Μενού
gaza
Βομβαρδισμός στη Γάζα | AP Photo
  • Α-
  • Α+

Η Χαμάς απέρριψε την τελευταία ισραηλινή πρόταση κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε στις συνομιλίες του Καΐρου, σύμφωνα με ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της, ο Άλι Μπαράκα, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Νωρίτερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, άλλος αξιωματούχος είπε στο ίδιο πρακτορείο ότι δεν επιτεύχθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, πηγή στην παλαιστινιακή οργάνωση, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Χαμάς εξετάζει μια πρόταση εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας σε τρία στάδια, το πρώτο εκ των οποίων προβλέπει κατάπαυση του πυρός για διάστημα έξι εβδομάδων.

Αυτή η πρώτη φάση προβλέπει επίσης την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 800-900 Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Σύμφωνα με την πηγή αυτήν, προβλέπεται εξάλλου η είσοδος στον θύλακα 400-500 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια σε καθημερινή βάση και η επιστροφή των κατοίκων της βόρειας Λωρίδας της Γάζας, που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο, στις εστίες τους.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας έκρινε σήμερα ότι είναι «η κατάλληλη στιγμή» για την επίτευξη εκεχειρίας με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Θα υπάρξουν δύσκολες αποφάσεις, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα για να φέρουμε πίσω τους ομήρους πριν επιστρέψουμε στη μάχη. Είμαστε στην κατάλληλη στιγμή» για να το πράξουμε, δήλωσε ο Γιόαβ Γκάλαντ ενώπιον των νεοσυλλέκτων.

Σύμφωνα με τον Γιόαβ Γκάλαντ, το Ισραήλ βρίσκεται «σε θέση ισχύος» για να διαπραγματευτεί μετά το σφυροκόπημα επί έξι μήνες της Λωρίδας της Γάζας και την καταστροφή μεγάλου μέρους του οπλοστασίου και των δυνάμεων της Χαμάς.

«Οι επιχειρησιακές συνθήκες που δημιούργησε ο ισραηλινός στρατός ασκώντας συνεχή πίεση επί της Χαμάς και η θέση ισχύος στην οποία βρισκόμαστε μετά την εκστρατεία αυτή, μάς προσφέρουν ευελιξία και ελευθερία δράσης», δήλωσε.

Ο Γκάλαντ είχε προειδοποιήσει επίσης την Κυριακή (07/04) πως παρά το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός απέσυρε τις μάχιμες στρατιωτικές του δυνάμεις από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και από την περιοχή της Χαν Γιούνις όπου δηλώνει ότι εκπλήρωσε τους στρατιωτικούς του στόχους, προετοιμάζεται για επίθεση στην πόλη της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Γαζαίοι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA