Μενού
Αστυνομία στο Βέλγιο
Αστυνομία στο Βέλγιο | AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
  • Α-
  • Α+

Αυξημένο παραμένει το επίπεδο συναγερμού στο Βέλγιο όσον αφορά στην τρομοκρατία, μετά και το μακελειό στη Μόσχα με τους τουλάχιστον 139 νεκρούς.

Το επίπεδο συναγερμού στο Βέλγιο παραμένει στο 3 (σε μια κλίμακα μέχρι το 4), κάτι το οποίο σημαίνει ότι μια «σοβαρή απειλή» θεωρείται «πιθανή».

Η βελγική αντιτρομοκρατική υπηρεσία Ocam δικαιολόγησε την απόφασή της να μην αυξήσει το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής, παρά το γεγονός ότι η γειτονική Γαλλία χθες Τρίτη, ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στο μέγιστο επίπεδο.

«Το σύστημα για τον προσδιορισμό του επιπέδου απειλής είναι μια πολιτική απόφαση στη Γαλλία, ενώ είναι μια ανεξάρτητη απόφαση του Ocam στο Βέλγιο. Η σύγκριση είναι δύσκολο να γίνει. Το επίπεδο 3 σε κλίμακα 4, σε όλο το Βέλγιο, σημαίνει ότι η απειλή θεωρείται σοβαρή» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν ανεβαίνει στο 4 καθώς αυτό σημαίνει ότι μια πολύ σοβαρή απειλή επίθεσης είναι «επικείμενη».

Το επίπεδο συναγερμού στο Βέλγιο ανήλθε στο 3 μετά την τρομοκρατική επίθεση τζιχαντιστή στις 16 Οκτωβρίου που στοίχισε τη ζωή σε δύο Σουηδούς. Την ευθύνη τότε είχε αναλάβει, επίσης, το Ισλαμικό Κράτος.
 
Αύριο, Τετάρτη 27 Μαρτίου, θα διεξαχθεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, αλλά όπως σημειώνεται στο βελγικό Τύπο, η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη πολύ πριν από την αποτρόπαια επίθεση που έπληξε τη ρωσική πρωτεύουσα.

Υπό παρακολούθηση 650 άτομα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ocam ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει επί του παρόντος υπό παρακολούθηση 650 άτομα που θεωρούνται «εξτρεμιστές» ή «τρομοκράτες».

Τα άτομα αυτά υπόκεινται σε κατά προτεραιότητα παρακολούθηση και εμφανίζονται σε μια βάση δεδομένων προσβάσιμη σε όλες τις δυνάμεις ασφαλείας.

Συνολικά, το 88% αυτών των ανθρώπων είναι σε τζιχαντιστικό κίνημα, το 8% ανήκει σε ακροδεξιά κινήματα και το 2% σε ακροαριστερά κινήματα.

«Η απειλή δεν μειώνεται: οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι η μέση απειλή που προέρχεται από άτομα που περιλαμβάνονται στην κοινή βάση δεδομένων έχει αυξηθεί ελαφρώς» εξήγησε ο Διευθυντής του Ocam, Γκερτ Βερκότερεν.    

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA