Μενού
ζελεσνκι
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι | AP - Evgeniy Maloletka
  • Α-
  • Α+

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θεωρεί ότι η πρόταση εκεχειρίας των 30 ημερών που έχουν κάνει οι ΗΠΑ, είναι μία καλή ευκαιρία για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία αν και πιστεύει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα προσπαθήσει να μετατρέψει τις συνομιλίες σε ατελείωτες συζητήσεις με τελικό στόχο να καταρρεύσει η διπλωματία και να συνεχιστούν οι εχθροπραξίες.

Υπενθυμίζεται, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η Μόσχα έχει υπογραμμίσει ότι μπορεί να συμφωνήσει μόνο εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένοι όροι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, σε ανάρτησή του στο «X», προέτρεψε τις ΗΠΑ και τους άλλους συμμάχους της Ουκρανίας να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία και τονίζει πως «ο Πούτιν δεν θα βάλει μόνος του τέλος στον πόλεμο. Αλλά η δύναμη της Αμερικής είναι αρκετή ώστε αυτό να συμβεί».

«Πιστεύουμε ότι είναι ευθύνη των εταίρων μας να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να σταματήσει τον πόλεμο, όχι να ψάχνει λόγους για να συνεχίζεται για εβδομάδες, μήνες, χρόνια αλλά για να τον τερματίσει», γράφει ο Ζελένσκι.

Επιπλέον δηλώνει πως «η πλευρά των ΗΠΑ πρότεινε να ξεκινήσουμε με μία άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.

Στη συνέχεια, κατά την περίοδο της "σιωπής", θα μπορούσαμε να ετοιμάσουμε ένα αξιόπιστο σχέδιο ειρήνης, να το βάλουμε στο τραπέζι, να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες και να το εφαρμόσουμε. Είμαστε έτοιμοι».

Σε άλλο σημείο δηλώνει ότι χρειάζονται «δυνατά βήματα. Πρέπει να ασκηθεί ισχυρή πίεση στον μοναδικό που θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος. Αυτό σημαίνει "ειρήνη μέσω ισχύος"».

Strong steps are needed. Strong pressure must be applied to the only one who wants to continue this war. This is what ‘peace through strength’ means.

Ζελένσκι: «Οι στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικές για την Ουκρανία»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε επίσης σήμερα (14/03) ότι η εκεχειρία με τη Ρωσία θα μπορούσε να επιτηρείται με τη βοήθεια των ΗΠΑ, μέσω δορυφόρων και παροχής πληροφοριών.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ουκρανία χρειάζεται αντιαεροπορική κάλυψη σε ποσοστό 100%, ως μέτρο αποτροπής, σε μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το ζήτημα της κατοχής των ουκρανικών εδαφών συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε η ουκρανική αντιπροσωπεία με τους Αμερικανούς στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά για την επίλυσή του θα χρειαστεί ένας «δύσκολος διάλογος», όπως τον αποκάλεσε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Κουρσκ, παραδέχτηκε ότι είναι «πολύ δύσκολη» για τους Ουκρανούς στρατιώτες που έχουν ακόμη υπό τον έλεγχό τους ένα μικρό μέρος αυτής της ρωσικής περιοχής. Ο ουκρανικός στρατός έχει διαψεύσει πάντως ότι οι δυνάμεις του κινδυνεύουν να περικυκλωθούν.

«Η κατάσταση στην περιοχή του Κουρσκ είναι προφανώς πολύ δύσκολη» είπε ο Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι ο στρατός «πέτυχε τους στόχους του» στην επιχείρηση αυτή. Αντιθέτως, η κατάσταση στο μέτωπο του Ποκρόφσκ, στην ανατολική Ουκρανία, έχει σταθεροποιηθεί, πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε εξάλλου ότι διατηρεί «φυσιολογικές» σχέσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη θυελλώδη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Οι στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικές για την Ουκρανία (…) Χρειαζόμαστε φυσιολογικές και αποτελεσματικές σχέσεις», είπε.

Πούτιν: «Η Μόσχα θα εγγυηθεί την ασφάλεια των Ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στο Κουρσκ»

Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα εγγυηθεί την ασφάλεια των Ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στην περιοχή του Κουρσκ, εφόσον παραδοθούν.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, ο Πούτιν τόνισε ότι οι ουκρανικές αρχές πρέπει να δώσουν εντολή στους στρατιώτες τους να καταθέσουν τα όπλα τους.

Ρούμπιο: «Μπορούμε να είμαστε προσεκτικά αισιόδοξοι»

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει η Telegraph, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο δηλώνει ότι ακόμα δεν είναι σαφές το εάν τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία κινούνται με στόχο την ειρήνη.

«Το ερώτημα δεν είναι πόσος χρόνος θα περάσει μέχρι να επιτευχθεί η ειρήνη, αλλά αν όντως κινούμαστε προς μία εκεχειρία ή αν πρόκειται για μία τακτική καθυστέρησης. Θα ξέρουμε αργά ή γρήγροα. Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο αλλά θα φτάσουμε εκεί».

Επιπλέον, ο Ρούμπιο τονίζει ότι «είμαστε κάποια βήματα πιο κοντά στο να λήξει ο πόλεμος. Ήταν μία καλή εβδομάδα αλλά χρειάζεται να γίνει κι άλλη πρόοδος.»

Μάλιστα, μετά τη συνάντηση Πούτιν με τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, ο Ρούμπιο είπε «μπορούμε να είμαστε προσεκτικά αισιόδοξοι. Η κατάσταση όμως παραμένει δύσκολη και περίπλοκη».

Τραμπ: «Υπάρχουν καλές πιθανότητες να τελειώσει ο πόλεμος»

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, να «χαρίσει τη ζωή» σε «χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες» στην πρώτη γραμμή του πολέμου, σε ανάρτηση που έκανε σήμερα στην πλατφόρμα του Truth Social, με αναφορές ωστόσο που προκάλεσαν σύγχυση.

«Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες είναι πλήρως περικυκλωμένοι από τον ρωσικό στρατό, βρίσκονται σε ευάλωτη και πολύ δύσκολη θέση. Έχω προτρέψει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να τους χαρίσει τη ζωή», είπε.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτός ο τρομερός και αιματηρός πόλεμος να τελειώσει επιτέλους», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης σε «πολύ καλές και παραγωγικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν χθες (Πέμπτη)».

Η ανάρτησή του όμως προκάλεσε σύγχυση για αν οι δύο αρχηγοί κρατών επικοινώνησαν απευθείας τηλεφωνικά ή μέσω απεσταλμένων.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ δεν συνομίλησε ο ίδιος με τον Πούτιν, αλλά ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ.

Σε ό,τι αφορά τα σχόλια περί περικύκλωσης των ουκρανικών στρατευμάτων από τον ρωσικό στρατό στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ουκρανικό γενικό επιτελείο τα απέρριψε ως ψευδή και είπε ότι δεν υφίσταται τέτοια απειλή καθώς οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αποσυρθεί σε πιο «ευνοϊκές» αμυντικές θέσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA