Μενού
mnimeio korea.jpg
Tο Μνημείο του Καταστατικού Τριών Σημείων για την Εθνική Επανένωση. | AP Photo/Jon Chol Jin
  • Α-
  • Α+

Ένα εμβληματικό μνημείο κατεδάφισαν στην Πιονγκγιάνγκ οι αρχές της Βόρεας Κορέας.

Πρόκειται για μια αψίδα που βρισκόταν μέχρι πρότινος στην πρωτεύουσα της χώρας, Πιονγκγιάνγκ και συμβόλιζε τον στόχο της συμφιλίωσης με τη Νότια Κορέα.

Να σημειωθεί ότι η κατεδάφιση έγινε με εντολή του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε τη Νότια Κορέα τον «κυριότερο εχθρό» της χώρας του.

Μάλιστα, ο ηγέτης της χώρας απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ενοποίησης με τη Νότια Κορέα.

Δορυφορικές εικόνες από την Πιονγκγιάνγκ έδειξαν σήμερα ότι το μνημείο, το οποίο ανεγέρθηκε έπειτα από μια διακορεατική σύνοδο κορυφής-ορόσημο το 2000, δεν βρίσκεται πλέον εκεί.

Η αποκάλυψη έγινε με δημοσίευμα του NK News, ενός διαδικτυακού ειδησεογραφικού μέσου που ασχολείται με τις εξελίξεις και τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Κορέα.

Να σημειωθεί ότι το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα ότι το μνημείο, γνωστό και ως Αψίδα της Επανένωσης, έχει κατεδαφιστεί.

Βόρεια Κορέα: Τι συμβόλιζε το μνημείο

Η αψίδα, γνωστή ως το Μνημείο του Καταστατικού Τριών Σημείων για την Εθνική Επανένωση, είχε ύψος 30 μέτρα και ήταν σύμβολο των τριών σημείων - αρχών, που ήταν η αυτοδυναμία, η ειρήνη και η εθνική συνεργασία, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε το μνημείο «έκτρωμα» σε μια ομιλία του στην Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση στις 15 Ιανουαρίου, όταν διέταξε να τροποποιηθεί το Σύνταγμα.

Τότε μάλιστα χαρακτήρισε τη Νότια Κορέα «πρωταρχικό, αμετάβλητο και κυριότερο εχθρό» της χώρας του.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην κατάργηση οργανισμών οι οποίοι εργάζονταν για τη μελλοντική επανένωση με τη Νότια Κορέα.

Βόρεια Κορέα: Ένταση στην περιοχή

Το τελευταίο διάστημα οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί στην κορεατική χερσόνησο, όπου διεξάγονται στρατιωτικές ασκήσεις από αμερικανικές και νοτιοκορεατικές στρατιωτικές δυνάμεις, ως «απάντηση» στις δοκιμές όπλων από την Πιονγκγιάνγκ.

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Κορέα διεμήνυσε πρόσφατα ότι είναι έτοιμη για έναν «πυρηνικό πόλεμο» με τους εχθρούς της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA