Μενού
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ | EPA/NEIL HALL/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, μετά την απόφασή του να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μετά τις έντονες επικρίσεις από τα ΜΜΕ, έρχεται και μία δημοσκόπηση που δείχνει πως η πλειονότητα των πολιτών αντιτίθεται στην ακύρωση.

Ειδικότερα, στην έρευνα που πραγματοποίησε το YouGov με σχετικό ερώτημα, το 66% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά της απόφασης του Σούνακ.

«Ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που θα λάμβανε χώρα στο Λονδίνο σήμερα, γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε, σε συνέντευξή του, την επιθυμία της χώρας του για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε τη σωστή ή τη λανθασμένη απόφαση να ακυρώσει τη συνάντηση;»: αυτή ήταν η ερώτηση που τέθηκε στους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση.

Το 66% δήλωσε πως έκανε λάθος, ένα 11% τάχθηκε υπέρ του, ενώ το 22% απάντησε «δεν ξέρω».

Δημοσκόπηση στη Βρετανία για την ακύρωση του ραντεβού Σούνακ-Μητσοτάκη
Δημοσκόπηση στη Βρετανία για την ακύρωση του ραντεβού Σούνακ-Μητσοτάκη

Σε δεύτερο ερώτημα, σχετικά με τι πρέπει να κάνει η Βρετανία αναφορικά με τα Γλυπτά, το 49% δήλωσε πως πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.

«Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο διαθέτει τα Γλυπτά του Παρθενώνα (επίσης γνωστά ως Ελγίνια Μάρμαρα), σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, πριν από 200 χρόνια από τον λόρδο Έλγιν. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα κρατήσει στη Βρετανία;» ανέφερε η ερώτηση.

Το 15% απάντησε πως πρέπει να παραμείνουν στη χώρα, το 49% ότι πρέπει να επιστραφούν και το 26% δήλωσε πως δεν τον πειράζει καμία από τις δύο περιπτώσεις και ένα 10% είπε πως δεν γνωρίζει.

Δημοσκόπηση στη Βρετανία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Δημοσκόπηση στη Βρετανία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τέλος, σε μία τρίτη δημοσκόπηση οι Βρετανοί καλούνταν να απαντήσουν στο εξής: «Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να πάρει την απόφαση, μαζί με τις ελληνικές Αρχές, σχετικά με το ένα πρέπει ή όχι να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα;»

Οι μισοί δήλωσαν πως είναι υπόθεση του Βρετανικού Μουσείου, το 22% έχρισε υπεύθυνη τη βρετανική κυβέρνηση, 22% απάντησε «δεν ξέρω», και 7% ζήτησε να υπάρξει άλλη επιλογή.

Δημοσκόπηση στη Βρετανία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Δημοσκόπηση στη Βρετανία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA