Μενού
kim.jpg
Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Κιμ Γιονγκ Ουν με την κόρη του. | Korean Central News Agency via AP
  • Α-
  • Α+

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έκλεισε τα 40 του χρόνια, σύμφωνα με το Associated Press, σήμερα Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί δημόσιος εορτασμός.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Βόρεια Κορέα υποδέχθηκε τη νέα χρονιά με μπαράζ κανονιοβολισμών στη θάλασσα και δέσμευση του Κιμ Γιονγκ Ουν να επεκτείνει το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2011, ο ίδιος είναι ο απόλυτος και αδιαμφισβήτητος ηγέτης της χώρας, όπως ακριβώς ο παππούς και ο πατέρας του.

Ωστόσο, τα γενέθλιά του δεν έχουν ακόμη γιορταστεί επίσημα, σε αντίθεση με τον πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ και τον παππού του Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Να σημειωθεί ότι τα γενέθλια των δύο παραπάνω, που έχουν φύγει πλέον από τη ζωή, είναι δύο από τις μεγαλύτερες γιορτές στη Βόρεια Κορέα. Είναι μέρες κατά τις οποίες σημειώνονται λαμπεροί εορτασμοί, τεράστιες στρατιωτικές παρελάσεις και εκδηλώσεις λατρείας.

Τη Δευτέρα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας δημοσίευσε ένα εκτενές άρθρο που εκθειάζει την καθοδήγηση του Κιμ και τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα που έγιναν στη χώρα την τελευταία δεκαετία.

Βόρεια Κορέα: Σε φάρμα ο Κιμ

Τονίστηκε επίσης ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφτηκε μια φάρμα με κοτόπουλα μαζί με την κόρη του την Κυριακή, ωστόσο δεν έγινε καμία αναφορά στα γενέθλιά του.

Τι συμβαίνει όμως και ο ίδιος δεν διοργανώνει λαμπερές τελετές για τα γενέθλιά του;

Ορισμένοι διεθνείς αναλυτές εικάζουν ότι ο Κιμ μπορεί να πιστεύει ότι είναι ακόμα σχετικά πολύ νέος ή χρειάζεται μεγαλύτερα επιτεύγματα για να διοργανώσει τόσο εξεζητημένους εορτασμούς γενεθλίων.

Άλλοι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η μη διοργάνωση δημόσιων γενεθλίων μπορεί να σχετίζεται με αδιευκρίνιστα σενάρια σχετικά με τη μητέρα του, τα οποία ανησυχούν τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η Κο Γιονγκ Χούι πιστεύεται ότι πέθανε στο Παρίσι το 2004 και γεννήθηκε στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Οι ρίζες της στην Ιαπωνία αποτελούν, σύμφωνα με αναλυτές, βασικό επιχείρημα των αντιφρονούντων στην Βόρεια Κορέα κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η επιδίωξη του ίδιου για ένα μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο έχει προκαλέσει κυρώσεις, οι οποίες μαζί με το κλείσιμο των συνόρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας πιστεύεται ότι έχουν πλήξει σοβαρά την εύθραυστη οικονομία της χώρας.

Βόρεια Κορέα: Ανεκπλήρωτη δέσμευση

Να σημειωθεί ότι ο Κιμ παραδέχτηκε κάποιες από τις αποτυχίες της πολιτικής του, καθώς η υπόσχεσή του ότι η Βόρεια Κορέα «δεν θα χρειαστεί ποτέ να σφίξει ξανά τη ζώνη της» παρέμεινε ανεκπλήρωτη.

«Δεν θέλει να μετατρέψει τον εαυτό του σε είδωλο, καθώς είναι ακόμη νέος και δεν έχει πετύχει πολλά», δήλωσε ο Χονγκ Μιν, αναλυτής στο Ινστιτούτο Εθνικής Ενοποίησης της Κορέας.

Ο Κιμ Γεόλ Σο, ειδικός στο Κορεατικό Ινστιτούτο Στρατιωτικών Υποθέσεων της Νότιας Κορέας, είπε ότι πιθανότατα θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι τα γενέθλιά του να γίνουν επίσημη αργία, επειδή τα ηλικιωμένα μέλη της άρχουσας ελίτ της χώρας εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι πολύ νέος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA