Είναι η θλιβερή πραγματικότητα, αλλά στον απόηχο των άμεσων συνομιλιών ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, στο «ουδέτερο» έδαφος της Κωνσταντινούπολης, βρίσκουμε τη Μόσχα καταχαρή.
Χαρακτηριστικά του πόσο θνησιγενής ήταν η πρωτοβουλία, ο χρόνος των διαπραγματεύσεων, που δεν κράτησαν ούτε ένα δίωρο. Υπήρξαν βέβαια, μέτριες εκχωρήσεις στη διάρκειά τους.

«Εκρηκτικό» το κλίμα στην Τουρκία: «Η Ρωσία απειλεί με αιώνιο πόλεμο» υποστηρίζει το Κίεβο
Όλες όμως ευνοούν τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν περισσότερο απ' ό,τι την πολύπαθη Ουκρανία, και θα εξηγήσουμε παρακάτω τους σχετικούς λόγους.
Όσα συμφωνήθηκαν με τη Ρωσία
Ρωσία και η Ουκρανία, στις σημερινές πρώτες απευθείας συνομιλίες τους μετά από τρία χρόνια, βρήκαν κοινό έδαφος στα εξής:
- Σε μια ανταλλαγή μεγάλης κλίμακας 1000 αιχμαλώτων, αν και δεν έχουν δοθεί περαιτέρω στοιχεία στην δημοσιότητα.
- Να ανταλλάξουν ιδέες για μια πιθανή εκεχειρία και για ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο.
- Μια πιθανή συνάντηση κορυφής μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν το οποίο είναι και το πλέον ζητούμενο.
Όπως δήλωσε ειδικότερα ο επικεφαλής της ρωσικής αποστολής, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, οι δύο πλευρές θέλουν να «παρουσιάσουν το όραμά τους για μια πιθανή μελλοντική κατάπαυση του πυρός», και ότι η Ρωσία έλαβε υπόψη το αίτημα της Ουκρανίας για συνάντηση των Προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι.
Από την άλλη, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ δήλωσε ότι το Κιέβο πιστεύει ότι ο επόμενος γύρος συνομιλιών με τη Ρωσία θα πρέπει να είναι η συνάντηση των δύο ηγετών.
Όσον αφορά λοιπόν ψηλαφητούς στόχους, η Ρωσία, έχοντας θέσει ως άμεσο στόχο τις ανταλλαγές αιχμαλώτων, έφυγε με αυτό για το οποίο ήρθε στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να δεσμευτεί για αποκλιμάκωση της εισβολής.
Ακόμα, με το να καλλιεργεί ένα κατευθυνόμενα απρόσφορο κλίμα, θα καταφέρει λογικά να αναγάγει τις διαπραγματεύσεις σε υψηλότερο επίπεδο, στο οποίο θα «αναγκαστεί» να παραστεί ο Ντόναλντ Τραμπ, πολύ ευνοϊκότερος στους όρους Πούτιν, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Στον Λευκό Οίκο πάντως φαίνεται πως θα επιχειρήσουν να δρομολογήσουν μια συνάντηση Τραμπ – Πούτιν. Ο τόπος, χρόνος, και τρόπος ενδεχόμενης συνάντησης, μένουν να προσδιοριστούν, αν και ο Τραμπ εμφανίζεται δεκτικός στην ιδέα.
Δημοσίως μάλιστα υποβαθμίζει την απουσία Πούτιν από την Τουρκία, καθώς δεν θέλει να φανεί ότι το παίρνει προσωπικά και συνεχίζει να λέει ότι θέλει να βρεθεί λύση για την λήξη του πολέμου.
Όσο για την Ελλάδα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η χώρα θα συνεχίσει να δρα υπέρ της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελώντας αξιόπιστο συνομιλητή όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ως παράδειγμα τη στρατηγική συνεργασία με την Ιταλία και την Αίγυπτο, χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.