Μενού
Trump
Ντόναλντ Τραμπ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αναβλήθηκε ξαφνικά η συνεδρίαση των ενόρκων για σήμερα, Τετάρτη (22/3), όπου θα εξεταζόταν αν θα διωκόταν ποινικά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται για τον χρηματισμό της πρωταγωνίστριας ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου η ίδια να μην αποκαλύψει τη σχέση τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, το σώμα των ενόρκων του δικαστηρίου του Μανχάταν δεν θα συνεδριάσει την Τετάρτη, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα, ενώ η αναμένεται να αποφασιστεί αν η συνεδρίαση θα διεξαχθεί την Πέμπτη. Ο λόγος για την αλλαγή του προγράμματος δεν έγινε γνωστός.

Το σώμα ενόρκων, το οποίο συνεδριάζει τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης και της Πέμπτης, δεν υποχρεούται να συνεδριάζει τρεις φορές την εβδομάδα. Ενδεχομένως να ακούσει έναν επιπλέον μάρτυρα προτού κληθεί να ψηφίσει για το αν θα απαγγελθεί κατηγορία σε σχέση με την πληρωμή των χρημάτων απόκρυψης, ανέφερε η πηγή.

Την ίδια ώρα, στις τάξεις των υποστηρικτών του Τραμπ τα σενάρια «οργιάζουν», με τους συμβούλους του πρώην προέδρου των ΗΠΑ να αναρωτιούνται αν αυτό σηματοδοτεί αδυναμίες και στο κατά πόσο «δεμένη» είναι η υπόθεση από τον εισαγγελέα, Άλβιν Μπραγκ, ή αν πρόκειται να υπάρξουν περισσότερα επιβαρυντικά στοιχεία. Εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Τη Δευτέρα, οι εισαγγελείς επέτρεψαν σε έναν δικηγόρο που πρόσκειται στον Τραμπ, τον Ρόμπερτ Κοστέλο, να καταθέσει ενώπιον του σώματος ενόρκων. Ο Κοστέλο αμφισβήτησε την αξιοπιστία του βασικού μάρτυρα της κατηγορούσας αρχής, του πρώην δικηγόρου του Τραμπ, Μάικλ Κόεν. Η υπόθεση επικεντρώνεται στα 130.000 δολάρια που κατέβαλε ο Τραμπ στην Ντάνιελς μέσω του Κόεν τις τελευταίες ημέρες των εκλογών του 2016. Ο Τραμπ αποζημίωσε τον Κόεν με επιταγές 35.000 δολαρίων χρησιμοποιώντας προσωπικά του κεφάλαια, τα οποία καταγράφηκαν ως «νομικά έξοδα». Το 2018, ο Κόεν δήλωσε ένοχος σε ομοσπονδιακές κατηγορίες, ορισμένες από τις οποίες συνδέονται με τις πληρωμές.

Το ποιες κατηγορίες θα μπορούσε τώρα να αντιμετωπίσει ο Τραμπ παραμένει ασαφές, αν και ορισμένα μέλη της νομικής του ομάδας πιστεύουν ότι το πιο πιθανό σενάριο περιλαμβάνει μια βασική κατηγορία για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, σε συνδυασμό με φορολογική απάτη, επειδή ο Τραμπ δεν θα είχε πληρώσει φόρο για τις πληρωμές.

Θέλει να του περάσουν χειροπέδες και να το εκμεταλλευτεί προεκλογικά

Τις τελευταίες ημέρες, ο Τραμπ έχει συμβιβαστεί με το γεγονός ότι θα αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες για την υπόθεση απόκρυψης χρημάτων  και έχει επανειλημμένα επιμείνει σε συμβούλους του ότι θέλει να του περάσουν χειροπέδες όταν εμφανιστεί στο δικαστήριο, σύμφωνα με τον Guardian. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σκέφτεται ότι εφόσον θα πρέπει να πάει στο ποινικό δικαστήριο του Μανχάταν στο κέντρο της Νέας Υόρκης και να παραδοθεί στις αρχές για να πάρει αποτυπώματα και να φωτογραφηθεί, ανέφεραν οι πηγές, μπορεί κάλλιστα να επιδιώξει να το μετατρέψει σε θέαμα.

Η ολοένα αυξανόμενη επιμονή του Τραμπ να του περάσουν χειροπέδες φαίνεται να πηγάζει από διάφορα κίνητρα, μεταξύ των οποίων η επιθυμία του να δείξει προκλητικότητα για αυτό που θεωρεί άδικη δίωξη και να έχει η όλη υπόθεση να κινητοποιήσει τους οπαδούς του ενόψει της προεκλογικής του εκστρατείας το 2024. Πάνω απ' όλα όμως, όπως δήλωσαν πηγές προσκείμενες στον Τραμπ, αγωνιά μήπως τυχόν ειδικές ρυθμίσεις, όπως το να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο δικαστήριο μέσω βιντεοκλήσης ή να μπει στο δικαστήριο από μια «κρυφή» είσοδο, τον κάνουν να φανεί αδύναμος ή χαμένος.

Η νομική ομάδα του πρώην προέδρου διαφωνεί να εμφανιστεί ο ίδιος αυτοπροσώπως και συνέστησε να επιτρέψει στους δικηγόρους του να τον παραδώσουν αθόρυβα την επόμενη εβδομάδα και να προγραμματίσουν εξ αποστάσεως εμφάνιση, επικαλούμενοι μάλιστα οδηγίες από τη Μυστική Υπηρεσία σχετικά με τις ανησυχίες για την ασφάλειά του. Ο Τραμπ όμως έχει απορρίψει αυτή την προσέγγιση. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είπε σε διάφορους συμμάχους του ότι δεν τον νοιάζει αν κάποιος τον πυροβολήσει, καθώς θα γινόταν «μάρτυρας» αν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Είπε επίσης ότι αν τον πυροβολούσαν, πιθανότατα θα κέρδιζε την προεδρία το 2024, ανέφεραν οι πηγές.