Μενού
emak
ΕΜΑΚ | Twitter
 • Α-
 • Α+

Οι Ελληνες διασώστες της ΕΜΑΚ κάνουν θαύματα στην Τουρκία κάνοντας τους Έλληνες υπερήφανους και τους γείτονες να αισθάνονται ευγνώμονες, βλέποντας την ελληνική ομάδα να διακινδυνεύει ακόμη και τη ζωή της προκειμένου να απεγκλωβίσει ανθρώπους από τα χαλάσματα. Οι ώρες έχουν περάσει από τον τεράστιο σεισμό, ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει ραγδαία (12.000 άτομα μέχρι αυτή τη στιγμή), αλλά οι Ελληνες διασώστες είναι εκεί μέρα-νύχτα και σώζουν ζωές. Μέχρι αυτή τη στιγμή (στις 10:30 που γράφονταν αυτές οι γραμμές) έχουν σώσει 5 άτομα, ενώ από αύριο θα έχει δίπλα της άλλη μια δεύτερη ομάδα που αναχώρησε σήμερα (8/2) από την Ελευσίνα με προορισμό την Τουρκία.

«Να ναι καλά οι Έλληνες που έσωσαν τη γυναίκα μου» λέει στην τηλεόραση ο σύζυγος της Αϊρίν που δεν μπορεί να φανταστεί την οικογενειακή τραγωδία που ζει, ψάχνοντας παράλληλα και τα δύο παιδιά του. Η 20χρονη Αϊρίν ήταν το πέμπτο άτομο που σώθηκε από την ελληνική ΕΜΑΚ και μάλιστα χρειάστηκαν πέντε ολόκληρες ώρες να την απεγκλωβίσουν, καθώς τσιμέντα είχαν σφηνώσει το πόδι της. Η ίδια μάλιστα απεγνωσμένη ζήτησε από τους άνδρες να της το κόψουν, αλλά εν τέλει αυτοί κατάφεραν να τη βγάλουν χωρίς καμία απώλεια εξαντλώντας όλα τα περιθώρια.  Το απόγευμα της Τρίτης οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να σώσουν κι ένα 9χρονο κορίτσι και λίγη ώρα αργότερα έμαθαν συγκινημένοι ότι είναι η κόρη του 50χρονου που είχαν σώσει νωρίτερα.

Συνολικά οι άνθρωποι που έχουν σώσει: 

 • ένας (1) άνδρας 50 ετών περίπου (07-02-2023)
 • ένα (1) ανήλικο κορίτσι 9 ετών περίπου (07-02-2023)
 • ένα (1) ανήλικο κορίτσι 7 ετών περίπου (07-02-2023)
 • ένα (1) αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023) και
 • μια (1) γυναίκα 20 ετών περίπου (08-02-2023)

ενώ, έχουν ανασυρθεί χωρίς αισθήσεις πέντε (5) άτομα ως κάτωθι:

 • ένα (1) ανήλικο κορίτσι τριών ετών περίπου (07-02-2023)
 • ένας (1) άνδρας 40 ετών περίπου (08-02-2023) 
 • ένα (1) αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023)
 • ένα (1) βρέφος τεσσάρων μηνών περίπου (08-02-2023) και
 • μία (1) γυναίκα 30 ετών περίπου (08-02-2023) 

Ο γιος πυροσβέστη που είχε σώσει τον μικρό Ανδρέα στο Αίγιο

Συγκίνηση προκαλεί μια ιδιαίτερα ανθρώπινη λεπτομέρεια από τις δραματικές και τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ελληνες διασώστες. Ενα από τα μέλη της ελληνικής αποστολής που έβγαλε, χθες, ζωντανό το 7χρονο κορίτσι από κατεστραμμένο κτίριο, είναι γιος ενός άλλου ηρωικού πυροσβέστη, ο οποίος το 1995 είχε γίνει φωτεινό παράδειγμα ζωής και αυτοθυσίας, σώζοντας από τα χαλάσματα κτιρίου που είχε πέσει από τον σεισμό στο Αίγιο, τον 11χρονο τότε Ανδρέα Μπογδάνο. Πρόκειται για τον πυραγό Κώστα Νίκα, τον αξιωματικό – επιστήμονα της ελληνικής αποστολής, πτυχιούχο πολιτικό μηχανικό του Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακό στην κατάρρευση κτιρίων από φυσικές καταστροφές, που αποτελεί την ψυχή της ομάδας, και μελετάει τους χώρους δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι συνάδελφοί του προκειμένου να διασφαλίσουν τη ζωή τους, όπως φυσικά και τη ζωή των ανθρώπων που εντοπίζονται στα χαλάσματα.

Η είδηση «διέρρευσε» από την ανάρτηση ενός άλλου μέλους της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, ο οποίος έγραψε με συγκίνηση και καμάρι για την προσφορά του συναδέλφου και φίλου του, θυμίζοντας την ηρωική πράξη του πατέρα του, Παναγιώτη Μίχα, το 1995 στο Αίγιο. «Ο Τάκης θα καμαρώνει τον γιο του από ψηλά», λένε πυροσβέστες που ήξεραν καλά τον πατέρα του Κώστα Νίκα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή εν ώρα υπηρεσίας, πριν από λίγα χρόνια, όταν ήταν διευθυντής της Περιφέρειας Πυροσβεστικής Ανατολικής Αττικής.

Έχω πει άπειρες φορές ότι το επάγγελμα του Πυροσβέστη είναι ένα "μικρόβιο" που εισέρχεται στον οργανισμό μας και...

Posted by Dimitrios Menemenlis on Tuesday, February 7, 2023


«Ο λαός μας νιώθει ευγνωμοσύνη για τον ελληνικό λαό»

Τη βαθιά ευγνωμοσύνη του τουρκικού λαού προς την Ελλάδα εξέφρασε Τούρκος δημοσιογράφος, καθώς αυτές τις δύσκολες στιγμές στη χώρα του οι γείτονες Έλληνες έτρεξαν για να προσφέρουν βοήθεια. Ειδικότερα, ο Τούρκος δημοσιογράφος Ibrahim Haskologlu μίλησε στο Live News και εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του για την ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ που επιχειρεί στην Τουρκία, αλλά και την ευαισθησία του ελληνικού λαού.  «Θέλω να απευθυνθώ στον ελληνικό λαό. Οι ομάδες διάσωσης που έστειλαν σώζουν ζωές και θέλω να χαιρετήσω αυτή την τεράστια ανθρώπινη ευαισθησία. Φυσικά, έχουμε ακόμα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό κτιρίων που έχουν καταρρεύσει και δεν υπάρχει πρόσβαση στους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι εκεί», δήλωσε. «Δυστυχώς, έχουμε και πολύ κακές καιρικές συνθήκες. Πάρα πολλοί δρόμοι έχουν κλείσει, πολλά μέρη είναι απρόσιτα. Δεν μπορούμε να φτάσουν σε πολλά σημεία, αλλά η αρχή έγινε. Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται».

 «Ο τουρκικός λαός έχει αισθήματα ευγνωμοσύνης προς τον ελληνικό λαό. Μου έρχονται πολλά μηνύματα που αφορούν την Ελλάδα, τη χείρα βοηθείας που έτεινε η Ελλάδα και ότι ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε. Χρειαζόμαστε αυτή τη χείρα βοηθείας και πραγματικά τραγικές συνθήκες, όπως αυτές, αναδεικνύουν την ανάγκη τού να είμαστε μαζί. Καταλαβαίνουν πόσο μεγάλη σημασία έχουν οι προσπάθειες που καταβάλλουν τα ελληνικά σωστικά συνεργεία για τη διάσωση ανθρώπινων ψυχών», κατέληξε ο Ibrahim Haskologlu.

.