Μενού
prigozhin
Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν | AP
  • Α-
  • Α+

Οι ΗΠΑ είχαν υποψίες ότι η Wagner ετοιμαζόταν να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της ίδιας της Ρωσία, ήδη από την Τετάρτη αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν ανώτερους αξιωματούχους ότι ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν ετοιμαζόταν να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον ανώτερων Ρώσων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν τα επικείμενα γεγονότα στη Ρωσία, με παρόμοιο τρόπο που οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει στα τέλη του 2021 ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία.

Αν και δεν είναι σαφές το πότε ακριβώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έμαθαν για πρώτη φορά για το σχέδιο, αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών πραγματοποίησαν την Τετάρτη ενημερώσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης και της άμυνας.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, ο Πριγκόζιν είχε κλιμακώσει τη δράση του, ξεκινώντας την πορεία προς τη Μόσχα, την οποία η ρωσική κυβέρνηση περιέγραψε ως απόπειρα πραξικοπήματος. Το Σάββατο, ανακάλεσε τους μαχητές του και συμφώνησε να διαφύγει στη Λευκορωσία.

Το CNN μετέδωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερώσει τους ηγέτες του Κογκρέσου για τις ανησυχίες τους ότι ο Πριγκόζιν ετοιμαζόταν να αμφισβητήσει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τους New York Times, η εφημερίδα ανέφερε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ γνώριζαν για τα επικείμενα γεγονότα στη Ρωσία με τον Πριγκόζιν και την Wagner, όπως παρόμοια γνώριζαν και είχαν προειδοποιήσει την αμερικανική κυβέρνηση στα τέλη του 2021 ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία.

Σε αντίθεση όμως, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποχαρακτήρισαν τις πληροφορίες και στη συνέχεια τις κυκλοφόρησαν για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τον Πούτιν από την επίθεση, στην περίπτωση της ανταρσίας Πριγκόζιν, σιώπησαν.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεώρησαν ότι αν έλεγαν οτιδήποτε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να τους κατηγορήσει για ενορχήστρωση πραξικοπήματος. Και προφανώς δεν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Ρωσίας να αποφύγει μια ανταρσία, όπως αυτή της Wagner και του Πριγκόζιν, που ήταν άλλοτε «αδελφός» του Πούτιν.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι ο αρχηγός της Wagner είναι γνωστός για τη βαναυσότητά του κι αν είχε καταφέρει να πάρει την εξουσία, πιθανότατα θα ήταν ένας απρόβλεπτος ηγέτης και φυσικά τεράστιος θα ήταν ο εφιάλτης από το γεγονός ότι θα είχε στα χέρια του τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θεωρούν ότι η ανάβαση του αρχηγού της Wagner στην εξουσία θα προκαλούσε εσωτερικό χάος στη Ρωσία και αυτό θα προκαλούσε παγκόσμιο κίνδυνο.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA