Μενού
ασαντ ρωσια πουτιν
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ δίπλα στον Βλαντίμρ Πούτιν | AP
  • Α-
  • Α+

Τα διεθνή μέσα διατυμπανίζουν πως ο έκπτωτος πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ και η οικογένειά του βρήκαν άσυλο για «ανθρωπιστικούς λόγους» στη Μόσχα, με βάση ρωσικά ενημερωτικά δίκτυα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χρωστούσε τουλάχιστον αυτό σε έναν από τους πιο κοντινούς συμμάχους του στη Συρία, αλλά τώρα που τον «σπίτωσε», χρειάζεται και έναν δίαυλο επικοινωνίας με το καθεστώς των ανταρτών, παρατηρεί το BBC

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αλλαγές στο «λεξιλόγιο» του Κρεμλίνου, τώρα που είναι επιτακτικός ο διάλογος με τη νέα ηγεσία της Συρίας, αν δεν θέλουν βέβαια να παραιτηθούν της βαριάς επένδυσής τους στην περιοχή.

Τότε τρομοκράτες, τώρα «αντίσταση» στον Άσαντ

Η μεγάλη ανησυχία της Ρωσίας είναι η τύχη των δύο στρατιωτικών βάσεων της, της αεροπορικής βάσης Hmeimim και μιας ναυτικής εγκατάστασης στο Tartus, και οι δύο παράκτια «λιμάνια» ύψιστης σημασίας προς τη Μεσόγειο.

Παρόλο που η Μόσχα είχε υποστηρίξει τον Μπασάρ αλ Άσαντ για εννέα χρόνια και του έστειλε στρατιωτική βοήθεια για να τον στηρίξει και να τον κρατήσει στην εξουσία, τώρα που ανατράπηκε, η Ρωσία προσπαθεί να βρει διάλογο με τη νέα ηγεσία στη Συρία.

Τονίζει τώρα, αν και όψιμα, ότι σε όλη τη διάρκεια επιθυμούσε μια πολιτική διευθέτηση αυτής της κρίσης.

ασαντ πουτιν ρωσια
Μπασάρ αλ Άσαντ και Βλαντίμιρ Πούτιν σε εκκλησία της Δαμασκού // 07/01/2020 | AP - Alexei Druzhinin

«Ελπίζουμε ότι ο συριακός διάλογος θα συνεχιστεί προς το συμφέρον του συριακού λαού και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Συρίας», αναφέρει πηγή του Κρεμλίνου.

Μέχρι πολύ πρόσφατα, τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρονταν στους ισλαμιστές αντάρτες ως «τρομοκράτες». Αυτή η λέξη έχει διαγραφεί από το ρεπορτάζ των τελευταίων ωρών, και αρχίζουν να έχουν πέραση οι όροι «ένοπλη αντιπολίτευση» ή «αντιπολίτευση».

Και τώρα τι θα γίνει με τον Άσαντ;

Όπως προαναφέρθηκε, ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε άσυλο προς την οικογένεια Άσαντ για «ανθρωπιστικούς λόγους», λέγοντας έμμεσα πως δεν θα ήταν απαραίτητο να γίνει βορά για όσους εξόργισε όλα αυτά τα χρόνια.

Επικαλούμενο πηγή στο Κρεμλίνο, το ρωσικό μέσο TASS ανέφερε επί λέξει: «Ο Άσαντ και τα μέλη της οικογένειάς του έφτασαν στη ΜόσχαΗ Ρωσία τους χορήγησε άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους».

Όσο για τους Ρώσους ομογενείς στη Συρία, αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκεί περίπου 7.500 στρατιωτικοί, οι περισσότεροι από τους οποίους στρατοπεδεύουν σε βασικές ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Tartus και τη Latakia.

ρωσικη βαση συρια
Η Ρωσική αεροπορική βάση Χεμεϊμίμ στη Συρία | AP

Το μέλλον των στρατιωτικών βάσεων είναι λιγότερο αβέβαιο. Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, που μελετήθηκαν από το BBC Russian, τα περισσότερα πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αναχώρησαν από τη ναυτική βάση Tartus στις 3 Δεκεμβρίου.

Τα μαχητικά αεροσκάφη στη Latakia, από την άλλη, παρέμειναν στο αεροδρόμιο. Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες ενδείξεις ότι η εκκένωση των πρώτων αεροπλάνων και του προσωπικού από τη βάση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει αύριο.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA