Μενού
Το ιστορικό κέντρο της Eureka
Το ιστορικό κέντρο της Eureka | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Τα ελληνικά τοπωνύμια έχουν εμπνεύσει κάμποσες τοποθεσίες ανά τον κόσμο, όπως οι διάσπαρτες Αλεξάνδρειες και η γνωστή Athens στη Τζώρτζια των ΗΠΑ. Μία ακόμα πόλη όμως των Ηνωμένων Πολιτειών εμπνεύστηκε την ονομασία της από τον διασημότερο ίσως εφευρέτη της αρχαίας Ελλάδας, τον Αρχιμήδη.

Πρόκειται για τη Eureka (Εύρηκα), μια πόλη και η έδρα της κομητείας της κομητείας Humboldt, που βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Καλιφόρνια. Είναι η μεγαλύτερη παραλιακή πόλη μεταξύ του Σαν Φρανσίσκο και του Πόρτλαντ, και η δυτικότερη πόλη με περισσότερους από 25.000 κατοίκους στις 48 συνεχόμενες πολιτείες.

To γνωστό «εύρηκα» ως όνομά της πάντως δεν έχει να κάνει με την ανακάλυψη της αρχής της άνωσης, αλλά με την περίοδο της κατάκτησης της αμερικανικής Δύσης.

Πότε «βαφτίστηκε» από τον Αρχιμήδη

Μετά τον πρωταρχικό «πυρετό του χρυσού» στην Καλιφόρνια, ο κόλπος Humboldt εγκαθιδρύθηκε με την πρόθεση να παρέχει μια βολική εναλλακτική λύση στη μακρά χερσαία διαδρομή από το Σακραμέντο για να τροφοδοτήσει τους ανθρακωρύχους στους ποταμούς Trinity, Klamath και Salmon όπου είχαν ανακαλυφθεί νέα κοιτάσματα.

Λόγω λοιπόν της ιστορίας της πόλης ως αγκυροβόλι για χρυσοθήρες, η φράση «εύρηκα», ή αλλιώς «το βρήκα», συνδέθηκε με τις ενθουσιώδεις κραυγές που έβγαζαν οι τυχοδιώκτες κάθε φορά που έβρισκαν μία άφθονη φλέβα χρυσού, και έμεινε έτσι το όνομα.

Από νωρίς, η οικονομία της πόλης βασίστηκε στην ξυλεία, την αλιεία και την παροχή χρυσού στην ενδοχώρα. Οι εξορύξεις μειώθηκαν γρήγορα τα πρώτα χρόνια, και οι δραστηριότητες ξυλείας και αλιείας υποχώρησαν επίσης, ειδικά στις τελευταίες δεκαετίες του εικοστού αιώνα. Σήμερα, οι κύριες βιομηχανίες είναι ο τουρισμός, η ξυλεία (σε αξία) και η υγειονομική περίθαλψη και οι υπηρεσίες (σε αριθμό θέσεων εργασίας).

Δείτε επίσης:

Πέθανε ο διάσημος ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Ευδοκία Τσαγκλή στο Reader: «Ποτέ δεν είχα έναν τόσο ιερό στόχο και αυτό µου δίνει δύναµη»

Της έλεγαν ότι ο πατέρας της είναι νεκρός και ο αδερφός της ζούσε μόλις 40 λεπτά μακριά

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA