Μενού
tourkia souidia.jpg
Ο προέδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ερντογάν, με τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Σουηδό πρωθυπουργό, Ουλφ Κρίστερσον. | AP
  • Α-
  • Α+

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα (23/01) το βράδυ την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Άγκυρα και Στοκχόλμη, που διήρκεσαν περίπου 20 μήνες.

Η υποψηφιότητα της Σουηδίας, που πλέον χρειάζεται μόνο το πράσινο φως της Ουγγαρίας, εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία.

«Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», σχολίασε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

Μέσω ανάρτησής του στο Twitter, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Υπέρ ψήφισαν 287 βουλευτές, κατά 55 και 4 λευκό σε σύνολο 600 μελών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Μετά την έγκρισή του από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης το πρωτόκολλο πρέπει να λάβει και την τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Ένταξη Σουηδίας: Υπέρ ο Μπαχτσελί

Νωρίτερα, την Τρίτη, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστiκής Δράσης (ΜΗΡ) και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είχε δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης.

Υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τάχθηκε και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό ΛαΪκό Κόμμα (CHP).

Κατά τη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης, το ισλαμιστικό Κόμμα Ευτυχίας και το δεξιό εθνικιστικό Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) της πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μεράλ Ακσενέρ, έκαναν γνωστό ότι θα καταψηφίσουν το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας.

Ένταξη Σουηδίας: Το πρώτο βήμα

Είχε προηγηθεί στις 26 Δεκεμβρίου η υπερψήφιση, από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, του ενταξιακού πρωτοκόλλου για τη Σουηδία, την οποία «χαιρέτισε» ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία και η Ουγγαρία ήταν τα δύο τελευταία μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είχαν επικυρώσει ακόμη την ένταξη της Σουηδίας.

«Βασίζομαι στο ότι αυτές οι δύο χώρες θα ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τις διαδικασίες επικύρωσης», ένα γεγονός που «θα καταστήσει πιο ισχυρό το ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ στην ανακοίνωσή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης είχαν ψηφίσει υπέρ.

Κατά είχε ψηφίσει το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) της Μεράλ Ακσενέρ, ενώ το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) απείχε της ψηφοφορίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA