«Ο θάνατος του πάπα Φραγκίσκου πυροδοτεί αυτό που πολλοί βλέπουν ως μάχη για την ψυχή της καθολικής εκκλησίας, καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι όσοι θέλουν να συνεχίσουν τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις του εναντίον μιας μικρής αλλά ισχυρής ομάδας που σχεδιάζει να τις ανατρέψει», σημειώνει χαρακτηριστικά το CNN σε πρόσφατη ανάλυσή του.
Σε άρθρο με τίτλο «Οι καρδινάλιοι ετοιμάζονται να πολεμήσουν για τη μελλοντική κατεύθυνση της Καθολικής Εκκλησίας», το αμερικανικό Μέσο υπογραμμίζει ότι «ο Φραγκίσκος αναμόρφωσε δραματικά την ομάδα των ιερέων που σύντομα θα ψηφίσουν για τον διάδοχό του μπροστά από την τοιχογραφία του Μιχαήλ Άγγελου «Η Τελευταία Κρίση» στην Καπέλα Σιξτίνα».

Οργιάζουν οι συνωμοσιολόγοι με την τεράστια μελανιά στο πρόσωπο του Πάπα - Τι ισχύει;
Ο Φραγκίσκος προσπάθησε να διεθνοποιήσει το Κολλέγιο των Καρδιναλίων, καθώς έδωσε «κόκκινα καπέλα» σε μια σειρά από επισκόπους από χώρες που δεν είχαν εκπροσωπηθεί ποτέ από καρδινάλιο πριν, όπως η Τόνγκα, η Μιανμάρ, η Μογγολία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Αϊτή.

Σε αναζήτηση του συνεχιστή μετά τον θάνατο του πάπα Φραγκίσκου
Οι μεταρρυθμίσεις του έκαναν το σώμα πιο αντιπροσωπευτικό της παγκόσμιας καθολικής κοινότητας, ενώ οι καρδινάλιοι που επέλεξε, σε γενικές γραμμές, μοιράζονται το όραμά του για την Εκκλησία, σημειώνει το CNN.
«Όλα αυτά κάνουν πιο πιθανό ότι οι καρδινάλιοι θα επιλέξουν έναν πάπα που εκπροσωπεί τη συνέχεια με τον Φραγκίσκο», εκτιμά το ίδιο Μέσο.
Αλλά τα κονκλάβια μπορούν να προκαλέσουν εκπλήξεις και, παρά τις μεταρρυθμίσεις που έκανε ο Φραγκίσκος, υπάρχει μια μικρή, αλλά αποφασισμένη, μειοψηφία δυσαρεστημένη με τον πιο πρόσφατο παπισμό, που θα αναζητήσει τρόπους να αλλάξει πορεία, υπογραμμίζεται στην ίδια ανάλυση.
Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα συνεχίσει ο επόμενος Πάπας τη διαδικασία ανανέωσης και μεταρρύθμισης στην Καθολική εκκλησία, η οποία έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί μέχρι το 2028.
Η συζήτηση πιθανότατα θα φουντώσει μετά την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο, καθώς η προσοχή στρέφεται στη συνέχεια στο επερχόμενο κονκλάβιο - η ημερομηνία έναρξης του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ποιοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο
Σύμφωνα με το CNN, ο καρδινάλιος Blase Cupich του Σικάγο και ο καρδινάλιος Oswald Gracias, ο «συνταξιούχος» αρχιεπίσκοπος της Βομβάης θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία, όπως και ο καρδινάλιος Christophe Pierre, πρώην πρεσβευτής του Πάπα στις Ηνωμένες Πολιτείες ή ο καρδινάλιος Arthur Roche, Βρετανός αξιωματούχος του Βατικανού.
Επίσης, σημειώνεται ότι «υπάρχει ο καρδινάλιος της Ονδούρας Oscar Rodriguez Maradiaga, ο οποίος είναι εξαιρετικά έμπειρος, πολύγλωσσος και θα υποστηρίξει έναν υποψήφιο που είναι σύμφωνος με τις ποιμαντικές προτεραιότητες του Φραγκίσκου».
Ο καρδινάλιος Marc Ouellet, ο Καναδός προκαθήμενος που διηύθυνε για χρόνια το γραφείο του Βατικανού για το διορισμό επισκόπων, είναι επίσης μια προσωπικότητα που μπορεί να επηρεάσει τις διαδικασίες, όπως και ο Καρδινάλιος της Γκάνας Peter Turkson, ο οποίος διευθύνει την Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών, και ο Καρδινάλιος Timothy Dolan της Νέας Υόρκης.
Οι επικριτές του πάπα Φραγκίσκου
Μερικές από τις πιο επικριτικές φωνές προέρχονται από «συνταξιούχους» καρδινάλιους, όπως ο Τζόζεφ Ζεν από το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος υπήρξε ένθερμος επικριτής του Φραγκίσκου και της διπλωματικής προσέγγισης του Βατικανού με την Κίνα.

Υπάρχει επίσης ένας σημαντικός αριθμός καρδιναλίων που μπορεί να επιθυμούν να ακολουθήσουν τις μεταρρυθμίσεις του Φραγκίσκου, αλλά να το κάνουν με έναν Πάπα που είναι πιο προβλέψιμος και με λιγότερο «σοκ και δέος» του αείμνηστου ποντίφικα, γράφει το CNN
Το αμερικανικό Μέσο, υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του Φραγκίσκου, μια ομάδα καρδιναλίων έκανε το εξαιρετικά ασυνήθιστο βήμα να αμφισβητήσει δημόσια τον Πάπα για την απόφασή του να επιτρέψει την κοινωνία σε διαζευγμένους και ανθρώπους που παντρεύτηκαν για 2η και 3η φορά.
Σε δύο περιπτώσεις, δημοσιεύθηκαν υπομνήματα από ανώνυμους καρδινάλιους που επέκριναν έντονα τον Φραγκίσκο.
Οι εκτιμήσεις του CNN
«Φαίνεται πιθανό ότι όποιος επιλεγεί ως Πάπας θα αναμένεται από τους Καθολικούς σε όλο τον κόσμο να συνεχίσει με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε ο Φραγκίσκος και να προσπαθήσει να συνεχίσει να θεσμοποιεί τις αλλαγές», εκτιμά το CNN.
Ωστόσο, στην ίδια ανάλυση επισημαίνεται: «Μην υποτιμάτε την αποφασιστικότητα όσων αναζητούν οποιονδήποτε τρόπο για να πατήσουν φρένο στο έργο του Φραγκίσκου».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.