Μενού
parisi-diamartyria
Μακρόν, «ο βασιλιάς των σκουπιδιών» | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Παρίσι, η πόλη των... σκουπιδιών. Το γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες με τους μεγάλους σορούς σκουπιδιών να κατακλύζουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια της γαλλικής πρωτεύουσας, την ώρα που πολυήμερες διαδηλώσεις, πολύμορφες κινητοποιήσεις και επαναλαμβανόμενες απεργίες των εργαζομένων στα απορρίμματα, αλλά και σε άλλους κρίσιμους κλάδους, συγκλονίζουν τη χώρα. Η καταστολή από τις αρχές και τα επεισόδια δεν λείπουν. Τα συνδικάτα αντιδρούν στην επιχειρούμενη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, μέτρο που έχει φέρει τον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν -τον «βασιλιά των σκουπιδιών», όπως αναγράφει πλακάτ διαδηλώτριας-, και την κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν αντιμέτωπους με την οργή πλατιών κοινωνικών στρωμάτων. 

Για τους εργάτες στην καθαριότητα τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται από τα 57 στα 59 έτη, ενώ για εκείνους στην αποχέτευση το όριο αυξάνεται από τα 52 στα 54. Κάτι τέτοιο όμως, σε καμία περίπτωση δεν είναι ανεκτό. Φάνηκε αυτό άλλωστε και στην περίοδο των μνημονίων, στην Ελλάδα που τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης αποτελούσαν «κόκκινο πανί» για τα συνδικάτα. «Οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή δούλευαν καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας- χρειάστηκε αυτή η διαβόητη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση για να καταθέσουν τα εργαλεία τους. Και πώς τους ευχαριστεί η κυβέρνηση; Με δύο επιπλέον χρόνια εργασίας!», έγραψε σε tweet του ο Ian Brossat, αντιδήμαρχος του Παρισιού.

Όπως αναφέρει το France24, στον αποτεφρωτήρα Ivry στο ανατολικό Παρίσι, μία από τις τρεις εγκαταστάσεις που επεξεργάζονται το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων της γαλλικής πρωτεύουσας και τελούν υπό κατάληψη, ο εργαζόμενος στην αποχέτευση και εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT Julien Devaux δήλωσε ότι δεν εκπλήσσεται που η κυβέρνηση «γυρίζει την πλάτη» στους «απαραίτητους εργαζόμενους» που την υπερασπίστηκαν την περίοδο του κορονοϊού.

parisi-skoupidia1
Σκουπίδια στο Παρίσι | Associated Press

«Νομίζω ότι ο κόσμος ήταν πραγματικά ευγνώμων, αλλά γνωρίζαμε επίσης ότι οι κυβερνώντες δεν θα τηρούσαν τον λόγο τους», δήλωσε ο 46χρονος εργάτης. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το να περνάμε τρεις με τέσσερις ώρες στους υπονόμους, όπως κάνουμε κατά μέσο όρο σε μια μέρα, είναι σαν να δουλεύουμε 48 ώρες το 24ωρο», εξήγησε. «Γνωρίζω πολλούς συναδέλφους που έχουν συντριβεί σωματικά όταν φτάνουν στα μέσα των 40. Κάποιοι πεθαίνουν ακόμα και πριν από τη συνταξιοδότηση, ενώ πολλοί περισσότεροι αρρωσταίνουν σοβαρά αμέσως μετά».

Σύμφωνα με μελέτες του παρατηρητηρίου υγείας IRNS που επικαλείται το France 24, οι εργαζόμενοι στην αποχέτευση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πριν την ηλικία των 65 ετών απ’ ό,τι ο υπόλοιπος πληθυσμός. Η τεράστια διαφορά αντανακλά ευρύτερες ανισότητες που πλήττουν κατά βάση τους εργάτες και που εντείνονται από τη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού. Εάν η μεταρρύθμιση περάσει, πρόσθεσε ο Devaux, «θα υπάρχουν όλο και περισσότεροι από εμάς που δεν θα μπορέσουν ποτέ να απολαύσουν τη σύνταξη που τους αξίζει».

Στήριξη από τους πολίτες

Σε πικετοφορία στο Ivry, ο Devaux δήλωσε ότι ο κόσμος στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τον αγώνα τους, «στρέφοντας την οργή του στην κυβέρνηση που προκάλεσε αυτή την κατάσταση». «Η δουλειά μας είναι να κρατήσουμε το Παρίσι καθαρό - κανείς μας δεν χαίρεται να βλέπει τα σκουπίδια να συσσωρεύονται», είπε. «Αλλά το κοινό καταλαβαίνει ότι αυτό είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας».

Στο κέντρο του Παρισιού, ο ζαχαροπλάστης Romain Gaia στηρίζει τους εργαζόμενους στην αποκομιδή των απορριμμάτων, ακόμα και όταν παραπονέθηκε για τα ποντίκια που συγκεντρώνονται γύρω από τους σορούς σκουπιδιών. «Έχουν απόλυτο δίκιο να απεργούν», δήλωσε στο AFP. «Κανονικά δεν έχουν ισχύ, αλλά όταν αφήνουν τα εργαλεία τους, τότε είναι που έχουν δύναμη».

parisi-skoupidia2
Σκουπίδια έξω από κατάστημα στο Παρίσι | Associated Press

Σε ένα κρεοπωλείο, η Patricia δηλώνει ότι δεν είναι καλό να υπάρχουν σακούλες απορριμμάτων και υπολείμματα τροφίμων έξω από μια επιχείρηση που πουλάει τρόφιμα. «Πρέπει να το ανεχτούμε. Απεργούν για καλό λόγο», ανέφερε η ίδια στην εφημερίδα Guardian. Ο Younis, ο οποίος εργάζεται σε ένα ιχθυοπωλείο στο νότιο Παρίσι, δηλώνει: «Κρατάμε τα χειρότερα απόβλητα από τα ξεκοιλιασμένα ψάρια στα δικά μας ψυγεία προς το παρόν, επειδή αυτά τα πράγματα θα βρωμούσαν πραγματικά αν τα αφήναμε έξω. Αλλά σύντομα θα ξεμείνουμε από χώρο». Πάντως συμπλήρωσε: «Εξακολουθώ να υποστηρίζω τους απεργούς που διεκδικούν τα δικαιώματά τους».

Η Anne-Marie, 68 ετών, τραγουδίστρια και πρώην χορεύτρια, δήλωσε στην εφημερίδα ότι είναι απογοητευτικό να βλέπεις την τεράστια ποσότητα σκουπιδιών που παράγει η πόλη: «Προσπαθώ να δημιουργώ όσο το δυνατόν λιγότερα σκουπίδια, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή από το να κατεβάζω τη σακούλα του κάδου μου και να την προσθέτω στον σορό. Ψήφισα τον Εμανουέλ Μακρόν και υποστηρίζω την αλλαγή στο συνταξιοδοτικό. Αλλά για τους εργαζόμενους στη συλλογή απορριμάτων, καταλαβαίνω τις ανησυχίες τους και γιατί το κάνουν αυτό».

Επιτάξεις και ψήφιση του νομοσχεδίου με παράκαμψη της Βουλής

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζει επιτάξεις απεργών εργαζομένων στην καθαριότητα. Ήδη από την Πέμπτη, ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού, Λοράν Νουνιέζ, ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει την απόφαση των επιτάξεων «για να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση των περισσότερων σκουπιδιών και να συγκροτηθεί μια υπηρεσία συλλογής των απορριμμάτων». Ήδη οι δυνάμεις καταστολής έχουν «σπάσει» καταλήψεις χώρων δουλειάς.

parisi-skoupidia3
Σκουπίδια στο Παρίσι | Associated Press

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ελιζαμπέτ Μπορν, μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία, προσέφυγαν την Πέμπτη (16/3) στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος για την υιοθέτηση χωρίς ψηφοφορία της μεταρρύθμισης του νέου συνταξιοδοτικού, κίνηση που θεωρείται ήττα που πλήττει τον Γάλλο πρόεδρο. Σημειώνεται πάντως ότι ο Μακρόν έχει καταφύγει και στο παρελθόν σε πρακτικές «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση και περνώντας νομοσχέδια με απευθείας προεδρική εντολή.

Στον αντίποδα, βουλευτές μιας μικρής ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας ανακοίνωσαν την Παρασκευή (17/3) την κατάθεση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση διακομματικής πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης αντιδρώντας στην κίνηση του Μακρόν. Οι βουλευτές του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού κατέθεσαν από την πλευρά τους ξεχωριστή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Οι προτάσεις θα συζητηθούν πιθανότατα τη Δευτέρα.

Νέα απεργία την Πέμπτη

Τα συνδικάτα από την άλλη, κάλεσμα σε κινητοποιήσεις και δράσεις σε όλη τη Γαλλία μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς και σε νέα απεργία την Πέμπτη 23 Μαρτίου, την 9η πανεθνική απεργία που διοργανώνουν ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Χαρακτηρίζουν δε την κίνηση Μακρόν και κυβέρνησης να παρακάμψουν την Εθνοσυνέλευση ως «άρνηση της δημοκρατίας».

«Η κυβέρνηση και οι εργοδότες απάντησαν στους εργαζόμενους με καταστολή: επιτάξεις απεργών, επεμβάσεις της αστυνομίας σε καταλήψεις χώρων εργασίας, συλλήψεις, εκφοβισμός, αμφισβήτηση του δικαιώματος στην απεργία. Αυτό που το CGT κατήγγειλε ως άδικο χθες είναι ακόμα πιο άδικο σήμερα και αυτό μπορεί μόνο να μας ενθαρρύνει να ενισχύσουμε τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες, ο αγώνας συνεχίζεται!», σημειώνει το CGT σε ανακοίνωσή του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA