Μενού
Η θάλασσα χωρίς ακτές
Η θάλασσα χωρίς ακτές | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Κάθε κομμάτι στεριάς οδηγεί αναγκαστικά στη θάλασσα, και το αντίστροφο. Μοναδική εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η θάλασσα των Σαργασσών, έναν υδάτινος όγκος στα ανατολικά της βορείου Αμερικής, που δεν διαθέτει δική του ακτογραμμή.

Αυτό διότι, η ιδιαίτερη τοπογραφία της περιοχής καθιστά τη θάλασσα των Σαργασσών διακριτό περιβάλλον. Στη μέση του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, οριοθετείται από το Ρεύμα του Κόλπου στα δυτικά, το Ρεύμα του Βόρειου Ατλαντικού στα βόρεια, το ρεύμα των Καναρίων στα ανατολικά και το Βόρειο Ατλαντικό Ισημερινό ρεύμα στα νότια.

Αυτό την καθιστά στην ουσία νησίδα μεταξύ των παραπάνω θαλάσσιων κόμβων και ξεχωριστή θάλασσα. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός πως αν και περικλείεται από όλα αυτά τα ρεύματα, η θάλασσα των Σαργασσών είναι απάνεμη στο εσωτερικό της.

Γιατί «τρώει» τα καράβια

Τα νερά των Σαργασσών είναι τόσο ήρεμα λόγω της υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης στην περιοχή. Λόγω του φαινομένου, ιδιαίτερα σε παλαιότερες εποχές, αποκαλούταν «καραβοφάγα», επειδή τα ιστιοφόρα πλοία ξέμεναν εκεί, αφού ο ανύπαρκτος αέρας αχρήστευε τα πανιά τους.

Ακόμα πιο περίεργο, είναι ότι σύμφωνα με επιστημονικές παρατηρήσεις, τα νερά της θάλασσας ακολουθούν μία σταθερή δεξιόστροφη περιστροφή, πολύ αργή όμως για να τη νιώσεις. 

Είναι επίσης γνωστή για τις απέραντες μάζες φυκιών που αναδύονται σε σημεία της, τα οποία σε συνδυασμό με συντρίμμια και φερτά υλικά ανθρώπινης προέλευσης σχηματίζουν πλωτά νησιά από μπάζα.

Δείτε επίσης:

Μέση Ανατολή: Πόσο στρατό διαθέτουν οι σύμμαχοι του Ιράν – Ο ρόλος των ΗΠΑ και η δύναμη του Ισραήλ

Η 22χρονη που μεγαλώνει έναν 16χρονο - Πώς έγινε «μητέρα» με έξι χρόνια διαφορά

Η πολιορκία στην Άννα Βίσση για την κόκκινη καρέκλα και η μάχη Ντάνου - Βασάλου για το Exathlon

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA