Μενού
Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους
Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους | EPA/Oleg Petrasyuk/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, αποκάλυψε πως έγινε η υποκλοπή, από τη Ρωσία, της συνάντησης που είχαν ανώτεροι αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Η υπόθεση έχει προκαλεί πολλούς τριγμούς καθώς η Μόσχα, με βάση τη συνομιλία, ισχυρίζεται πως το Βερολίνο έχει σχέδιο επίθεσης σε ρωσικό έδαφος. Αυτό διαψεύδεται κατηγορηματικά από τη γερμανική πλευρά. 

Ο Πιστόριους διαβεβαίωσε ότι «τα συστήματα επικοινωνίας μας δεν παραβιάστηκαν» και απέδωσε τη διαρροή σε «ατομικό σφάλμα εφαρμογής», ενός από τους συμμετέχοντες στη συνομιλία, ο οποίος, όπως είπε, δεν τήρησε τους κανονισμούς ασφαλούς σύνδεσης.

«Δεν τήρησαν όλοι οι συμμετέχοντες τη διαδικασία ασφαλούς κλήσης» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός και ανέφερε ότι, «σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η διαρροή δεδομένων κατέστη δυνατή από τον αξιωματικό ο οποίος συνδέθηκε στο Webex από ξενοδοχείο στη Σιγκαπούρη, από μη ασφαλή γραμμή».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, πρόκειται για τον αξιωματικό Φρανκ Γκρέφε, ο οποίος επισκεπτόταν την έκθεση «Singapore Airshow».

Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, «ήταν ένα λάθος, ένα σοβαρό λάθος» και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία πειθαρχικής έρευνας σε βάρος του εν λόγω αξιωματικού.

Δεν συμμετείχε στη συνομιλία Ρώσος κατάσκοπος, διευκρίνισε επίσης ο υπουργός. Ο Πιστόριους υποστήριξε ακόμη ότι «οι συνέπειες του λάθους ήταν διαχειρίσιμες», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν επιθυμεί να υποβαθμίσει το περιστατικό.

Ερωτώμενος εάν οι εταίροι της Γερμανίας εκφράζουν τη δυσπιστία ή την ενόχλησή τους για το περιστατικό, δήλωσε ότι στις επικοινωνίες που είχε έως τώρα δεν παρατήρησε «κανέναν εκνευρισμό» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εμπιστοσύνη των εταίρων και των συμμάχων στη Γερμανία παραμένει.

Τόνισε επίσης, κατ' επανάληψη, ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί και, αναφερόμενος στη Μόσχα, δήλωσε ότι καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες υπονόμευσης της συνοχής της γερμανικής και της ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA