Χωρίς κάποια εμφανή σημάδια προόδου ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη εκτός από τη μεγαλύτερη - έως τώρα - συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου.
Οι συζητήσεις διήρκεσαν λιγότερο από δύο ώρες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι δεν υπήρξε κάποιο βήμα στη μείωση του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών, με ουκρανική πηγή να χαρακτηρίζει τις απαιτήσεις της Μόσχας απορριπτέες εκ προοιμίου.
Η πρώτη συνάντηση μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών από τον Μάρτιο του 2022 ολοκληρώθηκε σήμερα (16/0) στην Κωνσταντινούπολη μετά από συζητήσεις περίπου 1 ώρας και 40 λεπτών, ανακοίνωσε πηγή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η συνάντηση τελείωσε», δήλωσε ο αξιωματούχος στις 15:20 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν παρευρέθηκε στις συνομιλίες στο Παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ στην τουρκική μητρόπολη, σύμφωνα με το γραφείο του.
Όπως αναφέρει το BBC, ο Ουκρανός υπ. Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους μετά τη λήξη των συνομιλιών, πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων πολέμου από κάθε χώρα.
«Συζητήσαμε το θέμα της κατάπαυσης πυρός και της ανταλλαγής αιχμαλώτων. Το αποτέλεσμα είναι η ανταλλαγή χιλίων κρατουμένων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης. Ορίστηκε και η ημερομηνία αλλά δεν ανακοινώνεται δημόσια», είπε.
Ο Ουμέροφ ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε μία πιθανή συνάντηση Ζελένσκι - Πούτιν και πως μία ανακοίνωση για πιθανό νέο γύρο συνομιλιών, θα πραγματοποιηθεί σύντομα.
Ο Βλανίμιρ Μεντίνσκι στις δηλώσεις του ανέφερε πως Ρωσία και Ουκρανία θα παρουσιάσουν το όραμά τους για μια πιθανή μελλοντική κατάπαυση του πυρός.
«Συμφωνήσαμε ότι κάθε πλευρά θα παρουσιάσει το όραμά της για μια πιθανή μελλοντική κατάπαυση του πυρός. Θα το περιγράψει λεπτομερώς. Αφού παρουσιαστεί ένα τέτοιο όραμα, πιστεύουμε ότι θα ήταν σκόπιμο, και συμφωνήσαμε και σε αυτό, να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μας», είπε σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Παράλληλα ο Ρώσος επικεφαλής διαπραγματευτής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες. «Συνολικά, είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα και έτοιμοι να συνεχίσουμε τις επαφές», υπογράμμισε.
Διαβάστε επίσης: Βλαντίμιρ Μεντίνσκι: Ο υπερ-πατριώτης και υπέρμαχος της ΕΣΣΔ που έστειλε ο Πούτιν στην Τουρκία
Κίεβο: «Εκτός πραγματικότητας οι ρωσικές απαιτήσεις»
Το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν αποκαλύφθηκε, αλλά το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών έγινε γρήγορα εμφανές, σύμφωνα με ουκρανική πηγή, η οποία δήλωσε στο Reuters ότι οι απαιτήσεις της Ρωσίας ήταν «εκτός πραγματικότητας και ξεπερνούν κατά πολύ οτιδήποτε είχε συζητηθεί προηγουμένως».
Περιλάμβαναν «απορριπτέες εκ προοιμίου και μη εποικοδομητικές προϋποθέσεις», δήλωσε η πηγή στο Reuters.
Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ των μερών, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη «προγραμματιστεί» μέχρι στιγμής.
«Είναι πιθανό να συμβεί κάτι σήμερα», είπε, «αλλά προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί τίποτα». «Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να εργαστούν για όσο χρειαστεί», πρόσθεσε, αποδοκιμάζοντας την ρωσική αντιπροσωπεία, ότι είναι «αδύναμη», ανίκανη, σύμφωνα με τον ίδιο, να «λάβει μια ουσιαστική απόφαση για τον τερματισμό του πολέμου».
Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άμεση επίσημη αντίδραση από τη ρωσική πλευρά.
Η ουκρανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ούμεροφ, επρόκειτο να διαπραγματευτεί μια άμεση συνάντηση μεταξύ του Ζελένσκι και του Πούτιν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ουκρανική διπλωματική πηγή.
Οι Ουκρανοί αντιπρόσωποι αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.
Η Τουρκία ζήτησε κατάπαυση του πυρός «το συντομότερο»
Κατά την έναρξη των συνομιλιών, η Τουρκία ζήτησε κατάπαυση του πυρός «το συντομότερο δυνατό» στην Ουκρανία, «κάθε μέρα καθυστέρησης οδηγεί σε περαιτέρω ανθρώπινες απώλειες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Οι προσδοκίες για μια σημαντική πρόοδο, ήδη χαμηλές, μειώθηκαν περαιτέρω χθες, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία κινητικότητα στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία έως ότου συναντηθούν ο ίδιος και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να συναντηθούμε εγώ και ο Πούτιν», δήλωσε ο Τραμπ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η ύψιστη προτεραιότητα του Κιέβου είναι «μια πλήρης, άνευ όρων και ειλικρινής κατάπαυση του πυρός... για να σταματήσουν οι σκοτωμοί πρέπει να δημιουργηθεί μια σταθερή βάση για διπλωματία». Είπε ότι εάν η Ρωσία αρνηθεί, θα πρέπει να της επιβληθούν νέες ισχυρές κυρώσεις κατά του ενεργειακού τομέα και του τραπεζικού της τομέας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.