Μενού
seismos-toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | Getty
  • Α-
  • Α+

Εφιαλτική πρόβλεψη για πάνω από 30.000 νεκρούς στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πραγματοποιεί ο καθηγητής φυσικών καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης. Ο έως τώρα απολογισμός της σεισμικής δόνησης είναι πάνω από 11.000 νεκροί σε Τουρκία και Συρία, ενώ τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο, υπό αντίξοες συνθήκες, καθώς ήδη έχουν περάσει τρία 24ωρα.

Μιλώντας στο στην εκπομπή Live News του Mega, ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι «είναι μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Η αρχική μου εκτίμηση ήταν για 20.000 με 30.000. Τώρα πια νομίζω ότι θα είναι περισσότεροι. Είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρχουν επιζώντες κάτω από τέτοια συντρίμμια που βλέπουμε στις φωτογραφίες». Στη συνέχεια εξήγησε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών ότι ο λόγος που μπορεί να θρηνήσουμε τόσα πολλά θύματα είναι επειδή ο σεισμός έγινε κοντά σε μία εμπόλεμη ζώνη και συνέβη κατά την διάρκεια της νύχτας. Μετά από τρία 24ωρο εκτίμησε ο κ. Συνολάκης ότι οι ελπίδες για ανεύρεση διασωθέντων όλο και σβήνουν, δυστυχώς.

Σώθηκε η Αϊρίν από την ελληνική ΕΜΑΚ μετά από 5 ώρες

Την ίδια ώρα, μήνυμα ελπίδας στέλνουν οι διασώστες της ελληνικής ΕΜΑΚ, καθώς μετά από τιτάνιες προσπάθειες που διήρκησαν 5 ώρες απεγκλώβισαν την Αϊρίν. Πρόκειται για το 5ο άτομο που σώζει η ΕΜΑΚ. Οι Έλληνες πυροσβέστες άκουσαν τη φωνή της νεαρής και ρίχτηκαν στον αγώνα για να φτάσουν κοντά της, καταφέρνοντας να πλησιάσουν στο σημείο που είναι παγιδευμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Έλληνες διασώστες αντίκρισαν μια σκηνή που τους έχει συγκλονίσει, καθώς η Αϊρίν βρισκόταν κάτω από το σώμα της μητέρας της που δεν έχει σημεία ζωής και η οποία πιθανότατα προσπάθησε να προστατεύσει το παιδί της, όταν η πλάκα του σπιτιού έπεσε πάνω τους.