες. Οι κοντινότεροι συγγενείς του έχουν ενημερωθεί».

Οι διοργανωτές του Μουντιάλ του Κατάρ διερευνούν τις συνθήκες που οδήγησαν στην πτώση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα παράσχουν περαιτέρω πληροφορίες εν αναμονή της έκβασης της έρευνας, ανέφερε ακόμα η Επιτροπή.

Το νέο εργατικό ατύχημα συνέβη περίπου στις 2 τα ξημερώματα. Ένας μάρτυρας δήλωσε στον Guardian ότι ο Kibue είχε πέσει από την υψηλότερη εξωτερική αίθουσα κοντά στη θύρα 30 του σταδίου. Η οικογένεια του Kibue ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια αναφορικά με τις συνθήκες της τραγωδίας. «Μάθαμε την είδηση [την Τρίτη] το πρωί ότι απεβίωσε», δήλωσε η Anne Wanjiru, αδελφή του Kibue, στην εφημερίδα Standard του Ναϊρόμπι. «Είμαστε συντετριμμένοι».

Η Wanjiru ζήτησε βοήθεια από την κυβέρνηση της Κένυας και τον πρόεδρο της FIFA, Gianni Infantino. «Θέλουμε απαντήσεις για τις συνθήκες του θανάτου του», είπε συγκεκριμένα και συμπλήρωσε: «Ισχυρίζονται ότι ήταν μεθυσμένος. Ακούσαμε ότι είχε δουλέψει για πολλές ώρες. Δεν είναι σαφές το πώς έπεσε. Δεν ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε. Είναι πολύ οδυνηρό - θα πρέπει να μας βοηθήσουν».

Νεκρός εργαζόμενος από τις Φιλιππίνες την περασμένη εβδομάδα

Ο Kibue είναι ο δεύτερος μετανάστης εργάτης που επιβεβαιώνεται ότι πέθανε εν ώρα εργασίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Την περασμένη εβδομάδα, ένας εργαζόμενος από τις Φιλιππίνες πέθανε στο Sealine Resort, χώρο προπόνησης της εθνικής ομάδας της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέστη τραύματα στο κεφάλι αφού έπεσε από ράμπα στην οποία είχε πέσει νερό.

Η Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης και Κληρονομιάς επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή έρευνας για τον θάνατο. Ο διευθύνων σύμβουλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Nasser al-Khater, απορρίπτει με κυνικό τρόπο τις ανησυχίες για τη νέα τραγωδία. «Ο θάνατος είναι ένα φυσικό κομμάτι  της ζωής, είτε είναι στη δουλειά, είτε είναι στον ύπνο σου», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον θάνατο, που μετέδωσε το Athletic.

«Βρισκόμαστε στη μέση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και έχουμε ένα επιτυχημένο Παγκόσμιο Κύπελλο. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο θέλετε να μιλήσετε τώρα;», είπε.

Αξιωματούχος Κατάρ: 400 με 500 οι θάνατοι εργατών - Πάνω από 6.500 σύμφωνα με έρευνα

Πριν λίγες εβδομάδες, στα τέλη Νοεμβρίου, ο γενικός γραμματέας της Ανώτατης Επιτροπής για την Παράδοση και την Κληρονομιά, Hassan al-Thawadi, παραδέχτηκε ότι 400 με 500 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας στο Κατάρ, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Η εκτίμηση είναι περίπου 400», δήλωσε ο Thawadi στην τηλεοπτική εκπομπή Piers Morgan Uncensored. «Μεταξύ 400 και 500. Δεν έχω τον ακριβή αριθμό, αυτό είναι κάτι που συζητείται», είπε ακόμα.

Η Ανώτατη Επιτροπή υποστήριζε έως τώρα ότι μόνο τρεις θάνατοι που σχετίζονται με την εργασία καταγράφηκαν μεταξύ των μεταναστών εργατών στα γήπεδα και τις άλλες εγκαταστάσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την έναρξη της κατασκευής τους το 2014. Το 2021 ο Guardian δημοσίευσε έρευνα που έκανε λόγο για περισσότερους από 6.500 μετανάστες εργάτες από πέντε χώρες - Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές και Σρι Λάνκα - που πέθαναν στο Κατάρ από τις αρχές του 2011, χρονιά που η χώρα ανέλαβε τη φιλοξενία για το Παγκόσμιο Κύπελλο, έως το 2020.

Η έρευνα καταδείκνυε τον συνολικό αριθμό των θανάτων από όλες τις αιτίες και σε όλες τις τοποθεσίες. Πάντως η κυβέρνηση του Κατάρ δεν αμφισβήτησε τα συγκεκριμένα στοιχεία. Αντ' αυτού δήλωσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ είναι «εντός του αναμενόμενου εύρους για το μέγεθος και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA