Μενού
Εκτόξευση πυραύλου
Εκτόξευση πυραύλου | Iranian Army via AP
  • Α-
  • Α+

Πρώτη αντίδραση από πλευράς ΗΠΑ στην επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, μετά και την εκτόξευση εκατοντάδων ιρανικών πυραύλων κατά της χώρας το περασμένο Σαββατοκύριακο. 

Το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση κατά του Ιράν, σημείωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι και έκαναν λόγο για αεροπορικές επιδρομές.

Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, αλλά δεν περιέγραψαν τον χαρακτήρα ή την κλίμακα των επιχειρήσεων αυτών.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως αναφέρθηκαν εκρήξεις στον ουρανό πάνω από τις πόλεις Ισφαχάν και Ταμπρίζ.

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πάνω από την επαρχία Ισφαχάν τις πρώτες πρωινές ώρες και έδειξαν ζωντανά πλάνα από την πρωινή κυκλοφορία στην πόλη, μετά την ανατολή του ηλίου, για να δείξουν ότι η κατάσταση ήταν ήρεμη.

Το ειδησεογραφικό κανάλι N12 του Ισραήλ μετέδωσε ότι η χώρα έπληξε επίσης στόχους στο Ιράκ και τη Συρία και αναφέρθηκαν εκρήξεις και στις δύο αυτές χώρες.

Εσωτερικές ιρανικές πτήσεις ακυρώθηκαν, οι επιβάτες στα αεροδρόμια Ιμάμ Χομεϊνί της Τεχεράνης κλήθηκαν να εγκαταλείψουν το κτίριο, ενώ αναφέρθηκαν, επίσης, εκρήξεις στον ουρανό πάνω από την Ταμπρίζ.

Ενήμερη η Ουάσιγκτον για την επίθεση

Παράλληλα, αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης μεταφέρουν πως η  Ουάσινγκτον είχε προειδοποιηθεί για την ισραηλινή επίθεση, όμως δεν είχε εγκρίνει την επιχείρηση ούτε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην εκτέλεσή της.

Το NBC και το CBS, επικαλούμενα αντιστοίχως πηγές για το ζήτημα αυτό και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσαν πως το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον για την επιχείρησή του στο Ιράν.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το ισραηλινό πλήγμα.

Το Ιράν υποβαθμίζει το γεγονός 

Σημειώνεται, ωστόσο, πως το Ιράν υποβαθμίζει το γεγονός.

Δεν προκλήθηκαν ζημιές από τη νυκτερινή επίθεση εναντίον του Ιράν, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματικός του ιρανικού στρατού Σιαβός Μιχαντούστ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κρότοι που ακούστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στην Ισφαχάν προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έβαλαν εναντίον «ύποπτου αντικειμένου».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA