Μενού
Prigkozin
Πριγκόζιν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Στιγμές ειρήνης επικρατούν τις τελευταίες ώρες στη Ρωσία μετά και την απόφαση του Γεβγκένι Πριγκόζν να αποσύρει τα στρατεύματα της Βάγκνερ από την επιχείρηση «πολιορκίας» της Μόσχας και να αποχωρήσουν από το Ροστόφ. Προκειμένου να ληφθεί αυτή η ενέργεια, είχε προηγηθεί η «κούρσα» του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, για να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Οι δύο πλευρές «υπέγραψαν» μία τυπικά «ανακωχή», όπως ανακοινώθηκε, μέσω της οποίας γνωστοποιήθηκε ότι ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης θα πάει στη Λευκορωσία προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των δύο πλευρών. Την ανακοίνωση έκανε το Κρεμλίνο μέσω του εκπροσώπου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι το αφεντικό του Βάγκνερ και οι μαχητές του θα είναι επίσης ασφαλείς από τη δίωξη βάσει της συμφωνίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, με τη σύμφωνη γνώμη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, επειδή γνώριζε προσωπικά τον Πριγκόζιν για περίπου 20 χρόνια.

Το παρασκήνιο της συμφωνίας

Παρόλο που οι εξελίξεις έδειχναν μία κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ των μισθοφόρων της Βάγκνερ με τον τακτικό στρατό της Ρωσίας, καθώς οι πρώτοι βρέθηκαν 200 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα, το «παράθυρο της έντασης» έκλεισε μετά από παρέμβαση του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ήδη, όμως, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την εύρεση των κινήτρων, που οδήγησαν στον – άλλοτε – «σεφ του Πούτιν» να οπισθοχωρήσει.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, στο παρασκήνιο της συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και του στρατού των μισθοφόρων φαίνεται πως έχει τεθεί η περίπτωση του υπουργού Άμυνας του Πούτιν, Σεργκέϊ Σοϊγκού, με τον οποίο ο Πριγκόζιν είχε ούτως ή άλλως διαταραγμένες σχέσεις λόγω και της αδυναμίας ανεφοδιασμού των μονάδων του στη μάχη του Μπαχμούτ. Μάλιστα, πληροφορίες που πηγάζουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πιο συγκεκριμένα από το Telegram κάνουν λόγο ότι ο υπουργός Άμυνας της χώρας έχει τεθεί υπό κράτηση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφορίων, προκειμένου να μην έχει υπό τον έλεγχό του τα στρατεύματα.

Μάλιστα, στο επίκεντρο των τηλεφώνων, όπως σημειώνουν οι ίδιες πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί πλήρως, που έγιναν μεταξύ των ανθρώπων του Πριγκόζιν και του Πούτιν τέθηκε και η τύχη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Στρατού, Βαλερί Γκερασίμοφ. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν, παράλληλα, ότι τις επόμενες ώρες μπορεί να επισημοποιηθούν οι παραιτήσεις των δύο ανδρών, τους οποίους και χαρακτήριζε στα ηχητικά του μηνύματα ο Πριγκόζιν ως «έκφυλους».

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA