Μενού
Ο Ρίσι Σούνακ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός φεύγει από τη Ντάουνινγκ Στριτ | AP Photos / Kirsty Wigglesworth
  • Α-
  • Α+

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία μετά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως οι «Εργατικοί» βρίσκονται 20 μονάδες μπροστά στην εκτίμηση ψήφου, καθώς οι φήμες που έκαναν λόγο για πρόωρες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Σύμφωνα με το Sky News, αρκετοί κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον του Εξωτερικών, επιστρέφουν στη Βρετανία από τις πολιτικές τους υποχρεώσεις καθώς συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως έγινε γνωστό από πολιτικές πηγές στον Guardian, ο Ρίσι Σουνάκ θα προκηρύξει σήμερα το απόγευμα αιφνιδιαστικά πρόωρες εκλογές για τον Ιούλιο, με την επικρατέστερη ημερομηνία να είναι η 4η του μήνα.

Βρετανία: Η αρχική εκτίμηση Σούνακ για εκλογές

Οι Εργατικοί προηγούνται περίπου 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις και ο Στάρμερ, ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης, αναμένεται ευρέως να γίνει ο επόμενος Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Σουνάκ θα κάνει την ανακοίνωση μετά από μια ημέρα πυρετώδους κερδοσκοπίας στο Ουεστμίνστερ, που προκλήθηκε από σπάνια καλά οικονομικά νέα για την κυβέρνηση και μια ασυνήθιστα χρονικά προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με ανώτερους υπουργούς να αλλάζουν τα σχέδιά τους για να δώσουν το «παρών».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, είχε δηλώσει νωρίτερα, σήμερα (22/5), σύμφωνα με το Reuters, ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν ρωτήθηκε σχετικά με φήμες για πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι.

Ο Σουνάκ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και το δήλωσε ξανά όταν ρωτήθηκε για τις φήμες στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη. Ο Οκτώβριος ή ο Νοέμβριος είχε θεωρηθεί ως ο πιο πιθανός μήνας από τους πολιτικούς αναλυτές.

Βρετανία: Έτοιμοι οι «Εργατικοί» για τις εκλογές

Πριν από την ανακοίνωση του Σούνακ, εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος δήλωσε σχετικά: «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να πάμε όποτε ο πρωθυπουργός προκηρύξει εκλογές».

«Έχουμε μια πλήρως οργανωμένη και λειτουργική εκστρατεία έτοιμη να ξεκινήσει. Και πιστεύουμε ότι η χώρα "φωνάζει" για γενικές εκλογές, οπότε θα παροτρύνω τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε αυτές».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA