Μενού
imran khan - pakistan
Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Imran Khan | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Δικαστική εντολή για απελευθέρωση του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Imran Khan, δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (12/5), ο οποίος και συνελήφθη για υπόθεση διαφθοράς και πιο συγκεκριμένα για τη λήψη και μεταπώληση κυβερνητικών δώρων. 

Οπαδοί του συγκεντρώθηκαν έξω από το Δικαστήριο που εκδικάστηκε η υπόθεση και έσπευσαν, μαζικά, να τον αγκαλιάσουν. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι χθες, Πέμπτη, το Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτήρισε «παράνομη» τη σύλληψή του.

Τι περιλαμβάνει η δικαστική εντολή 

Η σημερινή δικαστική εντολή περιλαμβάνει, παράλληλα, και μία προστατευτική εγγύηση η οποία σημαίνει ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν μπορεί να επανασυλληφθεί για τον ίδιο λόγο. 

Στην ίδια δικαστική απόφαση αναφέρεται ρητά ότι δεν μπορεί να συλληφθεί για καμία απαγγελία κατηγορίας, που τυχόν μπορεί να εκδώσει άλλο δικαστήριο. Η «περίοδος χάριτος» ξεκινάει από χθες, Πέμπτη, και φτάνει μέχρι τις 17 Μαΐου. Παρά τις αποφάσεις, οι κατηγορίες για διαφθορά συνεχίζουν να ισχύουν για τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας και πρώην σταρ του κρίκετ.

Σε περίπτωση που καταδικαστεί ο Imran Khan για τη συγκεκριμένη υπόθεση κινδυνεύει, όπως αναφέρουν και οι σχετικές πληροφορίες, από ισόβιο αποκλεισμό από τη συμμετοχή σε θέση εκτελεστικής εξουσίας.

Γιατί κατηγορείται ο πρώην πρωθυπουργός 

Από τη στιγμή της καρατόμησής του από την πρωθυπουργία της χώρας, ο Imran Khan αντιμετωπίζει μία σειρά αδικημάτων για τα οποία μπορεί να προφυλακιστεί. Μάλιστα, πριν από λίγο σημειώθηκε και η σύλληψή του έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ όπου μετέβη για την υπόθεση διαφθοράς που τον βαραίνει.

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, συγκεκριμένα, κατηγορείται για διαφθορά, τρομοκρατία και κλήση για εξέγερση. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο αδίκημα σχετίζεται με τα δώρα που έλαβε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του από τρίτες χώρες.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Khan πούλησε αυτά τα δώρα και απέκρυψε τον πλούτο του στις οικονομικές δηλώσεις που υπέβαλε ενώπιον της εκλογικής επιτροπής.

Στις 7 Μαρτίου, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του για την υπόθεση. Ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε τη σύλληψη και αντ' αυτού κατέθεσε αίτηση στο ίδιο δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση του εντάλματος.

Τρομοκρατία και εξέγερση

Ο Khan αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες "τρομοκρατίας" για μια ομιλία που εκφώνησε τον περασμένο Αύγουστο, κατά τη διάρκεια της οποίας προέβη σε ορισμένες παρατηρήσεις κατά των πολιτικών του αντιπάλων, καθώς και κατά αστυνομικών και δικαστικών λειτουργών.

Στην ομιλία του, ο επικεφαλής του κόμματος Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) κατονόμασε μια γυναίκα δικαστή που είχε διατάξει τη σύλληψη ενός από τους στενούς του συνεργάτες.

Μετά τις συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού και των δυνάμεων ασφαλείας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αστυνομία στη Λαχόρη άσκησε αρκετές ποινικές διώξεις εναντίον του. Η πρώτη έκθεση πληροφοριών, που ονομάζεται επίσης FIR, δείχνει ότι ο Khan κατηγορείται για ταραχές, απόπειρα δολοφονίας, υποκίνηση βίας και εγκληματική συνωμοσία βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου της χώρας.

Ο αντιτρομοκρατικός νόμος του Πακιστάν, που ψηφίστηκε το 1997, επισύρει μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης ή ακόμη και θανατική ποινή. Παρόμοιες κατηγορίες απαγγέλθηκαν και κατά του Khan τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, αφού οι εργαζόμενοι του κόμματός του διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία της Εκλογικής Επιτροπής του Πακιστάν (ECP).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.