Μενού
Μισέλ Μπαρνιέ Γαλλία
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ | AP Photo/Michel Euler
  • Α-
  • Α+

Με το γνώριμο πλέον «φάντασμα» της ακυβερνησίας βρίσκεται η Γαλλία, καθώς ο πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, μετέβη στο στο Μέγαρο των Ηλυσίων για να παραδώσει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες σήμερα στις 20:00 (τοπική ώρα).

Μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση για την πρόταση μομφής που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης «ο πρωθυπουργός οφείλει να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», όπως προβλέπει το άρθρο 50 του Συντάγματος, σημειώνει η Liberation.

«Καμπανάκι» από τον οίκο Moody's για τη Γαλλία

Για τον οίκο Moody's, η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ «μειώνει την πιθανότητα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών». Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη «μειώνει την πιθανότητα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών» στη Γαλλία και «επιδεινώνει το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας».

«Το γεγονός αυτό είναι αρνητικό για την πιστοληπτική ικανότητα», δηλαδή την αξιολόγηση της χώρας, ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης, την ώρα που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης δέχεται επικρίσεις από τις Βρυξέλλες για το υπερβολικό έλλειμμά της.

Ο οίκος Moody's, όπως και ο Fitch πριν από δύο εβδομάδες, αποφάσισε να διατηρήσει την αξιολόγηση της Γαλλίας στο Αa2, αλλά με «αρνητικές προοπτικές», αντί για «σταθερές» όπως προηγουμένως. Με άλλα λόγια, η Moody's εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει το χρέος της Γαλλίας στο μέλλον.

Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που μια από τις πιο εύθραυστες κυβερνήσεις που γνώρισε ποτέ η Γαλλία αναζητά 60 δισ. ευρώ για να μειώσει το έλλειμμά της και να αποπληρώσει ένα κολοσσιαίο χρέος άνω των 3.200 δισ. ευρώ. Η υποβάθμιση της Moody's κινδυνεύει να ανεβάσει τα επιτόκια με τα οποία η Γαλλία αναχρηματοδοτείται εκδίδοντας ομόλογα στις διεθνείς αγορές.

Η ανακοίνωση της αξιολόγησης της Moody's έγινε εν μέσω της συνεδρίασης για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ο υπουργός Προϋπολογισμού έσπευσε να υπερασπιστεί την πολιτική του.

«Η αξιολόγηση της Γαλλίας είναι σε αρνητική προοπτική επειδή χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν θα λύσουμε τα προβλήματα των δημόσιων οικονομικών αν δεν επιλύσουμε την ισορροπία της κοινωνικής παραγωγής στη χώρα μας, ξεκινώντας από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος», δήλωσε ο Λοράν Σεν Μαρτέν.

«Το έλλειμμα των συντάξεων είναι 3%», ανταπάντησε ο βουλευτής του LFI Eric Coquerel. «Το έλλειμμα που δημιουργήσατε οφείλεται στα φορολογικά δώρα που δόθηκαν στους πλουσιότερους».

Το έλλειμμα του 5% «απίθανο»

Για τη Moody's αυτή η αρνητική προοπτική αντανακλά το γεγονός ότι θεωρεί «απίθανο» να καταφέρει η κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ, δεδομένης της κλίμακας της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσπάθειας.

«Η δημοσιονομική επιδείνωση που έχουμε ήδη δει υπερβαίνει τις προσδοκίες μας και έρχεται σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις χωρών με παρόμοια αξιολόγηση, οι οποίες τείνουν να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους στην τρέχουσα συγκυρία».

Ο οργανισμός κάνει επίσης λόγο για «ένα πολιτικό και θεσμικό περιβάλλον που δεν ευνοεί τη δημιουργία συνασπισμού γύρω από μέτρα πολιτικής που θα μπορούσαν να βελτιώσουν βιώσιμα το δημοσιονομικό ισοζύγιο» και «ασθενέστερη δημοσιονομική διαχείριση» από ό,τι αναμενόταν.

Ο Fitch είχε ήδη αποφασίσει στις 11 Οκτωβρίου να διατηρήσει την αξιολόγηση της Γαλλίας στο «AA-» με «αρνητικές προοπτικές», έναντι «σταθερών προοπτικών» προηγουμένως. Η αξιολόγηση από τον τρίτο μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης στον κόσμο, τον Standard & Poor's, αναμένεται τον επόμενο μήνα.

«Είμαστε από τις πιο απομονωμένες χώρες στην Ευρώπη όσον αφορά το έλλειμμα και το χρέος»

Το γαλλικό χρέος εξακολουθεί να προσελκύει επενδυτές, αλλά τα επιτόκιά του έχουν πλέον αυξηθεί σε σχέση με εκείνα χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οποίες φημολογείται ότι είναι πιο επικίνδυνες.

«Είμαστε σήμερα μία από τις πιο απομονωμένες χώρες στην Ευρώπη όσον αφορά το έλλειμμα και το χρέος» και «οι Ευρωπαίοι εταίροι μας μάς παρακολουθούν», παραδέχτηκε ο Αντουάν Αρμάν, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, στο τηλεοπτικό κανάλι TF1 την Τρίτη.

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ προβλέπει εξοικονόμηση 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 40 δισεκατομμυρίων ευρώ σε περικοπές δαπανών και 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αυξήσεις φόρων.

Στόχος της κυβέρνησης ήταν να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα από το 6,1% του ΑΕΠ το 2024 στο 5% το 2025 και να το επαναφέρει σε ευθυγράμμιση με τους ευρωπαϊκούς στόχους έως το 2029, στο 2,8%.

Προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα φθάσει στο 1,1% το 2025, όπως και φέτος, τιμωρημένη από τα μέτρα ανάκαμψης, και ότι το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται, πλησιάζοντας το 115% του ΑΕΠ, σχεδόν διπλάσιο από το ανώτατο όριο του 60% που έχουν ορίσει οι Βρυξέλλες.

Το (ΔΝΤ) προειδοποίησε την Τετάρτη για τον κίνδυνο μεγάλου εκτροχιασμού χωρίς πρόσθετες προσπάθειες: το έλλειμμα θα φθάσει τότε στο 5,9% του επόμενου έτους και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο το 2029, με το χρέος να κορυφώνεται στο 124,1% του ΑΕΠ μέχρι τότε.

Ο οίκος S&P αναμένεται να γνωμοδοτήσει στις 29 Νοεμβρίου. Είχε ήδη υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Γαλλίας από «AA» σε «AA-» τον περασμένο Μάιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA