Μενού
Sandwich
Pexels / Lisa Fotios
  • Α-
  • Α+

Τα σάντουιτς και τα «τυλιχτά» κατέχουν περίοπτη θέση στην καθημερινή διατροφή εκατομμυρίων ανθρώπων καθώς αποτελούν το ιδανικό σνακ για όλες τις ώρες.

Το TasteAtlas έφτιαξε ένα top -10 με τα καλύτερα σάντουιτς στον κόσμο, χάρη στην αξιολόγηση χιλιάδων χρηστών ανά τον πλανήτη.

Στη λίστα αυτή, την πρώτη θέση κατέχει ο περίφημος ελληνικός γύρος, αποδεικνύοντας ότι είναι το πιο δημοφιλές φαγητό στην κατηγορία των «street food».

gyros
Μερίδα γύρου | Shutterstock

Τα 10 καλύτερα «βρώμικα»

1. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο ελληνικός γύρος. Φτιάχνεται είτε με χοιρινό κρέας είτε με κοτόπουλο. Κόβεται σε λεπτές μικρές φέτες και συνήθως μπαίνει σε πίτα με τζατζίκι, σάλτσες, μαρούλι, πατάτες τηγανιτές, ντομάτα, κρεμμύδι.

2. Το Bánh mì είναι μια δημοφιλής βιετναμέζικη ποικιλία σάντουιτς με μπαγκέτα. Τα τουρσί «φέρνουν» τη βιετναμέζικη γεύση μαζί με φρέσκα λαχανικά. Στην αρχή, τα περισσότερα σάντουιτς banh mi αποτελούνταν από ψωμί, κρέας και καρυκεύματα, χωρίς πρόσθετα λαχανικά.

3. Τα σάντουιτς με ψητό χοιρινό αποτελούν βασικό στοιχείο πολλών σάντουιτς σε όλη τη Φιλαδέλφεια στις ΗΠΑ. Το ψωμάκι καλύπτεται συνήθως με σουσάμι και φορτώνεται με μια γενναιόδωρη κουταλιά χυμού χοιρινού κρέατος. Στη συνέχεια γεμίζεται είτε με κομμένο χοιρινό ψητό είτε με κομμάτια ψητού χοιρινού ή με χοιρινό κρέας, μαζί με μπρόκολο (ή σπανάκι) και λιωμένο τυρί όπως το προβολόνε.

4. Το Bocadillo de cerdo είναι ένα ισπανικό σάντουιτς με κρέας που αποτελείται από ένα καρβέλι ψωμί που είναι γεμάτο με χοιρινό. Μια ισπανικού τύπου μπαγκέτα (barra de pan) είναι η συνηθισμένη επιλογή ψωμιού. Το κύριο συστατικό του σάντουιτς είναι χοιρινό σε διάφορες μορφές ενώ άλλες κοινές προσθήκες στη γέμιση περιλαμβάνουν τηγανητά κρεμμύδια, φέτες τραγανό τηγανητό μπέικον, τορτίγια, κατσικίσιο τυρί, λάχανο, τουρσί, βούτυρο, ψητές κόκκινες πιπεριές και μια ποικιλία από σάλτσες.

5. Flæskestegssandwich: Αυτό το δανέζικο σάντουιτς αποτελείται από ένα ψωμάκι που είναι γεμάτο με λεπτές φέτες flæskesteg, ένα παραδοσιακό ψητό χοιρινό με τραγανή φλούδα. Συνήθως συμπληρώνεται με κοκκινιστό κόκκινο λάχανο, τουρσί, μουστάρδα, κέτσαπ ή μαγιονέζα. 

Chinese hamburger
Κινέζικο μπέργκερ Rou jia mo
| Shutterstock

6. Το Sanduíche de chola είναι ένα βολιβιανό σάντουιτς γεμάτο με ψητό χοιρινό, σάλτσα llajua και λαχανικά όπως καρότα και κρεμμύδια. Τα υλικά συνήθως μπαίνουν μέσα σε μεγάλα ψωμάκια σάντουιτς. 

7. Κινέζικο χάμπουργκερ Rou jia mo: Το Rou jia mo είναι ένα παραδοσιακό κινέζικο burger και street food που προέρχεται από την επαρχία Shaanxi. Το πιάτο αποτελείται από ένα κουλούρι (bai ji mo) που συνήθως είναι γεμιστό με κοκκινιστή χοιρινή κοιλιά που συχνά σιγοψήνεται με ένα μείγμα από κρεμμύδια, τζίντζερ, καυτερές πιπεριές, ζάχαρη, σάλτσα σόγιας, διάφορα μπαχαρικά και κρασί Shaoxing.

8. Bocadillo serranito: Με καταγωγή από τη Σεβίλλη, το serranito είναι μια κλασική ποικιλία σάντουιτς bocadillo που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970. Αποτελείται συνήθως είτε από viena andaluza (ένα μακρόστενο ψωμάκι) ή ένα mollete (ένα μαλακό, ρουστίκ λευκό ψωμάκι) το οποίο κόβεται στη μέση κατά μήκος και γεμίζεται με φέτες τηγανισμένο χοιρινό φιλέτο (lomo de cerdo) και Serrano ζαμπόν (jamón Serrano), λωρίδες τηγανητές πράσινες πιπεριές (συνήθως της ιταλικής ποικιλίας) και φέτες ντομάτας.

9. Το Bocadillo ή bocata de lomo είναι ένα ισπανικό σάντουιτς που αποτελείται από ψωμί γεμάτο με χοιρινό φιλέτο. Μια μπαγκέτα ισπανικού τύπου (barra de pan), mollete ή ciabatta συνήθως κόβεται στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια ψήνεται στη σχάρα για μεγαλύτερη τραγανότητα. Το εσωτερικό και η γέμιση του σάντουιτς μπορεί να ενισχυθεί με την προσθήκη τυριού, φέτες ντομάτας, πιπεριές, κρεμμύδια ή ακόμα και φέτες ισπανικής τορτίγιας (ομελέτα πατάτας).

10. Το Chacarero είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σάντουιτς της Χιλής που αποτελείται από ένα φρέσκο ​​ψωμάκι γεμάτο με κομμάτια μοσχαρίσιας μπριζόλας ή χοιρινού κρέατος, πράσινα φασόλια, φέτες ντομάτας και καυτερές πιπεριές τσίλι. Το όνομα του σάντουιτς προέρχεται από την ισπανική λέξη chacra, που σημαίνει φάρμα ή ράντσο, που αναφέρεται στα λαχανικά που αποτελούν βασικό συστατικό του σάντουιτς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA