Μενού
qatar gate
Qatar Gate | APimages
  • Α-
  • Α+

Ο Ιταλός επικεφαλής της ΜΚΟ «No Peace Without Justice» και λομπίστας, Νικολό Φίγκα-Ταλαμάνκα, μπορεί να αφέθηκε ελεύθερος μετά από δύο μήνες κράτησης για το σκάνδαλο χρηματισμού και διαφθοράς του Qatar Gate, για το οποίο υπενθυμίζεται ότι συνεχίζει να κρατείται η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχει ξεμπλέξει πλήρως με τις Αρχές. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η εισαγγελία του Μιλάνου διέταξε έρευνα στα γραφεία της ΜΚΟ, της οποίας και ήταν επικεφαλής. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν και στο σπίτι της ταμίας της οργάνωσης, Αντονέλα Κάσου, επίσης στη Ρώμη. Η ταμίας μάλιστα φαίνεται να ανακρίθηκε με την παρουσία δικηγόρου. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από την Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος (Guardia di Finanza) βάσει ευρωπαϊκής εντολής έρευνας της δικαστικής αρχής των Βρυξελλών.

Η ΜΚΟ φέρει ως Γενικό Γραμματέα τον Νικολό Φιγκά-Ταλαμάνκα, ανάμεσα στους πρώτους συλληφθέντες της υπόθεσης και που αφέθηκε ελεύθερος πριν από λίγες μόλις μέρες. Σύμφωνα με την La Repubblica, οι Ιταλικές Αρχές απέκτησαν «λογιστικά έγγραφα σχετικά με τη ΜΚΟ, η οποία θεωρείται από την εισαγγελία των Βρυξελλών ως ένα από τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για τη διακίνηση και την επίσημη αιτιολόγηση των χρημάτων που έφταναν από το Κατάρ και το Μαρόκο», οι δύο χώρες, δηλαδή, που έχουν τεθεί στο επίκεντρο των ερευνών των Αρχών.

Η ίδια Ιταλική εφημερίδα τονίζει επίσης πως, μαζί με τις Ιταλικές Αρχές, μετέβη στη Ρώμη από τις Βρυξέλλες και ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Ραφαέλ Μαλαγνίνι, και υπενθυμίζει πως η ΜΚΟ δεν τελεί υπό έρευνα, τονίζοντας μάλιστα πως “η εντολή έρευνας φέρει ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου 2022”.