Μενού
Η Έμιλι Χάντ μαζί με τον πατέρα της, Τόμας
Η Έμιλι Χάντ μαζί με τον πατέρα της, Τόμας | The Israeli Army via AP
  • Α-
  • Α+

Ο πατέρας της Έμιλι Χαντ, της 9χρονης που είχε καταγραφεί ως νεκρή αλλά αργότερα αποκαλύφθηκε πως είναι όμηρος της Χαμάς, μίλησε για το πώς επιβίωσε το παιδί στα χέρια της οργάνωσης, μέρες μετά την απελευθέρωσή της. 

Η Έμιλι χρειάστηκε να τρέξει από σπίτι σε σπίτι, με τους μαχητές της Χαμάς να την αναγκάζουν να είναι σε συνεχή κίνηση καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν επιθέσεις στη Γάζα, είπε ο Τόμας Χαντ στο CNN. 

«Είναι τρομακτικό. Να σε τραβολογάνε, σπρώχνουν... πιθανώς ενώ έπεφταν πυροβολισμοί» παρατήρησε. 

Αυτή είναι μία από τις λίγες λεπτομέρειες που έχει μοιραστεί το παιδί με την οικογένειά της σχετικά με την κράτησή της για περισσότερες από 50 μέρες σε ένα μέρος που αποκαλεί «το κουτί». 

«Συνέρχεται σιγά σιγά» σημείωσε ο πατέρας της. «Θα μάθουμε τι πραγματικά πέρασε όταν μας ανοιχτεί. Θέλω να ξέρω μερικά πράγματα, αλλά πρέπει να την αφήσουμε να μας μιλήσει όταν είναι έτοιμη». 

Η Έμιλι έκλεισε τα 9, ενώ ήταν υπό καθεστώς ομηρίας, και κρατούνταν μαζί με τη φίλη της Χίλα Ρότεμ Σοσάνι και τη μητέρα αυτής, Ράγια, καθώς απήχθησαν από το σπίτι τους. Και οι τρεις αφέθηκαν ελεύθερες το περασμένο Σάββατο.

Η Ράγια φρόντισε την 9χρονη σαν να ήταν δικό της παιδί, δήλωσε ο Χαντ, ο οποίος χαρακτήρισε «πράξη βίας» την προσπάθεια της Χαμάς να χωρίσει τη μητέρα από τις δύο μικρές κατά την απελευθέρωσή τους. 

Από τον θάνατο, στην ομηρία, στην ελπίδα

Η Έμιλι είχε πάει επίσκεψη στο φιλικό σπίτι, όταν η Χαμάς εισέβαλε στο κιμπούτς Μπέερι. Ο πατέρας ήταν εγκλωβισμένος στο σπίτι τους για ώρες και δεν μπορούσε να πάει στην κόρη του. 

Δύο μέρες μετά την εισβολή, οι επικεφαλής του κιμπούτς τον ενημέρωσαν πως είχαν δει το πτώμα της μικρής. «Είπαν: "Βρήκαμε την Έμιλι. Είναι νεκρή". και εγώ είπα: "Ναι, ναι" και χαμογέλασα γιατί ήταν τα καλύτερα νέα που θα μπορούσα να ακούσω, δεδομένων των πιθανοτήτων που γνώριζα. Ο θάνατος ήταν ευλογία, απόλυτη ευλογία» εξομολογήθηκε ο πατέρας στο αμερικανικό δίκτυο. 

Αλλά, σχεδόν έναν μήνα αργότερα, οι Ισραηλινός στρατός τον ενημέρωσε πως είναι «εξαιρετικά πιθανό» η 8χρονη, τότε, να είναι στα χέρια της Χαμάς. Το πτώμα της δεν είχε βρεθεί στο κιμπούτς και όλα τα στοιχειά συνηγορούσαν στο ότι είναι όμηρος. 

Σταμάτησε να θρηνεί το παιδί του και άρχισε να ανησυχεί για την τύχη του. «Το άγνωστο είναι απαίσιο. Η αναμονή είναι απαίσια». 

Οι πανηγυρισμοί με Μπιγιόνσε

Οκτώ εβδομάδες από τη μέρα που την είχε δει τελευταία φορά, ο Χαντ ενημερώθηκε πως η Έμιλι είναι μεταξύ των 17 ατόμων που θα απελευθερώνονταν το Σάββατο (25/1). 

Προσπάθησε να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του, καθώς έφτανε στη βάση όπου θα μεταφέρονταν οι όμηροι. Περίμενε πολλές ώρες, πριν μάθει ότι είναι με τον Ερυθρό Σταυρό. «Ξαφνικά, άνοιξε η πόρτα και απλά έτρεξε. Ήταν πανέμορφο, όπως το φαντάστηκα, να τρέχουμε μαζί».

«Ίσως τη ζούληξα πολύ δυνατά» σχολίασε, σχετικά με το βίντεο της επανένωσής τους. 

«Μόνο όταν απομακρύνθηκε, μπόρεσα να δω ότι το πρόσωπό της ήταν αδυνατισμένο, ενώ πριν ήταν παχουλό, κοριτσίστικο, ένα νεαρό παιδικό πρόσωπο». 

Όπως και οι άλλοι όμηροι, η Έμιλι είχε χάσει αρκετό βάρος και ήταν πολύ χλωμή. Ο πατέρας αναστατώθηκε όταν του μίλησε. «Το πιο σοκαριστικό, ανησυχητικό μέρος της συνάντησής μας ήταν ότι ψιθύριζε, δεν μπορούσες να την ακούσεις. Έβαλα το αυτί μου στο στόμα της. Ήταν σαν να μην ήθελε να κάνει κανέναν θόρυβο». 

Η φωτογραφία που έδωσαν οι ισραηλινοί στη δημοσιότητα, αποτελεί μόνο μία μικρή απόδειξη της κατάστασής της. «Μπορούσες να δεις τον τρόμο στα παγωμένα μάτια της». 

Είδε ένα δείγμα του παιδιού που ήξερε όταν της έδωσε το κινητό του. «Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να βάλει ένα τραγούδι της Μπιγιόνσε» και άρχισε να γελάει ξανά. 

Ο Χαντ είχε πάρει μαζί του τον σκύλο τους, για να υποδεχθεί με όλη την αγάπη που της αξίζει, με τη μικρή όμως να κατηγορεί το κατοικίδιο γιατί δεν πήγε να τη σώσει. 

Όταν τη ρώτησε πόσο καιρό πίστευε ότι ήταν μακριά από το σπίτι, η απάντησή της, τον τρόμαξε: «έναν χρόνο».

Πώς ζούσαν οι όμηροι

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι όμηροι λάμβαναν αρκετό φαγητό για να επιβιώσουν και τους έδιναν νερό. «Είχαν πάντα πρωινό, μερικές φορές μεσημεριανό και ίσως κάτι το απόγευμα». 

Ήταν τόσο πεινασμένοι, που έτρωγε σκέτο ψωμί με ελαιόλαδο. Είπε στον πατέρα της πως «κανείς δεν μας χτύπησε». Τα παιδιά δεν έπρεπε να βγάζουν άχνα, ενώ τους άφηναν να ζωγραφίζουν ή να παίζουν χαρτιά.

Η Έμιλι έχασε τη μαμά της σε ηλικία 2 ετών από καρκίνο και μετά τη μεγάλη της περιπέτεια, ο πατέρας της έπρεπε να την ενημερώσει πως σκοτώθηκε η δεύτερη μητέρα της, η σύζυγός του. «Ήταν πολύ δύσκολο. Της το είπαμε και τα μάτια της έλαμψαν και πήρε μία βαθιά ανάσα». 

Πλέον, επιχειρεί να επιστρέψει στη ζωή της, αλλά αδυνατεί να κοιμηθεί. «Χθες το βράδυ έκλαιγε μέχρι να γίνει το πρόσωπό της κατακόκκινο, δεν μπορούσε να σταματήσει. Δεν ήθελε να την ηρεμήσουμε. Κρύφτηκε κάτω από το σκέπασμα και έκλαιγε μόνη». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA