Μενού
erntogan
Ερντογάν | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει για ακόμη πέντε χρόνια να είναι πρόεδρος της Τουρκίας, καθώς στον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών νίκησε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Αυτή τη στιγμή, με το ποσοστό της ενσωμάτωσης να βρίσκεται στο 99%, ο Ερντογάν έχει συγκεντρώσει 52,07% (27,2 εκατ. ψήφους), ενώ ο Κιλιτσντάρογλου το 47,93% (25 εκατ. ψήφους).

Οι κάλπες έκλεισαν λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα στην Τουρκία και ενώ στην αρχή ο Τούρκος πρόεδρος φαινόταν πως διατηρούσε μία διαφορά με 14 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του αντιπάλου του (σ.σ. 57% έναντι 43%), η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων άρχισε να πέφτει όσο περνούσε η ώρα.

Μάλιστα, στην αρχή της διαδικασίας το πρακτορείο «ANKA» της αντιπολίτευσης έδειχνε μπροστά τον Κιλιτσντάρογλου με 2 ποσοστιαίες μονάδες (σ.σ. 51% έναντι 49%), ωστόσο λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα το σχετικό πρακτορείο έδειξε για πρώτη φορά προβάδισμα του Ερντογάν έναντι του αντιπάλου του. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν συγκέντρωσε 50,64% και ο Ιμάμογλου 49,36%

Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικράτησε με ποσοστό 49,52% έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που συγκέντρωσε το 44,88% των ψήφων.

Πρώτη ομιλία Ερντογάν μετά τη νίκη στις εκλογές: «Ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία σε εμάς»

Το πρώτο μήνυμα Ερντογάν μετά τη νίκη στις εκλογές έστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας πάνω σε ένα λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν τραγούδησε και είπε στον κόσμο «εμείς ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία σε εμάς».

«Σε όσους ακούν και δεν ακούν. Σε όσους ρωτούν και σε όσους δεν ρωτούν. Εμείς τον αγαπάμε πολύ, τον αγαπάμε, τον αγαπάμε», είναι ένας από τους στίχους του τραγουδιού που τραγούδησε μαζί με τον κόσμο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ακουγόταν σε όλες τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις.

«Από καρδιάς σας χαιρετίζω και σας συγχαίρω. Ζήσαμε μία γιορτή δημοκρατίας. Πήγατε στις κάλπες και με γνώμονα το μέλλον των παιδιών σας εκφράσατε τη βούλησή σας. Ευχαριστώ όλους σας», είπε αρχικά ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι διαφορετικά εδώ. Ολόκληρη η Κωνσταντινούπολη είναι διαφορετική».

Μάλιστα, ένα από τα μηνύματα που τόνισε ο «Σουλτάνος», αφού επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, ήταν: «Εμείς ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία σε εμάς».

Τα ευτράπελα των εκλογών

Όπως και σε κάθε εκλογική μάχη δεν έλειψαν και τα ευτράπελα τα οποία καταγράφηκαν σε διάφορα εκλογικά κέντρα της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γυναίκα που πήγε να ψηφίσει συνοδεία αρνιού.

Όπως και στις περασμένες εκλογές της 14ης Μαΐου, έτσι και τώρα η ανεβασμένη συμμετοχή στη διαδικασία αποτυπώνεται με την προσέλευση ασθενών και ηλικιωμένων στην κάλπη.

Μάλιστα, υπάρχει και «κινητή κάλπη» που μεταφέρουν οι υπάλληλοι της Επαρχιακής Εκλογικής Επιτροπής στα σπίτια ασθενών ή αναπήρων. 

Στην Άγκυρα, ένας ψηφοφόρος έκανε πρόταση γάμου έκπληξη στην αγαπημένη του. Μάλιστα της εμφάνισε ένα ψηφοδέλτιο, στο οποίο η ίδια έπρεπε να επικυρώσει το «ναι» στην πρότασή του.

Σε μια ακόμη πιο εντυπωσιακή στιγμή, ένα ζευγάρι νεόνυμφων, αποφάσισε να ψηφίσει μάλλον αμέσως μετά την ολοκλήρωση του γάμου τους. Ετσι το νιόπαντρο ζευγάρι εμφανίστηκε στο εκλογικό του τμήμα για να πάρει μέρος στη διαδικασία, συμμετέχοντας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στις εκλογές.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.